Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Brera 3.2 Q4

qnik
    Gość

Domyślnie Brera 3.2 Q4

Witam,

Postanowiłem pozbyć się swojego dzieciowozu (BMW 320d E91) i kupić coś ciekawszego. Zacząłem się rozglądać za Brerą i wpadł mi taki egzemplarz:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C30581023.html

Tylko ten przebieg wydaje się dość podejrzany, ale to już zweryfikuje mój mechanik, tak samo jak historię wypadkową. Mam w związku z nią kilka pytań:

1. Czy może ktoś z forum zna ten egzemplarz?

2. Automat w Alfie: szczerze mówiąc, szukałem tym razem czegoś szybkiego w manualu, ale jak trafia mi się w moim mieście automat z silnikiem jaki chciałem, napędem na 4 koła i kolorze jaki chciałem to nie będę wybrzydzał. Czy ma ktoś może porównanie do automatu BMW, ewentualnie do DSG? Chodzi mi o szybkość przełożenia na niskich/wysokich obrotach i szybkość redukcji.

3. Na co zwrócić uwagę przy zakupie/oględzinach tego modelu? Wiem mniej więcej na co patrzeć przy kupnie BMW, natomiast to ļedzie moja pierwsza alfa więc proszę o poradę co i jak.

4: Silnik: ile to to pali? To w sumie sprawa drugorzędna, bo dużo samochodem nie jeżdżę, więc liczy się zabawa a nie koszty Pytam z ciekawości i dlatego, że przy tej mocy 7s do setki szczerze mówiąc du*y nie urywa.

5: napęd Q4 - czy jest to napęd stały czy dołączany, czy nie hałasuje, cieknie itd?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Ad1. Ja nie widziałem by ktoś coś o niej na forum pisał.
    Ad2. Z automatami nie ma problemów. Nie jest to DSG ale to są generalnie automaty bezproblemowe.
    Ad3. To co zwykle w zakupie nowych aut Nie ma jakiś szczególnych rzeczy na które warto zajrzeć.
    Ad4. Realnie to szykuj się na 20l w mieście. Te silniki palą abstrakcyjnie dużo jak na posiadane osiągi.
    Ad5. Dołączany, (Haldex lub coś w tym stylu). Nie jest to stały napęd jak np w subaru. Generalnie bez problemowy.

Kolorystyka w środku dość kontrowersyjna. Pewnie przez to taka cena.
    3.2 to wersja trudno sprzedawalna i to też może być przyczyną tak niskiej ceny

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Akurat co do przebiegu to ostatnio na forum użytkownik kupił Brere 3.2 z 2006 z realnym przebiegiem, bodajże 15.000. W B-stoku masz dwa ASO, może warto również tam prześwietlić Brere. No i tak jak napisał jarząbek, nie ma co ukrywać Brera to nie jest samochód dla typowego Kowalskiego dlatego trudno sprzedać aczkolwiek czujność podczas oględzin wskazana.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał qnik Zobacz post
    Witam,
    5: napęd Q4 - czy jest to napęd stały czy dołączany, czy nie hałasuje, cieknie itd?
    To stały Torsen C, już się przyzwyczaiłem do jego "odgłosów" typu stuki-puki, coś mi tam z tyłu zaczyna szumieć (jeszcze nie zidentyfikowałem dokładnie: dyfer, łożysko, opony ?) , na szczęście nie cieknie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    2.0

Domyślnie

Będę niedługo w Białym to z ciekawości miałem tą Brere oglądnąć, może już ją oglądałeś?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mateoski
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Brera 3.2 JTS Q4 '06

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    ostatnio na forum użytkownik kupił Brere 3.2 z 2006 z realnym przebiegiem, bodajże 15.000.
    Potwierdzam nabyłem 3.2 Q4 z udokumentowanym przebiegiem 14000 km, także przebiegiem w tym przypadku bym sie nie przejmował. Sugerowałbym klasyczne oglądanie auta (środek bez przetarć, szyby z tej samej serii, ogólnie mechanika i blachy). Podobno w Brerach odsuwanie podsufitki sie psuje.. u mnie działa ale i tak mam zawsze odsunięte Jak wstępne oględziny ok, brał bym do mechanika lub ASO sprawdzić historie itp. Mam od kilku tygodni 3.2 i w trybie mieszanym (65% miasto 35% trasa) pali mi jakies 15L/100. Frajda pierwsza klasa i auto świetnie się prezentuje Powodzenia!!