Ja u siebie w Alfie mam zamontowanego GMS 6401, postaram się dodać wkrótce jakiś film.
A w międzyczasie szybciutkie wady i zalety. I odrazu nadmienie że nie mam nic wspolnego z klegami Tomix i strony 1984

którzy tak ten sprzęt zachwalają.
Wady:
- chyba najwieksza wada to praca ekranu w słoneczne dni, gdy słońce mamy w tylnej szybie na ekranie nie widać
NIC mimo ustawienia maksymalnej jasności i tego że sam ekran jest matowy,
- za słaba głośność mikrofonu zewnętrznego, wewnętrznego mikrofonu
nie ma (ponoć to opcja),
- nie moge znaleźć wyszukiwania po literach w książce adresowej (być może jest),
- jakość wykonania średnia, mój nowy nie otwierany egzemplarz miał porysowaną gałkę sterującą, przyciski "menu" i "navi" wykonane fatalnie,
- serwis i polski dystrybutor
ma Cię w dupie mimo kilku prób kontaktu nie raczyli nawet odpisać, więc co do gwarancji może być różnie (Kolego Tomix może pogadasz z dostawcą że dbanie o klienta leży w ich interesie również po sprzedaży).
- czasem w wybrany element na pulpicie trzeba "kliknąć" kilka razy nie za każdym razem odpowiedz jest natychmiastowa (być może to tylko problem mojej sztuki),
No dobra a teraz przyjemniej trochę
Zalety:
- Bardzo szybki i precyzyjny GPS, fix na satelity chyba w 3 sek łapie. Popularny program nawigacyjny działa sprawnie troche przycina w menu, ale samo prowadzenie działa płynnie. Jednostka pamięta trasy po wyłączniu silnika.
- Sterowanie z kierownicy działa. (Oczywiście wymaga dodatkowych elementów, muszę to jeszcze potestować)
- Kamera wsteczna działa sprawnie (Duże znaczenie ma sama kamera jednak jednostka obsługuje ją poprawnie)
- Bluetooth z telefonami BlackBerry i Samsung działa sprawnie, zarówno strumieniowanie muzyki jak i zestaw głośnomówiący działają (cichy mikrofon).
- Jeżeli nie ma słońca sam ekran jest ok, wszystko wygląda dość ładnie i działa płynnie.
- Zrobiłem na nim około 4k kilometrów ani razu się nie zawiesił.
- Możliwość podpięcia małego rejestratora trasy i zarzadzania nim z GMSa
Mam jeszcze kilka przemyśleń które postaram się zamieścić w najbliższym czasie. Podsumowując jestem umiarkowanie zadowolony. Czy kupił bym go ponownie? Chyba nie. Wybrałbym inny model ale tego producenta, byłby to GMS 6501 który wygląda na dużo lepiej wykonany zachowując funkcjonalność 6401.
P.S. Może dodam cene tej imprezy:
Jednostka około 1500 pln
Adapter sterowania z kierownicy 300 pln
Ramka montażowa z maskownica 150 pln
Kamera wsteczna 120 pln
Elementy montazowe 100 pln
Sumując zbliżamy się więc do ceny asteroida więc trzeba się dobrze zastanowić.