Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Alfa 147 jtdm 120km

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie Alfa 147 jtdm 120km

Cześć. Jestem tu nowy i generalnie pewnie nie pisze tego w odpowiednim dziale, ale mimo wszystko napiszę to co mam zamiar napisac. Otóż od mniej wiecej roku nosze się z zamiarem kupna Alfy 147 jtd. Wbrew panującym opiniom nt Alfy, które słyszę w rodzinie i od znajomych zdecydowałem się na ten model ze względu na wygląd, trakcje i silnik. Czytałem trochę i z tego co wiem to silniki diesla mają dobre. Interesuje mnie głównie model poliftingowy, kilka już oglądałem, wydawały się atrakcyjne cenowo ( np. 12900 za 2005) aczkolwiek sporo braków wizualnych. Mechanikiem nie jestem, ale wydawało mi się ze silnik pracował jak należy, ale za dużo było do poprawienia w nadzwoziu jak np brakująca zaślepka, czy wiele rys parkingowych, lub źle wykonana naprawa blacharska. Mam na oku pewne auto sporwadzone z Niemiec, z dośc wysoką ceną jak na ten rocznik( 2005), ale nadrabia wyposażeniem. Zamontowany ma silnik 1,9 jtdm 120km. Czytałem, że to udana kostrukcja. Co sądzicie o tym silniku i jakie ma częste problemy? z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Silnik udany, problemy pojawiają się z zawieszającym się zaworem EGR. Jeśli szukasz rocznika 2005 w dobrej cenie to nie oczekuj, że będzie w idealnym stanie blacharsko-lakierniczym. Takie okazy to tylko u handlarzy . Najważniejsze, żeby był sprawny mechanicznie i nie kręcony przebieg. Resztę można sobie samemu lub z pomocą lakiernika zrobić. Sam jeżdżę 147 po lifcie z końca 2007 roku z tym właśnie silnikiem i jak najbardziej polecam. Mocy trochę brakuje, ale za to nadrabia spalaniem i brakiem klap wirowych . U siebie EGR już wyłączyłem programowo, do tego noszę się z zamiarem wrzucenia nowej mapy i będzie pełnia szczęścia.

Poszukaj lepiej za granicą, lub może ktoś na forum będzie chciał sprzedać. Aaa i nie bój się wyższych, ale prawdziwych przebiegów.
    Pzdr

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał BB85 Zobacz post
    Silnik udany, problemy pojawiają się z zawieszającym się zaworem EGR. Jeśli szukasz rocznika 2005 w dobrej cenie to nie oczekuj, że będzie w idealnym stanie blacharsko-lakierniczym. Takie okazy to tylko u handlarzy . Najważniejsze, żeby był sprawny mechanicznie i nie kręcony przebieg. Resztę można sobie samemu lub z pomocą lakiernika zrobić. Sam jeżdżę 147 po lifcie z końca 2007 roku z tym właśnie silnikiem i jak najbardziej polecam. Mocy trochę brakuje, ale za to nadrabia spalaniem i brakiem klap wirowych . U siebie EGR już wyłączyłem programowo, do tego noszę się z zamiarem wrzucenia nowej mapy i będzie pełnia szczęścia.

Poszukaj lepiej za granicą, lub może ktoś na forum będzie chciał sprzedać. Aaa i nie bój się wyższych, ale prawdziwych przebiegów.
    Pzdr

Dzięki, wiesz co przebiegu się nie boje, jeżeli auto sporwadzone przykładowo z Niemiec i ma niski przebieg to jest to troche podejrzane. Mam jeszcze jedno autko na oku, tez rocznik 2005, ale cena już 17 tys i sprzedawca twierdzi, ze wszystko tam sprawne auto po przeglądach itd. Zrobil dużo zdjęć i widzę co ewentualnie do poprawek lakierniczych idzie. Za tą cenę myśle, że byle czego nie sprzedaje. Propo auta z zagranicy, byłem chwile w Niemczech i tam szukałem po stronach internetowych, ale niewiele interesujących samochodów tam znalazłem. Dlatego szukam w Polsce, ale sprowadzanego. Ale rocznik 2005 przy przebiegu 150 tys może być lekko kręcony(tak mi się wydaje)

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał mateo37 Zobacz post
    Ale rocznik 2005 przy przebiegu 150 tys może być lekko kręcony(tak mi się wydaje)
    To zależy, jeżeli auto jest z Niemiec, Francji itp to taki przebieg jest na ten rocznik nie realny, szukaj Alfy z Polski od prywatnej osoby. Ja sam kupiłem wersję 150 KM w mJTD z przebiegiem 118 tyś z polskiego salonu z 2006 roku - sam nie wierzyłem w ten przebieg ale okazało się że Bella miała pełną historię serwisową do 2012 roku na ASO - więc ciężko było w to wątpić . Fakt faktem, że trochę nerwów bella mnie kosztowała (przez mechaników, którzy albo odwalili fuszerkę albo nie umieli robić z Alfami), teraz jest już prawie idealnie .
    za to nadrabia spalaniem i brakiem klap wirowych
    Niektóre wersje 150 KM również fabrycznie nie maiły klap wirowych

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

w tamtym roku miałem okazję kupić AR 147 jtd 115km z roku 2002 w Niemczech, od prywatnej osoby. Stan licznika 162tys-realny, bo miał wszystkie dokumenty,ba nawet głupie paragony za żarówki. Ale nie kupiłem, bo pzrednia szyba była wymieniana i ktoś zrobił to bardzo niefachowo i tam już łapała pod uszczelką rdza, nie jedno ognisko rdzy ale kila w rejonie dachu więc nie ryzykowałem. Ale będąc szczerym realny przebieg takiego auta to okolo 200 tys, ma wszystkie ksiazki serwisowe itd. zawsze mogę pojechać na ASO i mi odczytają stan właściwy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Moja miała 160 tys. Sprowadziłem sobie ją sam w zeszłym roku. Póki co, odpukać, wywaliłem tylko EGR bo się zawieszał. Auto było jeżdżone w większości po autobanach bo spory przebieg jak na 3,5 roku jeżdżenia. Ale dzięki temu środek wygląda jak salonowy. Jedyny minus - trochę odprysków od kamieni ma masce, zderzaku. Za te pieniądze, które na nią wydałem nie wiem czy w Polsce kupiłbym nawet 2005 rocznik . Reasumując - szukaj dobrze, a znajdziesz i nie kieruj się emocjami to nie będziesz żałował

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Moja miała 160 tys. Sprowadziłem sobie ją sam w zeszłym roku. Póki co, odpukać, wywaliłem tylko EGR bo się zawieszał. Auto było jeżdżone w większości po autobanach bo spory przebieg jak na 3,5 roku jeżdżenia. Ale dzięki temu środek wygląda jak salonowy. Jedyny minus - trochę odprysków od kamieni ma masce, zderzaku. Za te pieniądze, które na nią wydałem nie wiem czy w Polsce kupiłbym nawet 2005 rocznik . Reasumując - szukaj dobrze, a znajdziesz i nie kieruj się emocjami to nie będziesz żałował

gratuluję udanego zakupu

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Jaksice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 1,9JTD 88kw 2007rok

Domyślnie

Ja też moją sam sprowadziłem z Belgii w 2010 i jestem zadowolony, aczkolwiek chciałem ją teraz sprzedać ale naprawdę mi szkoda, nawet ojciec mi odradza żebym nie sprzedawał. A w jakich okolicach szukasz samochodu?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał Liroy_L Zobacz post
    Ja też moją sam sprowadziłem z Belgii w 2010 i jestem zadowolony, aczkolwiek chciałem ją teraz sprzedać ale naprawdę mi szkoda, nawet ojciec mi odradza żebym nie sprzedawał. A w jakich okolicach szukasz samochodu?

podkarpackie, małopolskie i śląskie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Jaksice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 1,9JTD 88kw 2007rok

Domyślnie

czyli południe Polski to życzę powodzenia ja jestem z kuj-pom