Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
biorę się za program do nagrzewnicy. Tylko szczegółowo - jak ma on działać??
-załączenie przekaźników nie wcześniej jak po 60sek od momentu odpalenia silnika
-gdy temp. wewnątrz >17stC przekaźniki wyłączą się
-gdy temp. wody >70stC przekaźniki wyłączą się
-gdy napięcie <12,5V utrzymuje się przez 10sek przekaźniki wyłączą się
-gdy napięcie >12,5V utrzymuje się przez 10sek przekaźniki mogą załączyć się
-gdy temp. wody pomiędzy 60stC a 70stC może załączyć się przekaźnik nr1
-gdy temp. wody pomiędzy 40stC a 60stC może załączyć się przekaźnik nr2
-gdy temp. wody <40stC przekaźniki mogą załączyć się
czy macie inne propozycje??
- - - Updated - - -
będę to robił na małym attiny13, koszt zakupu poniżej 5zł
![]()
emo94 czy jest szansa uzależnić jakoś załączanie przekaźników grzalek od załączonego klimatronika - tzn. układ nie załączy się jeżeli nie działa wentylator nadmuchu. Chodzi o zabezpieczenie przed załączaniem grzałek gdy będzie wyłączony nadmuch powietrza.
Druga sprawa to:
-gdy temp. wody >70stC przekaźniki wyłączą się - ponieważ ostatniej zimy w mojej byłej 156 z silnikiem 1,9JTD 105KM podczas jazdy zimą w dużym śniegu a więc z reguły z małymi prędkościami ewidentnie robiło się zimiej czy jest szansa na dołożenie wejścia pod sterowanie ręczne załączania jednej grzałki (ale tak aby działało tylko do odcięcia zasilania czyli np.: wyłącznia silnika).
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Ponieważ opis w eLearn opis działania i załącznia jest trochę zagmatwany (jak dla mnie) w poniedziałek jak będę montował moduł follow me home, postara się pommierzyć wtyczkę wentylatora i może dojdę jak to jest sterowane i jakie mamy napięcie.
No chyba że ktoś bardziej kumaty poda rozwiązanie wcześniej.
emo94 oczywiście jestem chętny na zakup.
Mam tylko pytanie: wiesz może czy układ można zasilić (chodzi o sterowanie) tak aby załączał się tylko po załączeniu wentylatora.
Autem jeździ też moja druga połówka i obawiam sie trochę, że może nie załaczyć wentylatora co z pracującymi grzałkami może być niebezpieczne.