Panowie dzisiaj przestały mi działac wskaźniki na desce rozdzielczej (prędkościomierz,obrotomierz, paliwo i woda). Sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok więc może ktoś spotkal się z takim probleme i podpowie gdzie zaglądnąc.
Panowie dzisiaj przestały mi działac wskaźniki na desce rozdzielczej (prędkościomierz,obrotomierz, paliwo i woda). Sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok więc może ktoś spotkal się z takim probleme i podpowie gdzie zaglądnąc.
Za zasilanie tablicy wskaźników odpowiedzialne sa 3 bezpieczniki (pod kierownicą) F1-15A, F5-5A, F18-5A Trzeba je sprawdzić miernikiem (nie na "oko").
niestety miernika nie posiadam ale zamieniłem je na nowe i nadal to samo.
Ja bym standardowo w takim wypadku zaczął od sprawdzenia czy z nagrzewnicy nie leje sie na przekazniki pod konsolą. Następnie odepnij akumulator na 15 minut i sprawdz co sie bedzie dzialo.
Bylo wiele razy pisane o tych licznikach musiał bys poszukac na forum jak to koledzy rozwiązywali bo nie pamietam niestety dokladnie, aczkolwiek takie wpisy sie zdarzaly.![]()
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 12-09-2013 o 08:26
[C
masa a które przekaźniki masz na myśli? gdzie one się znajdują ?
Za ICS są. Zeby sie do nich dostać musisz zdjąć skórzaną osłonę tunelu koło nogi pasażera i tam poświeć latarką , włóz dłoń i zobacz czy jest suchi , czy masz tam wilgoć. Jeżeli jest wilgoć jest opcja , że nagrzewnica cieknie i poprostu gdzieś dostał się płyn chłodniczy i spowodował zwarcie. Nagrzewnice bardzo częśto ciekna w 166 po latach i powoduja mase usterek w elektryce auta. Koniecznei to sprawdz. Mam nadzieje, że jest tam sucho i wtedy trzeba będzie szukać jeszcze gdzie indziej.
[C
Kolego spróbuj najpierw wyjąć licznik i podociskać wtyczki. Miałem to samo jakieś pół roku temu. Sprawdzone zostało wszystko, a dopiero jak wytargałem zegary i dopchnąłem wtyczki to zaczęło znowu działać.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Pod konsolą wszystko suche więc przyczyna leży gdzie indziej
ruszałem wtyczkami i nie dało to pozytywnego rezultatu