Strona 55 z 247 PierwszyPierwszy ... 5454647484950515253545556575859606162636465105155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 2461

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Mnie również dopadł "syndrom zbiorniczka" (taką mam nadzieję). Zbiorniczek zakupiony, już do mnie jedzie.
    Przeglądnąłem temat, ale na niektóre pytania nie znalazłem odp, co nie znaczy, że ich nie ma (może nieuważnie szukałem).
    Czy wymieniając zbiorniczek wspomagania wymieniać płyn? (mam chyba czerwony), a jeśli tak, to jak i ile trzeba go zakupić?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Mnie również dopadł "syndrom zbiorniczka" (taką mam nadzieję). Zbiorniczek zakupiony, już do mnie jedzie.
    Przeglądnąłem temat, ale na niektóre pytania nie znalazłem odp, co nie znaczy, że ich nie ma (może nieuważnie szukałem).
    Czy wymieniając zbiorniczek wspomagania wymieniać płyn? (mam chyba czerwony), a jeśli tak, to jak i ile trzeba go zakupić?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Można wymienić cały płyn lub po prostu dolać. Jeżeli chcesz wymienić cały to będzie potrzebne ok. 1,4 litra, a zatem dwie litrowe butelki. Jeżeli chcesz tylko uzupełnić płyn to wystarczy jedna butelka, bo przy wymianie zbiorniczka nie powinno ulać się więcej jak 200-300 ml. Ja zastosowałem wariant drugi, aczkolwiek jeżeli masz już stary płyn to może warto byłoby wymienić całość... Nie wiem tylko, czy nie jest to zbytnia zapobiegliwość.

Gdybyś chciał wymieniać cały płyn i jednocześnie zmienić na zielony/żółty, to dobrze byłoby wcześniej przepłukać układ. Jeżeli natomiast wymieniając cały płyn chciałbyś pozostać przy czerwonym/wiśniowym/brązowym to nie ma raczej takiej potrzeby.

Ja wymieniłem zbiorniczek zanim nastał problem z buczeniem. Miałem nadzieję, że w ten sposób pozbędę się gumowania, co jednak nie nastąpiło. Gumowanie jest dalej, z tym że w moim przypadku jest to już po prostu wina zużytej maglownicy, z której jest mikro-wyciek (powiedzmy jedna kropla na dzień). Na razie jednak, póki wszystko jest ok, nie zamierzam tego ruszać na zapas.
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 26-08-2013 o 11:25

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    W rozwiązaniu serwisowym sugerowana jest wymiana płynu na zielony...

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    W rozwiązaniu serwisowym sugerowana jest wymiana płynu na zielony...
    Było to zagadnienie omawiane kilkanaście razy: Jest prawdą to, co pisze CodeMaker i zasadniczo płyn zielony, jako rzadszy, jest lepszy dla układu ze względu na swoją mniejszą gęstość i tym samym mniejsze prawdopodobieństwo zatkania sitek w zbiorniczku. Z drugiej strony jednak, rzadszy płyn, jako bardziej penetrujacy, może stanowić zagrożenie dla częściowo zużytej przekładni pracującej do tej pory na płynie bardziej gęstym. Osobiście wydaje mi się, że zagrożenie uszkodzeniem wskutek zmiany płynu na rzadszy jest bardzo małe, aczkolwiek był chyba jeden taki przypadek na tym forum, czy na forum alfa159.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dzięki wielkie za odp.
    Zatem najpierw wymienię sam zbiorniczek uzupełniając ubytki płynu, bo póki co jego stan oceniam na całkiem dobry.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie Bulgota plyn w zbiorniczku wspomagania

witam,

co moze byc przyczyna bulgotania plynu w zbiorniczku wspomagania? Zauwazylem, ze ostatnio cos takiego ma miejsce. Plynu nie ubywa

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Kończy się pompa wspomagania ??
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

poprostu zbiorniczek sie skonczyl,wymien zbiorniczek i wszystko bedzie cacy,Greciu kto jak kto ale Ty takie herezje
    jest temat wielki jak ksiezyc o wspomaganiu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    147

Domyślnie

mialem podobnie w 159 wymiana zbiorniczka i po sprawie oczywiscie przy okazji warto zmienic plyn

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Zbiorniczek oczywiście najlepiej kupić w ASO za 116zł
    Mnie się to zdarzyło 3 dni po kupieniu alfy