Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Parę pytań po zakupie 2.0 TS

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie Parę pytań po zakupie 2.0 TS

witam. na poczatku chciałem się przywitać gdyż jestem tu nowy. Zakupiłem pare tygodni temu belle 166 kolor nervo volcano po 3 latach walki z małżonka i przerobieniu kilku marek namówiłem na alfe. ech gdybyście widzieli spojrzenie mojej luby gdy przesiadła się z passata do 166 bezcenne.hehe. Konkretnie mam pare pytań co do tego modelu. -->2.0 ts- czy wasze silniki pobieraja olej? bo mój z przebiegiem 160000 tys udokumentowane serwisem pobiera na jakieś 1000 km ok 100ml olejku,może nawet więcej a silniczek suchutki na 100%. --> jak odpowietrzyć układ chłodzenia po wymianie płynu bo w aucie słychać jakby w nagrzewnicy było powietrze bo bulgota jak w zlewie, i ile konkretnie w cały układ wchodzi litrów? --> do wymiany mam łożysko z przodu, czy wymieniać same łożysko czy z piasta? może jakieś namiary na same łożyska macie?--> szyba kierowcy otwiera się normalnie ale zamyka już z oporem i staje w połowie i na raty trzeba domykać po trochu.czy to wina złej regulacji tu dzież podwiniętej uszczelki czy samego silnika bo np już jest zmęczony? --> czy posiadacie panowie i panie rozpiskę poszczególnych bezpieczników ? bo podgrzewanie fotelików mi nierobi --> czy jak właczacie grzanie tylnej szyby to szumi wam radio ?? jakiesz to irytujace jest. --> niemam zmieniarki i navi czy ma ktoś z was transmiter?? jak z jakościa dzwięku z tego wynalazka? pozdrawiam i czekam na odp.

Użytkownik Rowerzysta Avatar REIJO-AR166
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 3.0 V6 24V - poprzednio była AR 155 2.0 TS 16V

Domyślnie

Witam, TS tyle oleju bierze i ma tak wpisane w instrukcji (zdarza sie, że nie bierze wogóle a zdarza sie , że bierze wiecej- mój brał wiecej ale to przez uszczelniacze zaworowe chlał). Mi jak bulgotało z nagrzewnicy to tylko uzupełniłem płyn w zbiorniczku i cisza. Rozpiska bezpieczników jest w instrukcji- wersja elektroniczna w podwieszonych tematach u góry działu 166.

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

mi tez szumi radio jak wlacze ogrzewanie szyby.

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Kolego ściągaj instrukcje obsługi
    tam masz wszystko od bezpieczników począwszy
    bo nie wiem czy wiesz ale masz bezpieczniki w bagażniku, pod nogami(pod kierownicą), w podszybiu pod maska i jeszcze jedna puszka koło silnika także sporo
    ale od grzania foteli chyba w bagażniku jest... nie powiem dokładnie musisz zerknąć

Co do układu chłodzenia masz w instrukcji ile sie mieści to po 1 a po 2gie google nie gryzie!
    Co do szyby to moim zdaniem silniczek może juz się kończyć albo po prostu ściąg boczek drzwi i zobacz co tam się dzieje

p.s na przyszłość ogarnij pisanie wątków bo zrobiłes wszystko w 1 kupie i aż się tego nie chce czytać
    podziel to ładnie i będzie wygodniej czytać i na Twoje pytania odpowiedzieć

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał kotulsky Zobacz post
    jak odpowietrzyć układ chłodzenia po wymianie płynu bo w aucie słychać jakby w nagrzewnicy było powietrze bo bulgota jak w zlewie
    Bulgotanie bulgotaniu nie jest równe ale taki objaw też może mieć układ klimatyzacji. Ostatnio w dzień było dość ciepło. Może Ci się klima załącza a już niedomaga. Jeżeli chodzi o układ chłodzenia to czy czasem nie jest samo odpowietrzający??? Nie pamiętam teraz dokładnie.

do wymiany mam łożysko z przodu, czy wymieniać same łożysko czy z piasta? może jakieś namiary na same łożyska macie?
    Z przodu masz samo łożysko. Takie na cztery śruby. Nie słyszałem żeby na przód ktoś z piastą wymieniał to z tyłu tak jest. Części -> alegrosz albo sklep. Nie ma znaczenia. Przednie są tanie.

szyba kierowcy otwiera się normalnie ale zamyka już z oporem i staje w połowie i na raty trzeba domykać po trochu.czy to wina złej regulacji tu dzież podwiniętej uszczelki czy samego silnika bo np już jest zmęczony?
    Kolega Konrad napisał najlepiej. Rozkręć to zobaczysz. Może równie dobrze pękła spinka (częsty przypadek) szyby albo puściło prowadzenie. Dlatego ma większy opór podnoszenia.

O transmiterze było wiele razy. Dupy nie urywa O dodaniu wejścia aux poczytaj i o audio też. W tym dziale i tuning audio.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Do odpowietrzania nagrzewnicy jest kranik na przewodzie za silnikiem nie daleko zbiorniczka płynu. Przynajmniej tak jest u mnie w jtdm.

Co do nagrzewnicy to od razu ostrzegam, chociaż ten problem nie musi dotyczyć akurat Ciebie Cieknąca nagrzewnica - to jest częsta bolączka tych aut. Objawy: jeśli poczujesz słodkawy zapach w kabinie, szyby zaczną Ci parować, albo zrobi się mokro za tunelem środkowym.

Co do łożyska to kupuj SKFa. Tutaj masz bardzo dobry sklep, który osobiście polecam: http://motodelta.pl/lozysko-przod--1...al,152,12.html
    (do wymiany potrzebna będzie prasa, niestety trzeba wyciągnąć całą zwrotnicę)

Szumiące radio. Musisz poszukać na forum tematu o wzmacniaczu antenowym. Masz go uszkodzonego i stąd te problemy. Jak zauważyłeś alfa nie ma anteny za antenę robią "druciki" od podgrzewania tylnej szyby.

Fotele. A zapala Ci się dioda przy przycisku? Jeśli tak to nie będzie bezpiecznik tylko najprawdopodobniej uszkodzona mata, ewentualnie przewody. Niestety mam ten sam problem u siebie. Może ktoś już przerabiał ten temat?

Daj spokój z transmiterem. Tak jak Marek pisze, w dziale zrób to sam masz AUX IN, a jeśli masz trochę $$ to zakup zmieniarkę mp3 Audiostradę albo Loudlinka.

Na resztę pytań odpowiedź masz w instrukcji
    Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 09-10-2013 o 06:27
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    do wymiany potrzebna będzie prasa
    Są manuale. W większości wypadków bez prasy się obędzie.

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    Fotele. A zapala Ci się dioda przy przycisku? Jeśli tak to nie będzie bezpiecznik tylko najprawdopodobniej uszkodzona mata, ewentualnie przewody. Niestety mam ten sam problem u siebie. Może ktoś już przerabiał ten temat?
    Rozbierz tapicerkę i obejrzyj matę. W 90% widać gdzie się przepaliła (albo znajdź miernikiem). Można zlutować te druciki omijając przepalony fragment. Uzwojenie maty można skrócić o kilka cm jak trzeba. Nie będzie problemu tylko trochę mocniej grzeje

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Są manuale. W większości wypadków bez prasy się obędzie.
    Robiłem w obecnej 166tce i poprzedniej 156tce i w obydwu przypadkach nie dało rady bez prasy Miałem widocznie pecha.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Rozbierz tapicerkę i obejrzyj matę. W 90% widać gdzie się przepaliła (albo znajdź miernikiem). Można zlutować te druciki omijając przepalony fragment. Uzwojenie maty można skrócić o kilka cm jak trzeba. Nie będzie problemu tylko trochę mocniej grzeje
    Heh...tak myślałem. No to niezła robota się szykuje. Nigdy nie zdejmowałem tapicerki z foteli. Jest jakiś manual?
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jest nie stricte do tego ale jest.

- - - Updated - - -

No dobra bo zaraz się ktoś (albo konrad) przyczepi, że się "mądraluje" a nie pomagam.
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._pasazera.html

Jak jeszcze czegoś nie wiesz to pisz bo ja przekładałem tapicerkę.
    Czeka Cię "rozpikowanie" poszycia od gąbki. Te spinki z drutu wywalasz a składasz na trytki to taka podpowiedź.
    Dla wprawnego to parę godzin roboty. Na pierwszy raz może z pół dnia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Dzięki Marek. Ale po przeczytaniu tego, chyba na tą zimę kupię sobie termofor