Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Moj nowy zakup Alfa Romeo 147 2.0 Selespeed jak dbać

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 T.S Selespeed

Thumbs up Moj nowy zakup Alfa Romeo 147 2.0 Selespeed jak dbać

Witam
    Zdecydowałem się na zakup Alfy 147 2.0 Selespeed. Rocznik 2001 ale ten przebieg...85tys km, auto z salonu itd poprostu igielka.

Jestem wiec nowym uzytkownikiem Selespeeda i wiem ze jest to potencjalnie awaryjny podzespol. W zwiazku z tym bardzo proszę forumowiczów o porady jak użytkować ten typ skrzyni biegów aby odwdzięczył się długą bezproblemową pracą.
    Nie prosze tu o porady jak naprawić coś ale jak utrzymać w idealnej kondycji.
    Może są też jakieś elementy o ktorych wiadomo że uszkodzaja się z powodu zanieczyszczenia lub maja wady konstrukcyjne, ktore mozna wyeliminować przed wystąpieniem awarii?

Dzieki za wszelkie uwagi.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Na start wymień rozrząd i filtry dla pewności. I gdzie Ty znalazłeś auto z 2001 roku z 85kkm? Na moje to wygląda podejrzanie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    Była 147 JTD jest 1.6ts 105

Domyślnie

Zobacz czy pod nogami kierowcy nie ma dziwnej wilgoci sucho
    Jak zmieniasz olej to poproś o spr. panewek.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

No znalazlem. To prawdziwy przebieg, udokumentowany i potwierdzony.
    Fakt jest jednak taki ze byla to 6-ta AR147 ktora ogladalem i wszystkie poprzednie to byl dramat. No oczywiescie ta byla odpowiednio droższa.
    Rozdzad byl zmieniany niedawno wiec chyba jeszcze go ruszal nie bede a olej oczywiscie wymienie asap wraz z filtrami.

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Na start wymień rozrząd i filtry dla pewności. I gdzie Ty znalazłeś auto z 2001 roku z 85kkm? Na moje to wygląda podejrzanie

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jeśli faktycznie przebieg jest prawdziwy to gratuluję zakupu A z ciekawości zapytam, w jaki sposób jest udokumentowany i potwierdzony?

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Jeśli faktycznie przebieg jest prawdziwy to gratuluję zakupu A z ciekawości zapytam, w jaki sposób jest udokumentowany i potwierdzony?
    Czytajac powyższe posty zawiodlem sie jako nowy użytkownik. Widze że jest to standardowe forum gromadzące dotknietych awriami a nie cieszących się swoimi samochodami miłośników.
    Nikt nie odpowiedzial na moje pytanie tylko wszyscy dopytuja jak moglem kupic tak stare auto z tak malym przebiegiem, przeciez to niemozliwe.

Jeśli chodzi o przebieg to jest potwierdzony ostatnia wizyta w serwisie (bo auto bylo serwisowane caly czas w ASO).
    Pozatym jestem konstruktorem mechanikiem ktory projektuje części do roznego typu pojazdów i też mialem stycznosc z handlem sprowadzanymi autami i nie miewam problemow z odroznieniem dobra od zła.

Przeniose sie chyba na zagraniczne forum AR.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Trochę wyluzuj. Forum służy wymianie wiedzy i doświadczeń, a że mnie zaciekawił ten przebieg to zapytałem. Nie rozumiem co w tym złego... Przecież nie próbuję Ci udowodnić na siłę że auto było cofane...
    I nie wiem skąd wniosek że to forum dla ludzi z awariami. Będę wdzięczny jeżeli wytłumaczysz mi z którego postu to wywnioskowałeś
    Co do Selespeed to ja niestety Ci nie pomogę bo nie posiadam. Zauważ też że temat zacząłeś 15 godzin temu i że jest środek weekendu. Weź pod uwagę że ludzie mają swoje życie i nie siedzą 24/7 na forum tylko po to żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Trochę cierpliwości

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał kubamtx Zobacz post
    Czytajac powyższe posty zawiodlem sie jako nowy użytkownik. Widze że jest to standardowe forum gromadzące dotknietych awriami a nie cieszących się swoimi samochodami miłośników.
    Nikt nie odpowiedzial na moje pytanie tylko wszyscy dopytuja jak moglem kupic tak stare auto z tak malym przebiegiem, przeciez to niemozliwe.

Jeśli chodzi o przebieg to jest potwierdzony ostatnia wizyta w serwisie (bo auto bylo serwisowane caly czas w ASO).
    Pozatym jestem konstruktorem mechanikiem ktory projektuje części do roznego typu pojazdów i też mialem stycznosc z handlem sprowadzanymi autami i nie miewam problemow z odroznieniem dobra od zła.

Przeniose sie chyba na zagraniczne forum AR.
    Na tym forum jestem od ponad 5 lat, na alfaowner również od kilku i szczerze powiem Ci, że poziom wiedzy technicznej na tym forum jest znacznie wyższy...
    Także zapewne zapłaczemy nad Tobą jak nas opuścisz.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Chodzi mi tylko o to że zadalem chyba dość jasne pytanie:
    Jak dbać o Selespeed'a ? A otrzymalem informacje że przebieg 85 tys dla auta z 2001 jest podejrzany.
    W Polskich realiach moze to i prawda ale pytanie było zupełnie inne.

Też bardzo chętnie podziele się wiedzą techniczną na tym forum aby pomoc innym.
    Jeśli ktokolwiek miałby problemy z bateriami w autach hybrydowych lub elektrycznych to służę pomocą.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Sam się pochwaliłeś przebiegiem więc nie miej pretensji Z resztą już Ci pogratulowałem zakupu