Po remoncie silnika mam cały czas temp. oleju 110 – 115 st przy spokojnej jeździe, do 3000 rpm. 20, czasem 30 st powyżej temp. płynu chłodzącego. Dopiero przy temp. zewn. 3 st temp. oleju jest między 100 – 105 st.
Jakie mogą być przyczyny?
Po remoncie silnika mam cały czas temp. oleju 110 – 115 st przy spokojnej jeździe, do 3000 rpm. 20, czasem 30 st powyżej temp. płynu chłodzącego. Dopiero przy temp. zewn. 3 st temp. oleju jest między 100 – 105 st.
Jakie mogą być przyczyny?
Ostatnio edytowane przez Majka ; 03-10-2013 o 23:37
Olej jak wiadomo ma za zadanie oprócz smarowania i chłodzić silnik i jego elementy więc jak dla mnie reakcja jak najbardziej prawidłowa po remoncie silnika. Większe tarcie elementów docierających się i temp większa więc i olej ma wyższą temperature. martwił bym sie gdyby temp oleju oscylowała w granicach 125 - 130 st to już jest dużo. Dodam ze w moim poprzednim aucie Uno 1.7 TD z chłodnicą oleju, turbiną z ducato 2.5 td i ciśnieniu 1.5 bara jadąc z nogą w podłodze ciężko było zagrzać olej do 120 stp.ale tak 110- 115 to była norma
Dzięki.
Silnik jest dogrzany, przechodzi test rozgrzewania, ten termostat raczej tak działa.
No, mam większe zmartwienia w sumie, ciśnienie oleju utrzymuje, tylko, że latem, to może być większy kłopot, albo w dłuższej jeździe na 5000 rpm. Teraz jak jest chłodno, to zatrzymuje się na 100st, raczej martwiła mnie różnica, że 20, nawet 30 st więcej ma olej. Szacowałam, że to za dużo. Wiem, że pali na bogato na niskich rpm i teraz nie wiem, czy silnik źle odprowadza ciepło sam w sobie, czy tam jest taka temp. spalania, że po prostu tak musi być. To dla mnie jakby rozstrzygająca info.