Po tych zmianach (chłodnicy i pomy wody) to odpowietrzyłes układ podczas napełniania?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
jak?...a wogole jaja bo dzis patrze troszke malo plynu w wyrownawczym...dolewam jest miedzy min a max przejechalem sie parenascie kilometrow sprawdzam na zagrzanym i mam prawie pelny wyrownawczy po brzegi nic juz nie kumamam...nie widze zadnego wycieku a sprawdzalem dzien dwa temu bylo w wyrownawczym pod kreske max dzis przed jazda patrze duzo ponizej minimum.Jak juz napisalem dolalem miedzy min a maz a po drajwie zbiornik niemal full...???????????????????
Tacka napiszę ci po kolei może pomoże może nie.
156 to nie auto z koncernu VW i tu wskazówka jest dynamiczna, a nie jak w VW stoi dęba na 90stopni równając żeby nie wkurzać właściciela. Miałem kiedyś passata i tam zawsze 90 stopni po nagrzaniu. Jak mi się zaciął termostat wiesz jakie miałem ździwienie jak nagle z 90 stopni zrobiło się 110??
Wracając do tematu
Moim zdaniem masz wszystko ok. U mnie też tak jest i też to przeżywałem po zakupie. Panika potem rozum się włączył.
Po pierwsze:
Wepnij kompa i patrz na temp - na bank będzie ci się otwierało jak należy według kompa. To co pokazuję wskazówka to lekko to ujmując skrzywiona włoska precyzja. Ona chodzi mniej więcej, tolerancja w stopniach jest imponująca. Jednakże lata do góry i w dół prawidłowo w stosunku do temp. silnika. Tak na marginesie - jak będziesz miał połowę baku na wskaźniku jedź zatankuj, strasznie jestem ciekaw czy wlejesz 31,5L?
Jak zaczynasz jazdę to (już nie pamiętam przy ilu się otwiera duży obieg) ale cofnie ci się szybko na wskaźniku. Potem rośnie i przekracza wskazanie 90 stopni. Potem włącza się pierwszy bieg wiatraków chyba przy 98stopniach i masz zejście temp.
Zrób sobie takie doświadczenie może być na nagrzanym już. Wyłącz klimatyzację na postoju. W moment ucieknie ci wskazówka do momentu zapięcia wentylatorów.
Potem to samo zrób ale na włączonej klimatyzacji np. 22 stopnie na 3/4 mocy lub na full. Raczej się ruszy, ale troszeczkę. Wynika to z tego że wentylator do klimy startuje co chwilę i dodatkowo schładza silnik. Stąd nie będziesz miał takiego efektu na wskaźniku jak bez klimy.
W mojej opinii takie wskazanie jest dużo lepsze bo na bieżąco wiesz co się z chłodziwem dzieje. Musisz tylko na podstawie wskazań kompa wyskalować sobie w "głowie" temp. Bo uwierz mi tam gdzie masz kreski 70 i 110 stopni tych temp tam nie ma. Od taka włoska precyzja, ważne że ładne, dokładne już nie muszą być.
- - - Updated - - -
Tak jeszcze doczytałem co pisałeś:
Jaką masz chłodnicę oryginalną miedzianą czy już wymieniałeś na aluminiową?
Czy odpowietrzałeś układ po wymianie i napełnieniu?
W 147 możliwe że wskaźnik jest równoważący czyli tak jak piszesz wskazuje równo 90 stopni mimo że temp. się waha. W końcu to nowsze auto, ale pewności nie mam.
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 16-09-2013 o 10:55
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Trochę to trwało, ale u mnie termostat wymieniony i przetestowany. No i nadal lipa, w mieście nagrzeje się do 90 w trasie temp ledwie ponad 70. Podepnę jeszcze pod kompa i popatrzę co się dzieje podczas jazdy.
Z góry przepraszam, że tak długo, ale problem u mnie rozwiązany. Okazało się, ze komputer ma prawidłowe temperatury. Więc podejrzenie padło na czujnik, i słusznie. Wskazówka co prawda nie stoi jak wryta, ale cały czas oscyluje wokół temperatury 90*C, więc jest dobrze.