Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Fabryczna instalacja do Alfy 166 z holandii czy ktoś słyszał

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Tego się nie reguluje, bo nasi gaziarze nie mają do tego programów, bo holendrzy ich nie sprzedają. Dowiedziałem się ostatnio od swojego gazwonika, ze mozliwe jest zrobienie takiego patentu jak wskaznik od gazu na wskazniku od benzyny(tak jak w Vialle). Koszt to 150zł
    Dowiedziałem się że instalacja V generacji jest bardzo czuła na jakość LPG(głownie chodzi o pompy). Jeżeli instalacja jest firmy JTG to wtedy pompa wytrzymuje długo. W przeciwnym wypadku pompy starcza na ok. 10tyś km.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

g.fu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel
    Dowiedziałem się że instalacja V generacji jest bardzo czuła na jakość LPG(głownie chodzi o pompy). Jeżeli instalacja jest firmy JTG to wtedy pompa wytrzymuje długo. W przeciwnym wypadku pompy starcza na ok. 10tyś km.
    Witam, to zupełne nieporozumienie - jest akurat odwrotnie. Pompy gazu ciekłego Vialle są bardzo trwałe, ale drogie- nowa kosztuje kilka tysięcy PLN. Wymagają serwisu co pewien czas, który kosztuje około 800 PLN- między innymi wymienia się olej smarujący pompę. Przy regularnym serwisie co 60-80kkm może działać wiele lat. Oczywiście zdarza się niestety całkiem często, że taka pompa padnie i jest wtedy ból. Ale to najczęściej wynik nieświadomości użytkownika. Zupełnie inaczej jest z pompami w instalacjach JTG - tutaj stosuje się zwykłą pompę benzynową, tylko na LPG pracuje przy wyższym ciśnieniu ok. 6 bar zamiast 3,5 jak na benzynie. Ze względu na to i zanieczyszczony gaz trwałość tych pomp jest raczej niska. Za to nowa pompa np. Walbro kosztuje mniej niż serwis pompy Vialle. Za to wymienia się je średnio co 30-50kkm. Do tego koszt założenia instalacji JTG jest około 50% niższy niż porównywalnej Vialle. Podsumowując trudno jednoznacznie ocenić co się lepiej opłaca. Jedno jest pewne - samochód z instalacją V gen. ma lepsze osiągi niż na benzynie.

glic4
    Gość

Domyślnie

Witam, przepraszam, że podłączam się do tematu, ale nie chciałem tworzyć nowego. NIe mam 166 lecz 146, ale też Vialle i mam takie pytanie. Na przełączniku pod kierownicą mam 3 fazy do wyboru: I, 0, II. Na II zapala i jeździ z gazu. Który z pozostałych zapala na benzynie, a które zapala na benzynie i przełacza po chwili na gaz? Próbowałem to sprawdzić, ale odpaliłem na I, dodałem gazu tak do ponad 3k obr i nie przełączyło mi na gaz, na 0 to samo. Przełączenie na gaz chciałem poznać po tym, że wskaznik poziomu paliwa, nie przełączył mi się, na wskazywanie poziomu gazu.

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

I to powinna być jazda na benzynie. 0 to zapalanie na benzynie i przełączanie na gaz.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

glic4
    Gość

Domyślnie

Dzieki.

sympatyk
    Gość

Domyślnie

V generacja Vialle nie ma parownika jest to ciekły wtrysk gazu ,jaki tankujemy taki jest wtryskiwany .nie ma obaw o jakość polskiego gazu.Regulacje w warszawie cena szok,oprogramowanie mają niektórzy dilerzy toyoty np.w Pile. Mam w Kappie od nowości w tej chwili dobiega 400000 km.Pierwszym objawem że czas na "serwis będzie falowanie na wolnych obrotach,trzeba wtedy wyciągnąć pompę ze zbiornika dół do wanny ultra dzwiękowej zalać nowy olej i spoko następne 40 do 60 tyś.km,od czsu do czasu czyścić filtr ,taki cylinderek na butli.W nowszych instalacjach filtr jest z pompą w butli.Instalacja JTG tak jak pisał kolega wcześniej to badziew już zwineli się z polski.Jeżeli pompa pali bezpiecznik to nie wymieniąć na większy bo spali się elektronika tylko pompę na górę i nowy olej bo chodzi na sucho.Budowa pompy prosta jak budowa cepa,,koniec wałka mimośrud i 5 sekcji(wałeczków)z membranami.

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wojtek_A166
    Sprowadziłem Alfe 2.0 TS z holandii z fabryczną instalacją gazową sekwencja 3-generacji
    Nie ma czegoś takiego jak "sekwencja 3 generacji"
    To co masz w aucie to na 99% jest instalacja gazowa III generacji, czyli wtrysk gazu z rozdzielaczem. Sekwencja to jest IV generacji i się "nieco" różni od tego co masowo ładowano do aut w Holandii.

Cytat Napisał Majkel
    Jeżeli macie instalacje holenderskie to napewno Vialle.
    Nie na pewno, bo równie popularne są instalacje necam/koltek.