Ja posiadam selespeeda i jak narazie sprawoje sie bardzo dobrze ... pierwsze co to wymien wszelkie płyny i oleje od SS to podstawa
Ja posiadam selespeeda i jak narazie sprawoje sie bardzo dobrze ... pierwsze co to wymien wszelkie płyny i oleje od SS to podstawa
Skoro taki wielki konstruktor z ciebie, to takie coś jak dbanie o selespeeda powinienieś miec w małym paznokciu u nogi ..
o selespeeda, jak o każdą skrzynie automatyczną, wymiany fitra i oleju, jak coś cieknie, zużywa się, to wymieniać, jak się nie znasz, sam nie grzebiesz, nie regulujesz. Jak kupiłeś je, to najlepiej wymień od razu olej w niej. CO do zagranicznego forum, potwierdzam, tutaj o wiele wiecej się człowiek dowie.
Selespeed jest to manualna skrzynia lub jak kto woli półautomatyczna... Sama skrzynia to zwykły manual jak innych TS'ach natomiast mechanizm wybierania biegów jest hydrauliczny. I o ten właśnie mechanizm najbardziej trzeba dbać a właściwie go poznać i wiedzieć jak wygląda jego awaria.
Tu masz istotne informacje od użytkownika, który miał SS i ma sporą wiedzę na jego temat
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...um_wiedzy.html
Ostatnio edytowane przez Zonkil ; 27-10-2013 o 13:54
Dzieki za przydatnego linka.
Co do innych wypowiedzi to oczekiwalem raczej informacji typu:
1. Rozszczelnia sie czesto zlacze sterownika X- warto sobie doszczelnic
2. Czesto uszkadza sie wiazka Y warto dodac mocowanie.
3. Zaciera sie mechanizm X , warto od czasu do czasu przesmarować.
Można by wogole stworzyć taką listę dla całego auta.
Wiem jak działa Selespeed, chce tylko poznać typowe jego słabosci i im zapobiegać.
Listę dla całego auta znajdziesz w każdym temacie "na co zwracać uwagę przed kupnem". Szukanie nie boli