No to jest trochę lipa, sportpack to taki fajny kompromis, w taki razie w sw żeby było w miarę równo pozostaje jakiś komplet "innych" sprężyn obniżających.
No to jest trochę lipa, sportpack to taki fajny kompromis, w taki razie w sw żeby było w miarę równo pozostaje jakiś komplet "innych" sprężyn obniżających.
Wszystko się zgadza, lecz SW wychodziły już w bodajże 2000r. (mniej więcej od połowy). To w tych modelach nie występował standardowy sportpack, a nie nivo? Następne pytanie to skąd różni użytkownicy pisza iż kupili używane sprężyny sportpackowe do 156 SW? To w takim razie gdzie leży prawda? Również szwagry100 z allegro mieli w ofercie sprężyny sportpackowe do 156 sw? Może się myli? Jakbym wiedział jakie one miały numery...
Aż tak rozbudowanej wiedzy nie mam. Z tego co przeglądałem wczoraj ePer, wyszło że nie ma sprężyn tylnych do SW w opcji 751 (sportpack) albo 058 (TI).
Być może sprężyny tylne były od sedana.
Zrobię dobrą fotką aparatem i pokażę jak u mnie siadło. Teraz sam już nie wiem co ja za sprężyny mam na tyle, wiem tylko, że poprosiłem o sportpacki do SW. Teraz mam amor sportpack + sprężyna sp na przodzie i amor seria i spręzyna sp na tyle i prześwit P/T jest prawie taki sam. Póki co wiozłem 3 osoby i nic nie dobijało ani nie ocierało.
Wiesz, ja nie neguje tego, czy są takie sprężyny, ale jak z dwóch różnych źródeł otrzymałem informacje, iż jak 156 SW to albo seria zawias, bądź normalne nivo lub sportowe nivo. Nigdzie nie ma mowy o tradycyjnych amortyzatorach, czy sprężynach obniżających tak jak w sedanie w wersji sportpack.
Temat gryze już dobre pare miesięcy i narazie nikt jednoznacznie nie potrafił mi odpowiedziec na to pytanie.
W ASO twierdzą iż jak SW to tylko NIVO, ewentualnie seria, ale wg. moich poszukiwań to nivo występowało od 2002r. - mniej więcej przy lifcie wnętrza, a co było wcześniej prze liftingiem w wersji SW dla roczników 00-01? Tylko zwykłe zawieszenie? Nie było wersji sportpack w SW?
To albo ktoś ostro nabija kase np. na allegro sprzedając sprężyny sportpack od sedana do SW, albo nie wie co sprzedaje? Dlatego szukam danych na temat samych numerów sprężyn "niby" sportpackowych dla sw.
W ePer zarówno dla 156 benzyny 1997-2001 jak i diesla w tym roczniku nie ma numeru sprężyn dla sportpack w SW.
Nie ma też amortyzatorów sportpack. Albo seryjna sprężyna i seryjny amortyzator, albo nivo składające się z amortyzatora i sprężyny. Nie ma osobnych numerów dla tych dwóch elementów przy nivo.
Trochę odgrzeję. Ja planuje u siebie zamontować zestaw SP do 1.9 JTD 16V SW 2004. Wiecie może ile obniżają sprężyny Eibach Sport Kit? Jedyna opcja jaka mnie interesuje to max 20 mm. Tak jak wcześniej zauważyli przedmówcy, jest problem z tylnymi springami -ja biorę pod uwagę sprężyny od GTA SW (+amory GTA) lub SP od sedana (+amory z GTA). Nie wiem, czy będę pierwszy który ten setup przetestuje, ale jak się nie zabiję to na pewno zdam fotorelację i podzielę się wrażeniami z jazdy.
Z ciekawości sprawdziłem w Eper swój VIN i faktycznie nie ma na tył opcji 058 (Ti).
witam,
pozwolę sobie odświeżyć temat, a mianowicie chodzi mi o sprężyny Eibach montowane w 156, trafiają mi się okazyjnie i chciałbym wiedzieć czy obniżają i o ile, bo przyznam szczerze że nie zależy mi na dużym obniżeniu. Chce je założyć do mojej 147 (jtd), wiem że tylne nie ma znaczenia czy PB czy ON, ale przednie już tak bo silnik cięższy.
Mówie o tych sprężynach Eibach:
PRZÓD
1600 & 1800
60656310.......eibach sport kit for 1600 (AR32104), 1800
2000 & 1900JTD
60656311.......eibach sport kit for 2000JTS, 1900JTD
2500 , 3200 & 2400JTD
60656312.......eibach sport kit 2500, 2400JTD
TYŁ:
60656313.......eibach sport kit