W USA na 18 urodziny dostaje się od rodziców 5 litrowe potwory i jakoś ludzie dają radę![]()
W USA na 18 urodziny dostaje się od rodziców 5 litrowe potwory i jakoś ludzie dają radę![]()
Trochę lepsze drogi niż u nas, co? Poza tym tam się chyba z rodzicami rok jeździ...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Drogi może i lepsze ale przy 400 KM to nie wiem czy nie bezpieczniej u nas 170 KM
A skąd wiesz, że dają radę? Po prostu pomniejsze wypadki nie przedostają się w mediach przez ocean. Te co bardziej spektakularne to i owszem. Pamiętam przypadek sprzed dwóch lat bodajże, jak ekipa nastolatków pojechała na jakiś opuszczony pas startowy testować nowe M5. Szczątki wyglądały mniej więcej jak nasz Tupolew.
- - - Updated - - -
Edit:
A nie, to już 5 lat minęło: http://www.motorauthority.com/news/1...n-bmw-m5-crash
I chłopak pytał się na forum nawet jak tym jeździć, na tym forum, tu wątek już "po": http://www.m5board.com/vbulletin/e60...-5-killed.html
a tam ameryka to dla byka a my tu w europie a konkretnie w polszczy a to jednak duuuuuuuża różnica,
trzeba mierzyć siły na zamiary, jak jest hajc i potrzeba nieco więcej miziania w jajca (w tym przypadku w ci...e) to brać 170 i jeździć, ale jeśli nie ma potrzeby to 120hp + lpg będzie gut....
zresztą w america te 5litrowe prezenty dla młodzieży już nie takie oczywiste w świetle jednak kryzysu jak i co by nie mówić to wysokich cen paliw, wujek wizytował stanki ostatnio w 2002, galonik kosztował 1,5 a nawet 1,3 w las vegas i wtedy 5litrowce były ok, w chwili obecnej to jest 3,5 prawie wiec i to sie skończyło.....
zdecydowanie 170KM, nie trzeba przeciez pelnej mocy wykorzystwac caly czas a przy srednich predkosciach bedzie nawet bardziej ekonomiczny niz 120KM (ta sama moc co w 120KM osiagana jest przy nizszych rpm). Ja raczej depcze dosc mocno swoja julke ale testowalem kiedys ekonomiczna jazde i w trybie mieszanym miasto i troche poza miastem, max speed 100 km/h spalilem 6.1 L / 100 km
a gdy przyjdzie do szybkiego schowania sie przy wyprzedzaniu TIRa nadwyzka mocy bedzie nieoceniona, bezpieczenstwo tzw. czynne..
Oczywiście że są wypadki, ale u nas też są i maluchami i innymi "słabymi" samochodami też sie rozwalają więc tu by trzeba mieć konkretne statystyki żeby polemizować. Auto z 170 KM jest bezpieczniejsze w przypadku wyprzedzania, a w trybie N jeździ jak 120 KM. Poza tym nie przesadzajmy że Giulietta z 170 KM to jakaś rakieta.
Silnik silnikem, ale pomyśl nad koloremGulietta w barwach Alfa Rosso (289) wygląda rewelacyjnie: klasycznie i piekielnie dynamicznie - nawet jeśli ma 120KM.
Pytanie czego oczekujesz. Miedzy tymi dwoma silnikami będzie spora różnica w cenie, rozważ czy po prostu ta moc ma ona dla Ciebie taką wartość w przełożeniu na złotówki.
Ja przed kupieniem 120KM jechałem 170KM. Owszem wrażenie wciskania w fotel fajniejsze, ale czy warte tej ceny ? Licząc wprost w kasie - nie, patrząc na dodatki jakie możesz mieć zamiast tych 50KM moim zdaniem tez nie.
Dla mnie sto razy fajniejszy był szklany dach i pełna skóra (obydwa dodatki szczerze polecam) i chyba nawet jeszcze jakiś dodatkowo niż ta różnica 50 KM. "Luksusy" odczuwasz każdego dnia, mocy użyjesz czasami. Ja pewnie więcej czasu tkwię w korkach niż mam okazje "pocisnąc" więc wybrałem rzeczy cieszące oko w korku, a nie szybkość z jaką odjadę po wyjechaniu przez niego![]()
Więc jak Cie stać - bierz 170KM. Jak masz na to rezygnować ze spełniania innych marzeń - odpuść, 120KM też fajnie jeżdzi![]()
Co do spalania.
Moim zdaniem spalanie pomiń w rozważaniach - oba silniki jadąc tak samo będa palic podobnie. Rożnica będzie w granicy to jakiej będziesz w stanie dojść "ciężką nogą", w 120KM będzie to 10l, w 170KM o 2-3 litry więcej.
PS. A najlepiej podjedz do dealera i sama różnice tak jak jaOczywiście ustawiając DNA w tryb "D"
![]()