Na poczatek sprawdz wtryski, klapy i EGR- to sa najczestrze powody problemow.
Potem sondy...
Na poczatek sprawdz wtryski, klapy i EGR- to sa najczestrze powody problemow.
Potem sondy...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Egr nowy, klapy usuniete silnik i osprzet speawdzony na kompie i bledow nie ma
Trasa W-wa - Szczytno. Z żoną 6,1, bez żony 7,8.![]()
Przez ostatnie 15kkm wyszło mi ok. 7,1. Głównie jeżdżę samochodem do pracy - spalanie też ok. 7L, trasy pokonuje tylko autostradami, więc wychodzi mniej więcej to samo. Gdzie bym nie jechał pali 7Realne spalanie zawsze pokrywało się ze wskazaniem kompa. A tutaj mój życiowy rekord przy prędkości maks. 110km/h, szybciej się nawet nie dało ale tragedii nie było, bardzo przyjemna rodzinna podróż:
![]()
Wróciłem właśnie z podróży wakacyjnej, podsumowałem swoje auto i obecnie mogę stwierdzić, że będąc na bieżąco z informacjami zawartymi na tym szacownym forum, przewidywałem zużycie paliwa na poziomie 8-8,5 l/100 km, a tymczasem moje auto sprawiło mi bardzo miłą niespodziankę. Praktycznie cały wyjazd to autostrady, preferowane przeze mnie prędkości przelotowe to 130-160 km/h, momentami trochę więcej (raz nawet udokumentowane przez komputer Auto Mapy 223 km/h), a często również wynikające z ograniczeń lub warunków ruchu 80-120 km/h. W tym miejscu warto zauważyć, że na zachodnieuropejskich autostradach, z powodu robót drogowych ogranicza się prędkość do 100 km/h, rzadziej do 80 km/h. Zrobiłem łącznie 2780 km, komputer auta pokazał mi zużycie 7,2 l przy średniej prędkości z całego przejazdu 99 km/h, natomiast z tankowań wyszło 7,4 l/100 km (zużyłem 206 l paliwa). Różnica pomiędzy komputerem a wynikiem z tankowań wynika prawdopodobnie z tego, że komputer pokładowy dokonuje przeliczenia wszelkich parametrów typu przebieg i informacje z układu zasilania, a na wynik faktyczny (oczywiście chodzi o miejsce po przecinku) może nawet wpłynąć różnica w zatankowaniu do pełna. Poniżej foto z komputera po zakończeniu całej trasy:
![]()
Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 24-09-2013 o 20:33
Witam, mam takie pytanie jak u Was wyglada spalanie chwilowe na biegu jalowym? Pytam poniewaz u mnie podczas dojazdu do swiatel jak juz wcisne sprzeglo, spalanie chwilowe z 2 litrow wzrasta, czasam nawet do 10 litrow.
Normalne![]()
Normalka... bo jesli auto na biegu jalowym pali powiedzmy 0,7l/h... to jadac z predkoscia 10km/h wychodzi, ze spalanie w przeliczeniu nie na czas, a na dystans wychodzi tak jak Ci pokazuje
Nic sie nie przejmuj.
W innych samochodach, zeby nie denerwowac kierowcow komputer przestaje pokazywac chwilowe spalanie ponizej jakiejstam predkosci, np 20km/h![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
W mojej 159 to nie było normalne. Puszczając nogę z gazu zawsze spadało na 2l i tak zostawało do zatrzymania, albo do ponownego wciśnięcia gazu. Powyższą sytuacje miałem dwa razy. Raz przed czyszczeniem EGR jak był zasrany, a drugi jak zalałem jakieś badziewie do czyszczenia wtrysków w bak. Po około 1500km sytuacja więcej nie miała miejsca.
Tak więc nie piszcie że to normalne
Była:
159 SW 1.9 JTDm 120KM 2008r.
156 1.6 16V TS 2001