Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Przygody z odśnieżaniem i odmrażaniem auta

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie Przygody z odśnieżaniem i odmrażaniem auta

Jak tam wasze przygody z odmrażaniem odśnieżaniem i innymi takimi tam ?

Na jednym z forów chłopak pisze pamiętnik jakie ma przygody codziennie gdy chce gdzieś pojechac. Rzecz jasna chodzi o wóz włoski.

Jeśli chodzi o mnie to mój wóz utwierdza mnie tylko w tym, że 164 rzeczywiście projektowana była ponad 3 lata i między innymi w niskich temperaturach. Drzwi otwieram bez problemowo, akumulator dzięki umieszczeniu w bagażniku nie jest narażony na mróz, silnik odpala normalnie(no może większy opór słychac, bo mimo wszystko olej gęstnieje), po za tym funkcja odmrażania która powoduje, że krótko po jej włączeniu lód schodzi z auta bezproblemowo pod gumową....tą....no......coś jakby wycieraczką. Więc o 164 zimą mogę się pozytywnie wypowiedziec.

A jak u was? Nie pytam oczywiście tylko o 164.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

thing
    Gość

Domyślnie

nie jest źle, chociaż już miałem problemy z otworzeniem drzwi bo uszczelki przymarzły i musiałem mocniej szarpnąć. Co do silnika, zapala na dotyk, bez problemu co do odmrażania, zanim to wszystko zejdzie juz jestem w pracy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

w piatek wchodzilem przez bagaznik (dobrze ze Alfa ma oslone na tylni zamek). Auto odpalilo na dotyk bez najmniejszego problemu

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado
    w piatek wchodzilem przez bagaznik (dobrze ze Alfa ma oslone na tylni zamek). Auto odpalilo na dotyk bez najmniejszego problemu
    :shock:

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

No to ja tez sie wypowiem moj Romek 145 miał wczoraj jedynie problem z otworzeniem drzwi tak jak koledze uszczelki przymarzly ale otworzyłem po paru minutach takto troszke go zasypalo biedaka odgarnelem go i żyje :] co do silnika to odpala mi po przekreceniu kluczyka i jestem z tego zadowolony bo niektorzy maja problemy z autami :] no ale wkoncu to Alfa, Alfa Romeo sama nazwa mówi wszystko

hajper
    Gość

Domyślnie

Zamarzły mi wszystkie klamki i oba zamki Dobrze, że bagażnik dało radę otworzyć - miałem odmrażacz do szyb i jakoś się udało

Do tego drzwi przymarzły (ale to moja wina, muszę silikonem albo wazeliną nasmarować).

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

A ja corocznym zwyczajem posmarowałem uszczelki wazelina , zamki olejem więc z otwieraniem żadnych problemów .Pali jak zwykle czyli dobrze ,co do odmrażania szyb w 156 jest z tym lepiej jak w 155 .Co prawda teraz było ledwie minus 2, zobaczymy jak na naszym dzikim wschodzie będzie minus 30 . 155 paliła bez problemu. Trochę biegi ciężko wchodziły ale to normalne,narazie na makarony nie mogę nic złego powiedzieć oby tak dalej
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Milano_155
    Mieszka w
    DW
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Ostatnio przymarzl mi hamulec reczny, bo odruchowo zostawilem na recznym :? Po kilkunastu metrach puscil na szczescie :wink: Drzwi minimalnie przymarzaja, ale z zamkami nie ma problemu :wink: Odpalanie? Jak to diesel w zimie, troszke dluzej trzeba pokrecic, ale poki co (odpukac) pali dobrze :wink:
    Il cuore ha sempre ragione.

Senza cuore saremmo solo macchina...

RAQ
    Gość

Domyślnie

w sobote mi przymarzly drzwi ale jakos udalo sie je otworzyc.Tez jeszce niczym nie przesmarowalem.Jezeli chodzi o odpalanie to bezproblemowo.Ale w sumie nie ma takiego mrozu jeszcze.Zobaczymy pozniej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado
    W sobotę mi ta osłona też przymarzła i nawet przez bagażnik nie mogłem się dostać, szczęśliwie po paru minutach udało mi się otworzyć drzwi. Teraz mam już wszystkie uszczelki przesmarowane silikonem więc problem znikł. Odpala na dotyk, tylko silnik później łapie temp. i trochę parują szyby (z tyłu). Niemniej Alfą zimą jeździ mi się zaskakująco dobrze
    FORZA ITALIA !