Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: pompa wspomagania

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie pompa wspomagania

Witam
    W mojej pompie wspomagania przytarło się łożysko ślizgowe i wypchnęło uszczelniacz na zewnątrz. Zestawy naprawcze - uszczeleki można dostać ale samego łożyska już chyba nie?
    Dlatego kupię pompę używaną i tu mam pytanie.
    U mnie siedzi pompa z żeliwną obudową a widze ze sa też z aluminiowymi. Czy sa one wspólzamienne i mogę kupić w aluminiowej obudowie i będzie pasować bez żadnych przeróbek ?
    Gdzies czytałem ze pasują ale wole się upewnić. I pytanie do znawców czy któraś jest lepsza/wytrzymalsza czy nie ma zadnej różnicy?

dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Alfaauto ; 22-08-2013 o 12:07

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Alfaauto Zobacz post
    Witam
    W mojej pompie wspomagania przytarło się łożysko ślizgowe i wypchnęło uszczelniacz na zewnątrz. Zestawy naprawcze - uszczeleki można dostać ale samego łożyska już chyba nie?
    Dlatego kupię pompę używaną i tu mam pytanie.
    U mnie siedzi pompa z żeliwną obudową a widze ze sa też z aluminiowymi. Czy sa one wspólzamienne i mogę kupić w aluminiowej obudowie i będzie pasować bez żadnych przeróbek ?
    Gdzies czytałem ze pasują ale wole się upewnić. I pytanie do znawców czy któraś jest lepsza/wytrzymalsza czy nie ma zadnej różnicy?

dzięki za pomoc
    Orginalne pompy są aluminiowe,więc na pewno masz zamontowany zamiennik.Kup używkę z takim numerem jaki powinien być w Twoim aucie.Numer znajdziesz w eper.
    Zamienniki pomp są tanie i tyle warte...
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

po wykerceniu starej pompy spuściłem z układu(przy chłodniczce ) reszte płynu od wspomagania(brudny), porobiłem pare obrotów kierownca w prawo/lewo aby wszystko zleciało(auto podniesione aby koła lekko skręcały). Załozyłem uzywana pompe napełniłem układ, z grubsza odpowietrzyłem bez odpalania prawo/lewo pare razy. Nastepnie odpaliłem auto i dalej kręciłem prawo/lewo chyba ze 100 razy (auto wciąż podniesione) ale wspomagania w ogóle nie ma. Dodam ze płyn do chłodniczki dotarł bo sprawdzałem, rozebrałem pompe i wydaje się być ok.
    W aucie do momentu odstawienia do garażu z rozszczelnioną starą pompą wspomaganie działało tylko szybko uciekał płyn(dolewałem po drodze).
    Pytanie dlaczego nie ma (w ogóle ) wspomagania i co mogę jeszcze posprawdzac?

dodam ze pompa podczas pracy nie buczy tzn jest cicha, wycieków nie widać nigdzie.
    Ostatnio edytowane przez Alfaauto ; 22-08-2013 o 12:07

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Miałem tak po zregenerowaniu mojej starej pompy - po złożeniu wszystkiego i zalaniu układu tak jak Ty to zrobiłeś wspomagania nie było i już myślałem że mi ta regeneracja nie wyszła ale jeszcze raz spuściłem olej i dodatkowo do rury przy chłodniczce podłączyłem kompresor żeby już naprawdę wszystko z układu wydmuchać (w którymś temacie to opisywałem) i ponownie zalałem nowym olejem - po przejechaniu kilku km wspomaganie ożyło i do dziś hula.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

dzięki kolego za pocieszenie

mam nadzieje ze u mnie tez zadziała, tylko zastanawiam się dlaczego tak jest - czy w układzie jest jeszcze powietrze czy cos się mogło zapchać? Piszesz ze przedmuchałes stary płyn kompresorem i napełniłeś drugi raz układ z tym ze przecież na każdym oleju (świeży/stary) pompa powinna pracować.dziwne.
    Na zdrowy rozum można by załozyc ze jest układ zapowietrzony jeszcze ale niektórzy piszą ze pokreca kiera po 5 razy w kazda strone i już maja ok, a u mnie po 100 razy i w ogóle nawet trochę nie czuć wspomagania.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

niestety nie pomogło i wspomaganie nie działa dalej.
    czy jest możliwość ze pompa nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia i dlatego tak się dzieje? Czy ktoś miał taki przypadek ze pompa wspomagania padła? ( poza łożyskami i uszczelniaczem bo te ma dobre)
    Jak można taka pompe sprawdzić?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Moja padła; ciśnienie dawała tylko na wysokich obrotach. Kilka lat tak jeździłem bo mi to wszystko jedno było ale przy większym remoncie alfy pomyślałem, że skoro i tak jest zepsuta to spróbuję ją zregenerować. Udało się chociaż nie od razu po złożeniu chciała działać.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie