Daj znać jak sobie poradziłeś z tym problemem bo u mnie chyba jest to samo. Jeśli uda Ci się poprawić fabrykę to opisz jak to wyglądało.
Daj znać jak sobie poradziłeś z tym problemem bo u mnie chyba jest to samo. Jeśli uda Ci się poprawić fabrykę to opisz jak to wyglądało.
wykrecasz lampy i jak juz masz je na wierzchu to wyciagasz zarowki. aby zdjac szklo musisz zdjac 5 metalowych klem z obudowy, nastepnie nozem objezdzasz klosz by pozbyc sie nieznosnego silikonu ktorego w fabryce nie oszczedzali, rob to delikatnie dokladnie i powoli by klosz ci nie pekl. jak juz klosz delikatnie zacznie sie ruszac zdejmij go podwazajac go np plaskim srubokretem. jak juz nie masz klosza to wyciagnij tem kawalek srebrnego plastiku z dolu lampy. nastepnie na dole lustra masz zatrzask od dolnego mocowania lustra( silniczek el reg swiatel) jesli masz to samo co ja i zakladasz ze masz dwa gorne zatrzaski zniszczone to wyciagasz lustro. nastepnie rozkladasz wszystko na czynniki pierwsze.
naprawa:
materialy:
gwintowany pret sr 6mm ok 0.5 m
4 nakretki na ten pret
jakis dobry klej
stalowa lub miedziana rurka sr ok 7-8 mm
jak to zrobic:
jak juz masz rozlozony reflerktor to musisz znalezc plastikowy okragly bialy lepek ktory byl bezposrednio przy lustrze i sklejasz go z pretem, miejsce laczenia zaklepujesz rurka. w miejscy gdzie byl przegub regulacji(obudowa lampy od str silnika) wtapiasz w plastik nakretke w ktora nastepnie wkrecasz gwintowany pret. oczywiscie wczesniej z obudowy usuwasz stary precik regulacji pozostawialac tylko dziurke po nim. jak juz masz tem pret z kulka przytwierdzony do lustra pozostaje tylko go wkrecic we wczesniej wtopiona nakretke i poza nakretka zrobic oczko czy cos w tym stylu co ulatwi ci regulacje. w przypadku drugiego uchwytu lustra robisz dokladnie tak samo
w razie pytan pytac, chetnie odpowiem!! pozdrawiam!!
Dzięki wilekie za wyczerpującą instrukcję. Muszę sie upewnić czy to właśnie te zaczepy mam połamane. Jeszcze takie pytanie: czy te tulejki sa odpowiedzialne za regulacje góra-dół czy może są oddzielne dla tych dwóch kierunków? Z tego co zauważyłem to u mnie można kręcic w dół, ale już w górę nie można wrócić.
jesli nie ma mozliwosci podkrecenia swiatel w gore to masz dokladnie to samo co ja, 100% tulejki. zrob tak jak to opisywalem i bedzie super, ja juz swoje lampy mam naprawione i zamontowane a swieca pieknie i bardzo daleko nie oslepiajac innych !! jesli bys potrzebowal dokladnych wskazowek co i jak to pisz , z checia pomoge!! pozdrawiam !!
A zdjęć rozebranej lampy i jej elementów przypadkiem nie zrobiłeś? Jutro musze rozebrać prawą lampę i zrobić operację wg Twojego opisu. Już myślałem, że robiórka lampy = jej zniszczenie, ale skoro Tobie sie udało....
A jeszcze takie pytanie: czy w przypadku kiedy te tuleje są połamane to działa u was sterowanie wysokością pokrętłem z wnętrza samochodu?
P.S: Widzę, że jest zainteresowanie tematem więc wrzucam link do tego co znalazłem wczoraj, metoda taka jak kolegi Łukasza:
http://www.geocities.com/abraf.geo/145hlfix.htm
wiec to co kolega karol ten link wyslal to jest bardzo czaso i praco chlonne. najlepsze najprostrze rozwiazanie i moim zdaniem to co zrobilem nigdy nie powinno sie juz zepsuc.
elektryczna regulacja u mnie dzialala przed naprawa. Zdjec niestety nie robilem ale widze ze w tym linku jest wszystko pieknie pokazane!! pozdrawiam!!