Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: sprzęgło dwumasowe zastąpione sprzegłem od marei 1.9 td 100Km

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie sprzęgło dwumasowe zastąpione sprzegłem od marei 1.9 td 100Km

witam , moje auto to alfa romeo 147 115km(chip novitec 140Km) jtd 2001 z przebiegiem 230 tyś km, jako iz moje sprzęgło dwumasowe juz słychac a chciał bym to zrobić nie pchając sie w duże koszta (nowe koło 2tyś ) a regeneracja tez jest to pewne ryzyko ze względu ze może nie służyć juz jak oryginał a gwarancji zawsze mogą się wyprzeć ze wzgledu " na złe użytkowanie/zamontowanie" i inne wymówki wiec chciał bym założyć zwykłe sztywne sprzęgło z marei 100 td . tylko co do tego potrzebuje ? jesli dobrze mysle to :
    - koło zamachowe od td 100
    - tarcza sprzegłowa od td 100
    - docisk od td 100
    - łozysko oporowe od td 100
    i cos jeszcze ? czy nie ma zadnych komplikacji podczas montazu ? licze sie z troche mniejszym komfortem jazdy ale czy sa jeszcze jakies skutku uboczne takiego rozwiązania ?
    z moich wyliczen koszt części powinien sie zamknąc w 600zł bez roboty . z góry dziekuje i czekam na porady i opinie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    Była 147 JTD jest 1.6ts 105

Domyślnie

Ciekawy pomysł,chyba byś musiał przerobić starą dwumasę jakoś bo jest różnica w ilości śrub mocujących,tak wynika ze zdjęcia jakie porównałem.Miałem ten sam silnik,jak potrzebujesz to zrobie Ci fotki poglądowe jak to dokładnie wygląda przy silniku.
    Jak by nie wypaliło mogę Ci sprzedać dwumasę z mojego

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie

mozesz mi zrobic zdjecię dlatego chce całe koło zamachowe zmienic na forum są opinie o takich przeróbkach ze jest mozliwa ale zero konkretów .

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

kolego a jak będziesz miał skrzynie w tym 1.9 JTD 115KM wyciągniętą możesz mi zrobić kilka zdjęć i zmierzyć średnicę tarczy i liczbę wpustów na wałku? i mocowania półosiek jakieś foty
    też chce podnieść moc w mojej ale chciałbym 6-cio biegową skrzynie wsadzić wtedy ale zero info na ten temat... nawet w serwisie nie potrafili konkretnie powiedzieć czy pasuje tylko gadka że inne przełożenia będą i po co mi to...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    Była 147 JTD jest 1.6ts 105

Domyślnie

Trochę dziś bardziej zbadałem te koła zamachowe z marei i w sumie wydaję się być podobnie,zastanawia mnie jedynie czy wszystko razem złożone będzie wystarczająco długie,bo dwumasa jest sama w sobie grubsza ma około 4,5cm no i oczywiście czy średnica jest taka sama,a nawet ząbki do rozruchu..itd.
    Myślę że trzeba mieć te elementy w ręce i oceniać.

Mocowanie dwumasy.

RoBeRt 147

Niestety przegubów to Ci fotek nie zrobię, ani nie po mierze gdyż moja alfa dostała właśnie w nią i jest wbita pod kierownice.
    Docisk śr ~27,7 cm
    Tarcza śr~23,6
    Skrzynia ma 20 wypustek.