Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Gdzie trzymacie gaśnicę?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    No, ale musisz pamiętać o tym, że przy wjeździe do Polski obowiązują Cię polskie przepisy - oczywiście, że niewiele, ale tu chodzi bardziej o wymóg formalno/prawny, aniżeli logiczne jego uzasadnienie - takich "bzdurnych" przepisów jest wiele więcej, ale nie zwalnia to od ich przestrzegania, niestety
    obowiązują cie przepisy państwa w którym pojazd jest zarejestrowany!! oczywiście mówimy tutaj o UE - poczytaj sobie o konwencji wiedeńskiej bodajże z 88r.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bami159 Zobacz post
    obowiązują cie przepisy państwa w którym pojazd jest zarejestrowany!!
    Hmm, no to byś mi całkowicie zmienił poglądy w tej kwestii - mógłbyś przytoczyć tę konwencję?
    Znam przypadki - zresztą przedstawiane w mediach, gdzie na terenie Austrii, zatrzymywali Polakom samochody, jako zastaw za mandaty nakładane z powodu braku kamizelek odblaskowych dla każdego zarejestrowanego miejsca pasażerskiego w samochodzie, to samo tyczy np. głośnej sprawy rękawiczek w apteczka, że o apteczkach nawet nie wspomnę. Przy okazji warto wspomnieć o zimowych oponach - w wielu krajach, za brak w określonym okresie płacisz mandat.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

sporo szumu z tym było bo przepisy przepisami ale dla spokoju wszyscy wolą mieć czy to kamizelki czy tam inne pierdoł
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	konwencja.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	146.1 KB
ID:	107767

Wiki - Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
    - - - Updated - - -

no ale to tylko wycinek więc ostatecznie w dyskusję nie wchodzę

- - - Updated - - -
    http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html
    miłej lektury :-)
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 03-09-2013 o 21:22

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Wikipedia coś o tym wspomina: http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwenc...ruchu_drogowym

I ciekawy cytat:
    "na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa"

Tutaj tekst oryginalny jeśli chce się komus czytać: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/t...n/crt1968e.pdf

Ale niezależnie od tego czy trzeba trzymać gaśnicę w du*ie czy w bagażniku proponuje wrócić do tematu - gdzie trzymacie tę cholerną gaśnicę? Jakieś propozycje?
    Ostatnio edytowane przez wawraf ; 03-09-2013 o 21:19

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    proponuje wrócić do tematu - gdzie trzymacie tę cholerną gaśnicę? Jakieś propozycje?
    no dwie propozycje powyżej już podałeś

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

W sumie to teraz sam muszę się dowiedzieć czy ja tej gaśnicy w ogóle rzeczywiście potrzebuję

janio
    Gość

Domyślnie

Człowiek uczy się całe życie... i głupi umiera Dzięki za tę informacje o Konwencji Wiedeńskiej - jeśli chodzi o kamizelki w Austrii - przeczytałem ciekawostkę - zgodnie z konwencją, kamizelki mieć nie trzeba, ale w przypadku np. awarii samochodu na autostradzie, nie ma prawa, bez kamizelki wysiąść z samochodu, po to chociażby, żeby postawić trójkąt, a stojąc bez trójkąta łamiesz przepisy - jak byś się nie obrócił d... zawsze z tyłu. Zastanawiam się, czy gdyby samochód niemiecki, który zgodnie z konwencją, nie musi posiadać gaśnicy, w sytuacji konieczności jej użycia, nie łamał przepisów

Co, do miejsca umiejscowienia gaśnicy - no cudów się nie spodziewaj, masz kilka propozycji i obawiam się, że innych nie znajdziesz - gaśnicę w RP posiadać musisz, tu niejasności nie ma żadnych.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Ja mam gaśnice pod przednim siedzeniem pasażera. Zrobiłem uchwyty z rzepów i przeczepiłem do wykładziny. Ładnie się trzyma, nawet jak przesuwam fotel. Widzę ją tylko podczas sprzątania auta i polecam to miejsce. Teoretycznie gaśnica powinna być pod ręką w razie co. Z bagażnika, zwłaszcza załadowanego, można nie zdążyć z wyciągnięciem - pomijając jej faktyczną skuteczność w czasie pożaru.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Hilm@r Zobacz post
    Zrobiłem uchwyty z rzepów i przeczepiłem do wykładziny.
    Jaką masz u siebie wykładzinę, bo mojej rzepy, za cholerę nie chcą się trzymać... mać... mać - chciałem sobie przymocować dywaniki, żeby się nie przesuwały, a tu kiszka.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Akurat dzisiaj bylem w Alfie i tak sobie ogladalem tego pojazda i przapomnial mi sie ten temat...Załącznik 107939Załącznik 107940Załącznik 107941
    W sumie to nawet ta gasnica pasuje do skor...