jak przepływomierz kłamie za bardzo to będzie błąd ilości powietrza i MCSF i zamuł...
jak przepływomierz kłamie za bardzo to będzie błąd ilości powietrza i MCSF i zamuł...
niema błędów w ecu, masy powietrza rzeczywiście się różnia zmierzona od oczekiwanej, zmierzona jest o sto jednostek mm sześciennych /s wyrzsza od oczekiwanej, spodziewałbym się problemów gdyby to na odwrót było czyli gdyby oczekiwana była wieksza od zmierzonej chyba że się mylę. Czy ktoś może mi to wyjaśnić,kwestie mas powietrza, masy oczekiwanej i zmierzonej, jak pisałem wcześniej mam wyrzszą zmierzoną od oczekiwanej, czy to może być przyczyną moich problemów?
Ostatnio edytowane przez tommipl2 ; 12-09-2013 o 18:58
Odłącz wtyczkę od przepływomierza i się przejedź. Co to znaczy EGR zaślepiony - całkowicie? - w tym silniku bez programowego wycięcia nie da się zaślepić całkowicie. Taki nagły przyrost mocy oznacza najczęściej kiepsko działającą zmienną geometrię turbiny - poczytaj temat o MCSFie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
stawiam na czujnik doładowania, u mnie było podobnie, sama turbawka ok, ale czujnik sterujący zmienna geometrią raz działał a raz nie. Ale jak się wieszał to wywalał po pewnym czasie błęda, u Ciebie na ma żadnych błędów? Auto nie pracuje glośniej, jak byś miał pusty wydech?
Tak wywalony programowo, sterowanie geometrią jak nowe, działa, wężyki podciśnienia wszystkie nowe, tez sie nad turbo zastanawiałem ale w całym zakresie obrotów doładowanie oczekiwane i zmierzone prawie identyczne, sprawdze to tak jak mówisz...odepnę przepływomierz, cały czas mi po głowie chodzi że rozrząd może być źle ustawiony
- - - Updated - - -
Właśnie nie ma żadnych oznak awarii ani akustycznych ani kontrolek żadnych błędów
Odnośnie przepływomierza.... odpiąłem wtyczkę... jazda... okazuje się że lepiej jest ale szału nie ma, zakupię nowy i wtedy dam znać. Na tą chwilę dziękuję za zainteresowanie mym problemem i dziękuje za podpowiedzi
Przepływka zaniżająca czy zawyżająca wartości mas powietrza nie poskutkuje wywaleniem błędu MSCF, tylko jej całkowita awaria lub odpięcie będzie zasygnalizowane stałym błędem w ECU. Ja sam mam przepływkę zaniżającą wartości mas powietrza - muszę kupić nową i błędów nie ma, prócz tego że bella słabiej się zbiera niż ze sprawnym przepływomierzem.
Ludzie przestańcie mylic element mierzący "czujnik" z elementem wykonawczym jakim jest "elektrozawór" Overboost to elektrozawór sterujący zmienną geometria turbiny, a czujnik cisnienia doładowania mierzy po prostu to cisnienie i jest na kolektorze ssacym. Co trzeba zrobic napisane jest w podwieszonym temacie o MCSFie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Przeczytaj cały temat wojtekml, a dowiesz się że cujnik ciśnienia doładowania działa i podaje dobre wartości a overbost działa bez problemu, gdyby zawór overbosta był zasyfiony to w teście wykonawczym elemantu sterowania zmienną geometrią nie pracowało by prawidłowo. Czujnik ciśnienia to ne overbost