Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 77

Temat: 147 Co w Niej piszczy - TYPOWE USTERKI

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Omron widzę, ze lubisz żartować

Doradzcie mi, czy 15k zł to wystarczający budżet na 147 FL JTDm ?

BOCZEK
    Gość

Domyślnie

Ja Wam powiem, ze jak czytam to forum, to aż mi sie odechciewa tego auta kupować....

- - - Updated - - -

znalazłem 2 auta

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-2-0...C29365745.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-dis...C30197084.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Minusów jest wiecej. Dwumas, turbo i wtryski. Aaaaa, egr i sterowanie turbo. A, no i zamarzania paliwa. No i dźwięk. No i charakterystyka silnika jak w ciężarówce. Bierz PB + lpg.
    To po co Ty masz alfe

Ja swoja 147 kupiłem rok temu do tej pory wymieniłem:
    Rozrząd ale to standard przy kupnie (tańszy niż do viki b którą miałem wcześniej)
    Lewy Wahacz TRW wpitoliłem się w dziurę dobrze że koła nie urwałem
    Zaślepiłem eger 1h roboty i koszt 15 zł normalnie masakra cenowa
    Łączniki stabilizatora z tyłu Lukasa 2x cena wyniosły chyba coś około 130 zł

Wszystko zrobione bella śmiga jak szalona nic tylko lać paliwo
    A tak wszyscy płaczą że Alfa jest taka droga w utrzymaniu że tak sie psuje a guzik prawda jak dbasz tak masz

Moja ma przelatane ponad 240k, zużycie oleju od wymiany do wymiany 0 !!! Klima chłodzie lepiej niż w niejednym nowym samochodzie, zawieszenie jest bardzo dobre idealnie zachowuje sie przy większej prędkości zwłaszcza w zakrętach

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Alfa nie jest trudna ale narzędzia trzeba mieć jednak bo np górny wahacz na trapezowym lewarku pod blokiem to bedzie katorga
    Oj tam oj tam, nie na trapezowym, bo na żabie i kobyłkach ale z powodzeniem wymieniałem i dolne i górne wahacze pod blokiem, wczoraj skończyłem komplet góra + łączniki stab.
    Teraz muszę zaglądnąć w gumy stabilizatora - ale tego już bez kanału nie ruszę.
    Ogólnie - zawias jest do zrobienia bez problemu wystarczą podstawowe narzędzia + ściągacz do sworzni/ewentualnie do spręzyn.
    Silnik - jeśli chodzi o TS - to też ogarniesz podstawowe rzeczy kilkoma torxami i kompletem nasadek.
    Wiadomo, że dołu silnika czy rozrządu pod blokiem nie tykniesz, ale pasek mikro czy inne pierdoły jak najbardziej.
    147 powodów do zadowolenia

Auto
    w planach

Domyślnie

Zatem śpię spokojnie, bo u Narzeczonej jest kanał, narzędzia i pomocna dłoń w postaci przyszłego Teścia Nawet jest belka z wciągarką do podnoszenia silnika
    Jedyny problem to fakt, że mieszkamy jakieś 90 km od Jej domu rodzinnego, więc jeśli auto padnie na amen, to trzeba będzie lawetę brać, albo oddać w ręce lokalnego speca.

myszoskoczek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Sebek2442 Zobacz post
    To po co Ty masz alfe

Ja swoja 147 kupiłem rok temu do tej pory wymieniłem:
    Rozrząd ale to standard przy kupnie (tańszy niż do viki b którą miałem wcześniej)
    Lewy Wahacz TRW wpitoliłem się w dziurę dobrze że koła nie urwałem
    Zaślepiłem eger 1h roboty i koszt 15 zł normalnie masakra cenowa
    Łączniki stabilizatora z tyłu Lukasa 2x cena wyniosły chyba coś około 130 zł

Wszystko zrobione bella śmiga jak szalona nic tylko lać paliwo
    A tak wszyscy płaczą że Alfa jest taka droga w utrzymaniu że tak sie psuje a guzik prawda jak dbasz tak masz

Moja ma przelatane ponad 240k, zużycie oleju od wymiany do wymiany 0 !!! Klima chłodzie lepiej niż w niejednym nowym samochodzie, zawieszenie jest bardzo dobre idealnie zachowuje sie przy większej prędkości zwłaszcza w zakrętach
    Zrób z 80-100tyś i wtedy powiedz jak się sprawuje, bo takie "kupiłem, przejechałem 10k, auto super, co wy chcecie" nie jest zbyt mairodajne.

Pytałem już ze 3 razy i nikt nie odpowiedział (strach przed prawdą ?), dlaczego 156 i 147 mają słabą opinię i drastycznie niską cenę w CAŁEJ EUROPIE ? Czyżby cała europa to stado bałwanów wielbiących VAG'a ?
    Ostatnio edytowane przez myszoskoczek ; 17-08-2013 o 17:49

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

leci 3 rok od kupna 147
    1.6 z tym ujowym teesem,
    nakrecone u mnie ponad 80tys km na gazie, jedyna usterka byla pompa paliwa.
    Po kupnie na swiezo zmieniony rozrzad + termostat.
    Auto jezdzi ma sie dobrze - nie wygląda blacharsko bo pare razy dostała tu i ówdzie,
    W czasie eksploatacji normalne wymiany typu olej co 10tys filtry swiece.
    Ostatnio po 75tys jazdy na gazie + xxx km wczesniej wymieniona oryginalna cewka na uzywke.
    Nabite gruuubo ponad 230tys km
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał myszoskoczek Zobacz post
    Zrób z 80-100tyś i wtedy powiedz jak się sprawuje, bo takie "kupiłem, przejechałem 10k, auto super, co wy chcecie" nie jest zbyt mairodajne.

Pytałem już ze 3 razy i nikt nie odpowiedział (strach przed prawdą ?), dlaczego 156 i 147 mają słabą opinię i drastycznie niską cenę w CAŁEJ EUROPIE ? Czyżby cała europa to stado bałwanów wielbiących VAG'a ?

ajak my ciebie pytamy to nieodpowiadaszniech ktos tego trola zblokuje ale pamietasz ze alfa niemiała vki 2.4 jtdmają cene taką bo pełno takich ludzi jak ty co niemieli a słyszeli ze taka złaa niby fordy lepsze???ja tam po wieloletnim doswiadczeniu wiem ze alfy są fajnymi i niezawodnymi jak sie dbai po 156 gt kupiepozdrawiam trola mysoskoczka,a poco ty na tym forum udzielasz sie???????ja ci odp ty tez odp

Auto
    w planach

Domyślnie

Dodam co od siebie. Nie mam Alfy, ale mama jeździ Megane 1FL 1.6 16V, czyli dość awaryjne auto wg opinii publicznej. Faktycznie, psuł sie i potwierdzał mit awaryjnosci. Sytuacja sie zmieniła gdy moja mama zrozumiała, ze na aucie sie nie oszczędza. Zaczęła jeździć do dobrego mechanika który ogarnął auto, wymienia elementy na czas. Od ponad 2 lat nic sie nie dzieje. A przecież to francuz. Jak sie dba, tak sie ma.

Co do fordów - nie trzymają ceny podobnie jak Alfy. Focusa czy Mondeo można kupić bardzo tanio. Ale kto by chciał tym jeździć?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Zaczęła jeździć do dobrego mechanika który ogarnął auto, wymienia elementy na czas.
    Tylko na tym forum kilka osób nie może zrozumieć (to zazwyczaj te osoby, które mają kontakt tylko z alfą TS 16V, najczęściej 1.6), że ten czas na wymianę elementów w różnych markach/modelach jest baaaaaaaaaaardzo różny.
    Oczywiste jest dla mnie (ale nie dla wszystkich) to, że jak wszystko wymienisz na nowe, to raczej nic Ci się zepsuć nie powinno. Tyle, że jak ktoś chce mieć wszystko nowe, to kupuje nowe auto...