Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Dlaczego nie utrzymuje temperatury?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie Dlaczego nie utrzymuje temperatury?

Witam juz kompletnie sie zamotałem wiec prosze Was o pomoc. Dlaczego u mnie w 156 gta jest tak ze jak jade jednostajna predkoscia np 90 km/h mam koło 75-80 stopni jak ruch mieszany to kolo 90 ale jak juz jezdze po miescie waha sie cały czas miedzy 90 a 100??????? nie kumam? myslalem ze tak jest ok ale przejechałem sie kumpla 147 gta i u niego co by sie nie dzialo wskazowka stoi jak wryta na 90 co by sie nie dzialo. Podoba mi sie tak jak jest u niego i dziala na mnie to uspokajajaco u mnie przez to ze sa takie roznice złapałem sie na ty ze co chwile zerkam na wskaznik zamiast cieszyc sie jazda i skupic na drodze...POMOZECIE? JAKIES PODPOWIEDZI,POMYSŁY?

Użytkownik Świeżak Avatar pietrek1993
    Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Termostat pewnie ci się za szybko otwiera. Sprawdź jak masz możliwość jakie temperatury dostaje ecu i jak też są wahania jak na wskaźniku to wymiana termostatu powinna pomóc.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Brzmi sensownie i chcialbym zeby tak bylo, Jedno małe ale a o tym nie wspomnialem-szybciutko mi sie nagrzewa co dosc charakterystyczne dla v6. Doslownie max 5-7 km i dochodzi do 90 potem termo sie otwiera bo spada do 80 i po next 2-3km juz znowu dochodzi do 90. Ale wbrew temu co pisza o termostatach tak tez czuje i tak mi sie wydaje. Choc jak patrze na opis awarii terostatow to pisza ze niby wystepuja niby tylko 2 rodzaje jego awari czyli ze pozostaje w pozycji permanentnie otwartej i wtedy sie silnik nie dogrzewa i pozostaje w pozycji zamknietej a wtedy a to bardziej niebezpieczne sie przegrzewa. Innych info o awariach temostatu ani slowa. hmmmm...a i kiedys podlaczalem kompa i wskaznik pokazuje to co w rzeczywistosci sie dzieje z temp silnika

Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Mam u siebie dokładnie takie same objawy, tyle, że silniczek inny. Zamówiłem już termostat, jak dobrze pójdzie to jutro, a jak gorzej to ok. poniedziałku-wtorku dojdzie. Założę i dam znać czy objawy ustąpiły.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Generalnie to po pierwsze jedź na do Viakena na ul. Paproci i kup sobie kabelek za 25zł

Podłącz go i FESem zrób sobie wykres temperatury chłodziwa to będziesz miał widoczny faktyczny zakres pracy termostatu.

Może masz zamontowany nieodpowiedni termostat a może padł w nim czujnik.
    Była: 156 1.9JTD SP3

Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Przecież kolega pisał, że sprawdzał to kiedyś na kompie, także sprawa wydaje mi się jasna.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Jestem szybki-za szybki jak sie okazuje.Dzis wymieniony termostat na nowiutki oryg behr i dupa dokladnie to samo.Jazda na biegach od trójki w góre kolo 80 stopni,wolniutka jazda typu 1-2 bieg lub stanie w korku wskazowka wedruje miedzy 90 a pierwsza kreske czyli tak na oko kolo 100 stopni a wedlug kompa 98 wtedy włacza sie wentyl i zbija to do ok 92...kurde powinna wedlug mnie stac na 90 co by sie nie dzialo tak jak wspomnialem u kumpla w 147 gta stoi na 90 i ani nie dygnie-tak mu zazdroszcze!

- - - Updated - - -

wiem ze zdaje sie tak nie wolno...ale musze...chyba cos jest na rzeczy z moja za wysoka tempsilnika bo dzis juz nie pierwzsy raz zreszta podczas tzw przejazdzki przy przyspieszaniu kolo 80-100 kmh nagle dzieje sie taka rzecz-auto na sekunde jakby mialo odciety zaplon i wywala bład po ang ale tłumaczac na polski- zbyt wysoka temp chlodziwa lub zbyt niski poziom plynu chlodzacego wylacz silnik! i po doslownie 2 sec wsjo znika. Kurde ale ja mam zdecydowanie za wysoki poziom chlodziwa...przynajmniej patrzac na zbiornik wyrownawczy!! zwariuje z tym samochodem na prawde rece mi juz opadaja cały czas cos...piata alfa w moim zyciu i zawsze na prawde tip topw tej nieszczesnej gta zrobilem m=kolo 8 tys a wydalem....nawet nie chce myslec zwariuje

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pompę wody zmieniałeś? Druga przyczyna to przegnita małowydajna chłodnica
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Pompę wody zmieniałeś? Druga przyczyna to przegnita małowydajna chłodnica
    Kurcze pompa wody z rozzadem wymieniona 8 miesiecy temu a chlodnica ktora była jak sie okazalo totalnie zgnita i po wyjeciu rozleciala sie w rekach wymieniona miesiac temu troszke sie poprawilo ale jak widac nie ma szalu...no i ten komunikat hmmm masakra jakas

Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

A może to z czujnikiem temperatury coś nie tak?