Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] Wskazania komputera pokładowego

piter34
    Gość

Domyślnie [156] Wskazania komputera pokładowego

Hej,
    Zastanawiające są wskazania zużycia paliwa pokazywane przez moją Alfę.
    W jeździe niemal wyłącznie miejskiej przy pierwszym tankowaniu uzyskałem spalanie 7,9 l/100km, tymczasem komputer pokazał optymistycznie 5,8l (kasowany był przy poprzednim tankowaniu)...
    Poza tym, gdy jadę w korku, to spalanie średnie spada... To totalnie nielogiczne.
    Oczywiście przy postoju na kompie jest (zgodnie z instrukcją) wyświetlane ----

Czy komputery w Waszych Alfach zachowują się tak samo, tzn. na postoju spalanie spada (jakby do średniego spalania były brane wyłącznie dane uzyskane, gdy na wyświetlaczu cokolwiek jest wyświetlane, czyli przy prędkościach powyżej 4kmh.) oraz średnie zużycie paliwa znacząco odbiega od rzeczywistego (zwłaszcza w cyklu miejskim)?

DDEvil
    Gość

Domyślnie

tym sie chyba nie ma co sugerowac bedac teraz na urlopie przejechalem alfa 2500 km i srednie spalanie pokazalo 5,2 a chwilowe z regoly ba trasie ponizej 5 tak 4,8 - 3,8 nawet ale liczylem sobie samspalanie jakie mnie wyszo i bylo to w granicy 5,7 litra na 100 km. mnie bardziej wkurza ten komputer ze co chwila piszczy a to ze ograniczony zasieg, mozliwy lod na drodze, i inne takie nawet w zieme sie na recznym pobawic na parkingu nie idzie bo zaraz komputer szaleje ze jest malo plynu hamulcowego lub jest zaciagniety reczny.

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał DDEvil
    tym sie chyba nie ma co sugerowac
    No ja się właśnie nie sugeruję, ale zastanawia mnie, czy naprawdę algorytm obliczania średniego spalania jest tak głupi, że nie uwzględnia w ogóle postoju z włączonym silnikiem i tym samym mocno zaniża spalanie w cyklu miejskim... :roll:

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Cytat Napisał DDEvil
    tym sie chyba nie ma co sugerowac
    No ja się właśnie nie sugeruję, ale zastanawia mnie, czy naprawdę algorytm obliczania średniego spalania jest tak głupi, że nie uwzględnia w ogóle postoju z włączonym silnikiem i tym samym mocno zaniża spalanie w cyklu miejskim... :roll:
    Nie wiem jak u ciebie ja mam rocznik 2001 ale jak stoję na swiatłach to spalanie rosnie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

tak jest we wszystkich alfach 156 i 147 - średnio komputer przekłamuje o ok. 1l/100km - jak więcej to prawdopodobnie masz przepływomierz do wymiany. Algorytm ma błąd przy uwzględnianiu paliwa spalanego podczas postoju - dodatkowo nie przestawia się na litry na godzinę tylko pokazuje ---- co niejest wartością liczbowa i nie jest uwzględniane w obliczeniach. Dodatkową głupotą jest branie chwilowego spalania (zamiast średniego) do obliczania zasięgu.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Dodatkową głupotą jest branie chwilowego spalania (zamiast średniego) do obliczania zasięgu.
    Faktycznie. Zasięg też różnie i z kosmosu jest pokazywany.

tak jest we wszystkich alfach 156 i 147 - średnio komputer przekłamuje o ok. 1l/100km - jak więcej to prawdopodobnie masz przepływomierz do wymiany.
    U mnie jest więcej, ale żadnych objawów padu przepływomierza nie doświadczyłem.
    Duża różnica pomiędzy spalaniem faktycznym, a pokazywanym u mnie przez komputer wynika z faktu, że jeżdżąc po mieście więcej stoję niż jadę (średnia prędkość poniżej 20kmh).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No im więcej w mieście (a właściwie w korku) tym różnice większe...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

kasbak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał DDEvil
    tym sie chyba nie ma co sugerowac bedac teraz na urlopie przejechalem alfa 2500 km i srednie spalanie pokazalo 5,2 a chwilowe z regoly ba trasie ponizej 5 tak 4,8 - 3,8 nawet ale liczylem sobie samspalanie jakie mnie wyszo i bylo to w granicy 5,7 litra na 100 km. mnie bardziej wkurza ten komputer ze co chwila piszczy a to ze ograniczony zasieg, mozliwy lod na drodze, i inne takie nawet w zieme sie na recznym pobawic na parkingu nie idzie bo zaraz komputer szaleje ze jest malo plynu hamulcowego lub jest zaciagniety reczny.
    Wejdz w menu na postoju i funkcje buzer wycisz do zera są tam takie podświetlone kreski.Ja musiałem to wyciszyć bo mi dziecko budził.a o kompie już byłohttp://www.forum.alfaholicy.org/topics5/156-komputer-klamie-vt13263.htm?highlight=komputer+k%B3amie

DDEvil
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kasbak
    Wejdz w menu na postoju i funkcje buzer wycisz do zera
    mam to ustawione na cicho a nie chce tego do konca wylaczac bo cos tam ostatnio komp pokazal jak to mialem wylaczone i nie wiem co bo nie zauwazylem i teraz wole miec wlaczone aczkolwiek na zabawy na parkingu bede chyba wylaczal :mrgreen: