Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: buczenie podczas jazdy - łożysko

rorobert
    Gość

Domyślnie buczenie podczas jazdy - łożysko

Witam,

podczas jazdy słychać głośne buczenie z przodu. Przed wymianą opon było wszystko okej. Mechanik mówi że do wymiany łożysko plus piasta koszt około 700zł. Auto ma przejechane 80tys. Czym jest spowodowane zużycie łożyska?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Wyząbkowane opony?
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Embrion Avatar przemkoskib
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 1.6 T.S. było, jest 159 2,4 JTDm 2006r.

Domyślnie

Podepnę się pod temat, bo również mam problem z "buczeniem" z przodu.

U mnie objaw występuje tylko podczas jazdy przy włączonej klimatyzacji, można usłyszeć go co ok. 1-2 minuty, trwa może ok. 30sek. i bardzo nasila się wraz z dodawaniem gazu, po ujęciu gazu (lub wrzuceniu na luz) całkowicie cichnie.

Nie mam pomysłu co to może być, trochę denerwuje podczas jazdy.
    Myślałem że to wentylator od klimy, ale na postoju gdy wentylator się załącza, chodzi całkowicie normalnie. Nic nie ociera, nie jest nawet jakiś wyjątkowo głośny.

Może ktoś miał coś podobnego?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

nabij klimatyzację
    Born to be wild.

Użytkownik Embrion Avatar przemkoskib
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 1.6 T.S. było, jest 159 2,4 JTDm 2006r.

Domyślnie

Dzięki, taki mam zamiar, mam nadzieję że pomoże.

Wolałem zapytać bo jeździłem wieloma autami z klimą i pomimo że ta była już do nabicia, nigdy nic podobnego się nie działo.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 16V; AR GIULIETTA 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

witam,
    chciałbym podłączyć sie pod temat ... otóż od jakiegos czasu dosc mocne buczenie bylo slychac z przodu samochodu podczas jazdy. Slyszalne bylo od predkosci 30-40km/h, uprzedze pytanie osob o to czy byl rozgrzany czy zimny ? Otoz bez znaczenia. Halas byl zawsze bez wzgledu na temp otoczenia i tego czy samochod ruszal np po nocy czy po chwilowym postoju. Koło sie nie grzało (lewe i prawe po jezdzie byly cieple w tym samym stopniu). Skrecanie kolami podczas jazdy nie mialo wplywu na "buczenie", caly czas bylo na tym samym poziomie. Auto ma przebieg 120tys. km.
    Czytajac forum, obstawialem lozysko podpory polosi. Podnioslem prawy przod auta na podnosniku, odpalilem auto i "ruszylem" 1 bieg, 2 bieg, 3 bieg ... Szczerze ciezko wyczuc, w ktorym miejscu dokladnie jest problem. Jedynie tylko tyle, ze jak podnioslem lewa przednia strone i "ruszylem" we wnetrzu auta nie bylo slychac nic - cisza.
    Przynudzilem, ale juz przechodze do sedna ... oddalem wczoraj auto do ASO Alfa-Fiat-Lancia w Bielsku-Białej, dzis odebralem. Okazalo sie, ze problem nie tkwi w lozysku podpory polosi, a w piascie prawego przedniego kola.
    "Jedyne" 550 zl za komplet piasta/lozysko w ASO + robota 80 zl i ... nastala cisza.

pozdrawiam
    seba
    Ostatnio edytowane przez SebaF ; 26-04-2012 o 20:44

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Podbijam temat łożyska. Wydaje mi się, że w prawym przednim kole mam problem z piastą. Myślę, że przed zimą będę chciał to wymienić, w związku z tym 2 pytania:
    - czy ktoś w ostatnim czasie wymieniał piastę i jest mi w stanie opisać objawy - chodzi o to jak buczy, kiedy buczy, kiedy nie buczy itp.
    - jaką piastę wybrać - nie ukrywam, że myślę o zamienniku i w zw. z tym, czy ktoś poda mi jakąś sensowną pod względem cena/jakość markę ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Najlepiej podnieść samochód w warsztacie i zakręcić kołem - na kole, które ma walnięte łozysko słychać grzechotanie - to najlepszy sposób.. W kabinie słychać z kolei namolne huczenie (buczenie ?), cięzko to opisać.

Polecam piasty SNR - znośna cena, dobra jakość - mnie taką polecił mechanik od włoszczyzny, który sam jeździ 159 i wymieniał u siebie. Ja u siebie wymieniłem pół roku temu (prawy przód) i jak do tej pory jest ok. Kupowałem w znanym na forum sklepie Motodelta (Italtechnik). Cena: 290 pln

Edit: tu masz bogatszy wątek http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_159_a-6.html
    Ostatnio edytowane przez Myszkin ; 19-08-2013 o 22:04
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"