Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Sterowanie wycieraczek

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie Sterowanie wycieraczek

Witam.
    Jako że dziś lało, postanowiłem pierwszy raz od zakupu auta włączyć wycieraczki, jednakże mam problem.
    Otóż sterowanie wycieraczkami poprzez podniesienie dźwignie do góry czy też do siebie bądź do tyłu działa, tak włączenie stałej prędkości wycieraczek przednich już nie.
    Włączenie biegu tylnej wycieraczki działa normalnie, przednie wycieraczki też działają jak się podniesie dźwignię do góry, tylko nie działa włączenie stałego biegu (obojętnie czy to 1,2,3 czy 4).
    Jak sprawdzić czy jest uszkodzona dźwignia czy coś innego ?
    Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 09-09-2013 o 18:23

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

A przypadkiem biegów nie załancza się w dół? W górę masz tylko na czas jak podnosisz dźwignie.

- - - Updated - - -

A przypadkiem biegów nie załancza się w dół? W górę masz tylko na czas jak podnosisz dźwignie.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Stały bieg załącza się do dołu do góry jest to tylko jeden ruch żeby przetrzeć szybę..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

problem z czytaniem ze zrozumieniem...
    Kolega wie, jak używać dźwigni, tylko pisze, że mu nie działa "w dół" - czyli tak, jak się włącza wycieraczki na stałe. "Do siebie", "do góry" i "do tyłu" - działa. "W dół" - nie.

Jakieś pomysły, co może być uszkodzony - prócz samego przełącznika zespolonego? Ja bym od niego zaczął (wyciągnąć i rozebrać, jak to w środku wygląda, czy coś tam nie jest uszkodzone).

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Wszystko działa, tylko mi nie działa to pokrętło na dźwigni od włączenia stałego ruchu wycieraczek (te 4 prędkości).
    Gdzieś przeczytałem że może być padnięty silniczek od wycieraczek ponieważ w nim jest jakiś sterownik od wycieraczek. Pytanie czy ten silniczek jest trudno wyciągnąć ?
    Brat ma taką samą alfę więc przełożyłbym od niego i sprawdził. To samo z przełącznikiem zespolonym . Trudna z tym robota? Rozumię że trzeba odkręcić poduszkę (tylko gdzie są śruby ? Z tyłu ? ), następnie odkręcić kierownice i mamy dostęp do przełącznika zespolonego, tylko czy on jest mocowany do kolumny jakimiś zatrzaskami czy śrubami ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

to pokrętło na dźwigni jest od ustawiania długości przerwy po przełączeniu w 1 pozycję w dół a reszta biegów jest "niżej".

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Jeśli działają wogóle wycieraczki tylko nie ma stałego biegu to uszkodzona jest manetka. Ale nie wiem czy chodzi ci o prędkość wycieraczek czy o układ czasowy regulujący przerwy między przetarciami wycieraczek. Jeśli chodzi ci o mechanizm czasowy to jest najprawdopodobniej w kolumnie kierownicy (słychać jak cyka załanczając wycieraczki.

mateuszszar wskaż fragment tekstu gdzie kolega pisze coś o ruchu manetką w dół.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 09-09-2013 o 20:40

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Faktycznie panowie, głupia sprawa ale wszystko działa
    Mój błąd, ale wszystkie samochody jakimi dotychczas jeździłem miały włączenie wycieraczek do góry, i nigdy na myśl by mi nie wpadło do głowy że tu jest patent z włączaniem w dół. Mój błąd i bardzo za niego przepraszam (ale powiem że sam z siebie się śmiałem). Ale co do przełączników zespolonych to i tak muszę je zdemontować ponieważ nie działa mi manetka od tempomatu(i tu już wiem na 100% ze nie działa a nie że ja nie umię włączyć bo brat jechał moją alfą i też powiedział że nie działa tempomat bo u niego działa normalnie) a w dodatku nie działa mi ten przycisk od resetowania komputera na manetce tempomatu.
    Także pytanie czy ten zestaw przycisków zespolonych on jest przykręcany czy są tam jakieś zatrzaski ?

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, i jak się spotkamy na jakimś spocie to stawiam piwo każdemu

Edit: Zmyliło mnie jeszcze to, że tylną wycieraczkę włącza się właśnie za pomocą tego pokrętła

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

zanim zaczniesz targać manetke to podłącz się do kompa i sprawdź czy dobrze działa ci czujnik na pedale sprzęgła. Jak jedziesz i naciskasz na sprzęgło lub hamulec to nie włączysz tempomatu. A przycisk res to niebardzo wiem do czego on jest ale chyba do ustawiania tempomatu a nie komputera.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

zgadza się - do przywracania ustawionej na tempomacie prędkości, po wcześniejszym naciśnięciu hamulca lub sprzęgła (przy którym tempomat się rozłącza).

Podstawowa sprawa - jak przekręcisz włącznik tempomatu na ON, to zapala się zielona kontrolka na desce (informacja o włączonym tempomacie)?
    Resztę polecam doczytać w instrukcji, zanim rozkręcisz pół samochodu - żeby nie było, jak z wycieraczkami

- - - Updated - - -

instrukcja: strona 49-51.