Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [166] Stabilizator

Stanley
    Gość

Domyślnie [166] Stabilizator

Jeżdżę już swoją AR ponad 2 m-ce od kupna i cały czas wsłuchiwałem się w skrzypienie , które od początku toważyszy mi podczas jazdy, słyszalne jest gdzieś w przednich strefach auta. Postanowiłem wejśc do kanału i posłuchać gdzie to może być. Okazało się , że skrzypi stabilizator(chyba tak to należy nazwać) a właściwie któraś z gum . Pytanie moje jest takie , czy ktoś wymieniał juz ten stabilizator, albo wymieniał same gumy. Bo jak zaglądałem od kanału dobranie sie do tego stabilizatora jest chyba nie łatwe.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

samodzielnie tego nie czyniłem ale za gumki dałem 240zł przód + tył oryginalne i zrobili to chłopcy w ASO ...

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Ja co prawda w 156 wymieniuałem, ale nie sam, majster zrobił tył + przód za 300 zł, ale wymieniałem także łączniki stabilizatorów...

Do wyjęcia stabilizatora o ile sie nie myle musisz mieć kanał lub podnośnik, możesz sie pomęczyc jak chcesz sam to zrobić podnosząc przód auta jedyni,e ale to po pierwsze niebezpoieczne dla zycia a po drugie za te kilka stówek nie warto czasami się męczyc cały dzień z gumkami, bo dobrac sie do nich nie jest łatwo...

Rozważ za i przeciw i podejmi decyzje...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

ViP Ogier Avatar DANIEL166
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2.4JTD 10V

Domyślnie

w 166 z przodu gumy stabilizatora można wymienić samemu . Z tyłem to juz inna bajka , trzeba zwalić całe zawieszenie , żeby dostać się do śrub . <jelen>

Stanley
    Gość

Domyślnie

A ile płaciliście za gumki , bo na allegro ich nie widzę ?

Stanley
    Gość

Domyślnie

DANIEL166,
    Daniel ale powiedz jak się do tego zabrać, czy musze zacząć od łączników stabilizatora i najpierw je zdemontowć , czy jak?. Bo przyznam , że jak ogladałem to od kanału to dostęp jest mizerny.

cromik
    Gość

Domyślnie

Jeżeli dysponuje się kanałem to i przód i tył można samodzielnie wymienić. Auto na lewarki do góry. Nie trzeba nic zwalać Gumy przykręcone są od góry na 2 srubki na klucz 17 albo 19, następnie nalezy rozbić tą metalowa osłonę i wyciągnąć gumy.

marcolukas
    Gość

Domyślnie

czym sie przejawia zużucie tych gum
    bo u mnie strasznie buja po wjechaniu w koleine lub jakoś inna nierówność
    bardziej buja z tyły czy mam do wymiany te gumy czy coś innego

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

jeśli masz dostęp do jakiegoś podnośnika lub kanału to wejdź pod auto chwyć za stabilizator i szarpnij nim na lewo i prawo ... jesli będą luzy albo stabilizator się przesunie to masz gumy do wymiany. Z poziomu kabiny to w zasadzie zdiagnozować na 100% się nieda. Zużycie powoduje stuki ale inne elementy zawieszenia kiedy sa juz zużyte też będą stukały.

jasiu486
    Gość

Domyślnie

wiec tak ja wymienialem gumy stabilizatora z tylu jakiez tydzien temu, prubowalem sam to zrobic ale dalem sobie spokoj. tak jak pisal kolega te gumy sa przykrecane od gory, to tylko tak wyglada ze od dolu ale te sruby sa przyspawane i trzeba odkrecic nakretke od gory, trzeba bylo zwalic cala belke na doł zeby sie do nich dostac. tuleje gumowe sa sprasowane na stale z tymi elementami metalowymi wiec trzeba je tak rozerwac zeby ich nieuszkodzic. wymienilem te tuleje bo cos stukalo z tylu. dzwiek przypominal jak by pod kanapa latala jakas metalowa kulka. wymiana za te tuleje wyniosla mnie 300 zl plus czesci. do tego przy okazji wymienilem tuleje plywajace na zwrotnicy 170 plus czesci i jeden krzywy drazek od zbierznosci ktury kosztowal 300 zl i jego wymiana 50 zl ,puzniej zbierznosc 170 i wyszlo ponad 1000 zl. fakt ze jest teraz cichodko i nic niestuka ale jakos dziwnie sie prowadzi,lepiej mi sie prowadzilo przed wymiana, dopiero teraz mi sie wydale ze zaczol plywac. sory za bledy pozdrawiam