Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [166] zawieszenie i parę pytanek

Mikellino
    Gość

Domyślnie [166] zawieszenie i parę pytanek

Cóż - nie da się nie pytać przy alfie - nikt jej nie zna włącznie z serwisem który najchętniej wymieniłby wszystko za kosmiczną kasę.
    Poczytałem troszę ale nie było tam odpowiedzi konkretnych.Więc zapodam zdjęcia i zapytam się bo pewnie ktoś już ten problem przerabiał.
    1. Tylna zawiecha - jeździłem już 166 ką z luzami i dupa latała jak szlak, u mnie tak nie ma ale powoli czuje że nie jest tak przylepiona jak kiedyś.
    Zrobiłem fotki - może ktoś miał efekty "ryby" i wymieniał conieco.
    Wszystko wygląda w miarę sztywnie ale jednak... szczególnie chodzi mi o element gumowy w belce który przymocowuje ją do podwozia - czy jest on wymienialny -fota 1 - śruba widoczna w tym elemencie w górnej części zdjęcia.(może trzeba całą belke wymienić)
    Znalazłem zestawy naprawcze za ok 200zł - czy ktoś z nich korzystał - może to jedynie te tuleje dostają luzy. Dodaje fote od sprzedawcy takiego zestawu..
    Fota 1
    http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34222
    Fota 2
    http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34221
    Fota 3
    http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34220
    Jakby ktoś miał jakieś rady - chętnie poczytam (no i o kosztach) sory za złą jakość zdjęć ale światła mało a aparat - raczej telefoniczny... ;-)
    2. czasem przy starcie zapala się kontrolka przednich hamulców - klocki ok, tarcze troche zjechane - powodu nie ma żeby się zapalała - miał ktoś taki objaw?

Michal166
    Gość

Domyślnie

kolego,brak fotek :!:

xxx258
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Michal166
    kolego,brak fotek :!:
    ja tam fotki widze co do reszty to niestety nie pomoge

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...cy-vt14839.htm tu masz super pisane poczytaj blackalfa166 dał zdjecie i super opis

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Te zestawy naprawcze są sprzedawane na tylny dolny wahacz i zwrotnice, są to dwie tuleje pływające i jedna metalowo gumowa, nie ma tam tulejek do tylnej belki (podobno do tylnej belki ktoś coś kombinował z jakimiś tulejkami od fiata Doblo, albo od któregoś tam BMW). Ja ostatnio wymieniałem te tulejki, koszt tulejek z przesyłką 445zł 60 zł wprasowywanie, w sumie około 5 godzin roboty, w dziale zrób to sam dałem manuala z wymiany tych tulejek.

norbino
    Gość

Domyślnie

tez mam taki problem, tyl samochodu strasznie lata na koleinach itp... Czy jest jakis konkretny powod czy trzeba robic cale zawieszenie...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto

Domyślnie

tez mam taki problem, tyl samochodu strasznie lata na koleinach itp... Czy jest jakis konkretny powod czy trzeba robic cale zawieszenie...
    Najlepiej podjechac na szarpaki i dobrze wytelepać autem bedzie widać co jest nie tak.

darino23
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem szarpaki tutaj nic niepomoga, bo te gumowe czesci na szarpakach wszystkie pracuja i ciezko jest zdjagnozowac ktore tulejki sa do wymiany. w mojej alfie tez tył starsznie plywal na boki, normalnie ciezko bylo ujechac, zmienilem opony z tylu na 205/55/16 a mialem 215 i problem zniknal od reki, wiec moze sprobuj najpierw z oponami.
    pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał darino23
    Moim zdaniem szarpaki tutaj nic niepomoga, bo te gumowe czesci na szarpakach wszystkie pracuja i ciezko jest zdjagnozowac ktore tulejki sa do wymiany. w mojej alfie tez tył starsznie plywal na boki, normalnie ciezko bylo ujechac, zmienilem opony z tylu na 205/55/16 a mialem 215 i problem zniknal od reki, wiec moze sprobuj najpierw z oponami.
    Przeciwnie dobry i doświadczony diagnosta bez problemu zobaczy, co jest nie tak w aucie. Na pewno na węższych oponach mniej będzie auto latało w koleinach, ale luzy w zawieszeniu nie znikną, po prostu gdzieś zrobił się delikatny luz, a na szerszych oponach dużo szybciej się wyczuwa takie rzeczy.

Szarpaki kosztują 25 zł a po takiej wizycie i zobaczeniu od spodu, co i jak pracuje w trakcie jazdy już człowiek łapie jakieś pojęcie o tym, co może dolegać maleństwu.

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Czyli konkludując:
    myszkowanie - czy uciekanie tyłu to:
    1. elementy z zestawu naprawczego - ok 200 na stronę
    2. możliwe że poduszka - tuleja w belce - koszt na stronę 120zł
    3. guma stabilizatora - ok 45 zł

Mechanior sprawdzając brechą - nigdzie luzów nie wykrył na tyle, żeby zaryzykować diagnozę - najbardziej podejrzane były tuleje w belce. Ale sądzę że jak się rozbierze wszystko to dopiero wyjdzie gdzie i co ma luzy.
    Wymiana - koszty
    rozłożenie i złożenie zawiechy - 300
    wprasowywanie ok 200
    zbieżność tył i przód 120
    suma... około
    1720 zł - i już nie myszkujemy...
    Tanio nie jest, a do tego mogą łączniki czy inne metalowo-gumowe elementy mieć luz.
    Lecz tak na prawdę to - w 1 poście napisano że to tuleje w belce były przyczyną - wymiana ich na te z doblo o nr 46766963 pomogła. Ciekaw jestem jaki był koszt wymiany i jak to zrobiono - czy doszczętnie rozebrano zawieszenie czy jakoś je z belki wyciągnięto.
    W innych postach - jak w manualu - wymieniono zestaw naprawczy - konkluzji czy wymiana pomogła - brak.
    Za to blackalfa166 świetnie opisał funkcje tych elementów.
    Może ktoś coś doda.

No i jeszcze kwestia pktu 2 o hamulcach - czy ktoś coś wie?