Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    A poza tematem z czyjego OC pojdzie naprawa jesli ja skrecam na skrzyzowaniu w lewo a koles wyprzedzajac na podwojnej ciaglej uderza w przednia czesc mojego auta?
    Obawiam się, w tej sytuacji wina może być obopólna - jego, że wyprzedzał w miejscu niedozwolonym, a Twoja, że nie upewniłeś się, czy możesz bezpiecznie wykonać manewr - ale sytuacje są zupełnie do siebie nieprzystające - idąc Twoim tokiem rozumowania, kierowca musiałby jeszcze brać pod uwagę, co mu może wjechać w bagażnik, skuter, motocycek, osobówka czy 40 tonowa ciężarówka, która może wlec przed sobą taka osobówkę ładnych kilkanaście metrów
    Tak, czy inaczej przytoczony przepis nie budzi żadnych wątpliwości - Ty jako kierujący masz zachować taką odległość, żeby bezpiecznie się zatrzymać.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

a widzisz wina bedzie tego ktory skrecal bo on zajechal droge pojazdowi ktory popeelnil tylko wykroczenie,i winny bwedzie skrecajacy ale gdyby uderzenie bylo w tylna boczna czesc pojazdu wina wtedy spada na tego ktory wyprzedzal,i sa to informacje z ust policjanta z dlugim stazem w drogowce,podobnie jak to ze winny jest zawsze ten pojazd ktory wjechal w tyl poprzedzajacego go pojazdu
    Ale w zyciu jak w zyciu,poczekamy co napisze autor tematu,dla jego kieszeni lepiej abym ja i ten policjant niemial racji

janio
    Gość

Domyślnie

a widzisz wina bedzie tego ktory skrecal bo on zajechal droge pojazdowi ktory popeelnil tylko wykroczenie
    Prawdopodobnie chodzi o kwestię oceny, czy wykonujący manewr skrętu miał możliwość zareagowania, czy nie.

podobnie jak to ze winny jest zawsze ten pojazd ktory wjechal w tyl poprzedzajacego go pojazdu
    Wjechał, a nie został na niego wepchnięty

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

jak to ze winny jest zawsze ten pojazd ktory wjechal w tyl poprzedzajacego go pojazdu
    Wjechał, a nie został wepchnięty.
    Nie ma co dyskutować - sam dostałem strzał w dupe, siła była na tyle duża, że oberwało auto stojące przede mną.
    Ja rozwalny przód tył, auto przede mną tył, za mną przód (logiczne)
    Szkoda pokryta w 100% z OC ostatniej osoby.
    Wystarczyło krótkie zeznanie osoby z pierwszego pojazdu, która stwierdziła, że poczuła jedno uderzenie. Auta w momencie przyjazdu policji były złączone (kanapka) Policjant nie miał wątpliwości - a właścicielka pierwszego pojazdu tylko potwierdziła przypuszczenia.
    Na miejscu wymieniliśmy się danymi, gość dał numery polisy.
    Szkoda naprawiona bez problemu ( auto nie moje, ale po 2 tygodniach stało już gotowe po bezgotówkowej)

misiu - co do powyższej sytuacji - tak masz dokładnie racje i taka jest praktyka policji - jednak wszystko zależy od miejsca uderzenia. Podobnie zresztą jak przy obcierkach związanych ze zmianą pasa itd. Prawda jest niestety smutna - że niebieski ocenia na własne widzimisie.
    Przykład - wypadek Sochy i Konarskiego kontra warszawski autobus.

Ale wracając do pierwszej sytuacji
    jak to ze winny jest zawsze ten pojazd ktory wjechal w tyl poprzedzajacego go pojazdu
    Byłem sam świadkiem takiego wypadku - gdzie ewidentnie, młody kierowca polował na naiwniaka - sam wyhamowałem na centymetry - sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie, aż w końcu pan lat na oko 70 - nie był na tyle sprytny. I przydupił w tył tego cwaniaczka. Jednak wtedy, widziałem sytuacje jak na nasz kraj niesamowitą - ale prawie 6 aut zatrzymało się, aby wspomóc pana w rozmowie z gościem, że wymuszał wypadek.
    Jak sie okazało - ktoś miał rejestrator i poratował policje nagraniami - z jazdy tego delikwenta.
    Nie wiem jak sie sprawa skończyła - policja na miejscu nie zakończyła czynności, wiem tylko tyle, że poszła do dalszego rozpoznania - sam nie zostałem przesłuchany wiec nei wiem jak to dalej poszło - ale widać i od tego może być jakieś odstępstwo.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Odstępstw od tego jest co nie miara - nie zawsze ten kto wjechał "w d.pę" jest winny i niebiescy już od jakiegoś czasu kiedy była plaga na takie wymuszenia są wyczuleni i dokładnie badają temat.
    Inna sprawa że widząc co się dzieje na drogach czeka nas druga Rosja - w sensie że na 5 aut 4-ry będą miały rejestrator, wtedy się skończy. Sam wracając z pracy 12km miałem okazję 3 razy przydzwonić nie z mojej winy i zawsze ratunkiem było to że akurat na pasie obok było miejsce gdzie mogłem wyhamować, jedynie raz bym gościowi wjechał w tył celowo (gdybym miał rejestrator) i oduczył go cwaniactwa na drodze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    155 155 155

Domyślnie

ale gdyby uderzenie bylo w tylna boczna czesc pojazdu wina wtedy spada na tego ktory wyprzedzal,i sa to informacje z ust policjanta z dlugim stazem w drogowce
    Bzdura. Nie ma to żadnego znaczenia w które miejsce jest uderzony samochód.
    Zmieniająć pas ruchu kierujący MUSI się upewnić czy jego manewr nie utrudni przejazdu pojazdom poruszającym się na pasie przez który on będzie przejeżdżał.
    Jak znajde to wrzuce skan dokumentów z SN

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Ubolewam kolego, jeżeli nie będzie szkody całkowitej (a raczej będzie) to napraw bezgotówkowo i od razu sprzedaj, a następnie kup inną 159. Jeżeli będzie szkoda całkowita to zrobiłbym tak samo, z tym, że osobno dostaniesz pieniądze za szkody i za wrak (bo pozostałość samochodu musisz sprzedać na własną rękę). Ewentualnie jakiś handlarz współpracujący z ubezpieczalnią złoży Ci ofertę. W przypadku mojego peugeota złożyli mi ofertę za wrak 16 500 zł. Z tym, że ubezpieczalnia nie poinformowała tejże firmy o pewnych wadach samochodu zaistniałych podczas wypadku... Ogólnie za wrak dostałem od prywatnego handlarza nieco ponad 11 000 albo 12 000 zł. Nie pamiętam dokładnie ile

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

a widzisz wina bedzie tego ktory skrecal bo on zajechal droge pojazdowi ktory popeelnil tylko wykroczenie,i winny bwedzie skrecajacy ale gdyby uderzenie bylo w tylna boczna czesc pojazdu wina wtedy spada na tego ktory wyprzedzal,i sa to informacje z ust policjanta z dlugim stazem w drogowce,podobnie jak to ze winny jest zawsze ten pojazd ktory wjechal w tyl poprzedzajacego go pojazdu
    Ale w zyciu jak w zyciu,poczekamy co napisze autor tematu,dla jego kieszeni lepiej abym ja i ten policjant niemial racji
    Nie zupełnie. Artykuł 24 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie że, wyprzedzanie pojazdu który zasygnalizował zamiar skrętu w lewo może odbyć się jedynie prawą stroną.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Nie zupełnie. Artykuł 24 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie że, wyprzedzanie pojazdu który zasygnalizował zamiar skrętu w lewo może odbyć się jedynie prawą stroną.
    oczywiscie prawo tak mowi,jak i wiele innych rzeczy jest tam napisane,tyle ze winny bedzie ten ktory zajechal droge a nie ten ktory popelnil wykroczenie.i tak jak pisalem nie ja to wymyslilem tylko powtarzam to co mowil mi policjant,dla mnie tez jest to troche niezrtozumiale no ale,,

prosty przyklad
    pojedziesz w terenie zabudowanym 80 a ja Ci wyjade z podporzadkowanej,czyja wina Twoja?bo prawo mowi ze masz jechac 50

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

prosty przyklad
    pojedziesz w terenie zabudowanym 80 a ja Ci wyjade z podporzadkowanej,czyja wina Twoja?bo prawo mowi ze masz jechac 50
    Przykład trochę nie adekwatny. Co innego złe wyprzedzanie a co innego wymuszenie pierwszeństwa. Jeżeli pojazdy poruszają się w tym samym kierunku i jeden chce wyprzedzać to to on musi ustąpić pierwszeństwa tym co są w prawie.

Co do przepisu który przytoczyłem to policjanci z drogówki go nie znają (albo celowo zapominają o nim). Sam byłem świadkiem kolizji samochodu wyprzedzającego ze skręcającym w lewo i policjant faktycznie chciał babce skręcającej przypiąć winę, ale jak go wyśmiałem i pokazałem ten przepis w kodeksie to się ze mną zgodził...

PS> Piszę tu o sytuacji kiedy wyprzedzający znajdował się na pasie ruchu dla przeciwnego kierunku, a nie gdy skręcający z jakiegoś powodu skręcał z prawego pasa przecinając inny pas do jazdy w tym samym kierunku...
    Ostatnio edytowane przez CodeMaker ; 04-09-2013 o 13:42