Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Dlaczego promocyjne nowe Julki w salonie FAP są już zarejestrowane =krótsza gwarancja

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie Dlaczego promocyjne nowe Julki w salonie FAP są już zarejestrowane =krótsza gwarancja

Chcę kupić żonce Julkę. W salonie przy Fiat Auto Poland w Bielsku, jedyne Julki (nie tylko, również Fiaty/Lancie) z dobrymi promocjami są już zarejestrowane na salon. Mają zero przebiegu, rocznik 2013, ale gwarancji tylko trochę więcej niż 1.5 roku, bo rejestrowali je w lecie. Dwukrotnie pytałem sprzedawcę po co to tak, ale tylko coś kręcił i nic z niego nie dało się wycisnąć. Trochę tego nie rozumiem. Może ktoś wie o co chodzi, bo mimo że to salon niby główny, to nie chcę się naciąć na jakąś mini bombę - jakieś kombinowane auta - np. sprowadzone z zagranicy jako uszkodzone od innego dealera.
    Druga sprawa, to kwestia gwarancji. Od jakiegośczasu w cennikach Julki piszą o 5 latach, a gość wmawia mi że są tylko opcje 2 lata na starsze Julki lub 3 lata na te najnowsze(nie te z promocji), czyli pewnie na te po lifcie (bo taką mi pokazał i mówił że tylko ta ma 3 lata). Mówi mi że nie ma czegoś takiego jak 5 lat - a ja mam właśnie otwarty PDF z polskiej strony Alfy i 5 lat świeci jak psu jajca. Co, jak co, ale w samym głównym centrum sprzedaży Fiata/Alfy/Lancii na Polskę spodziewałem się dostać konkretne informacje, a tu jakieś kręcenia i coś się nie zgadza. Ktoś może orientuje się jak to jest?
    BTW, sam salon Fiata w Bielsku trochę cofa nas w czasie do PRLu. Auta może ładniejsze, ale reszta jak za dawnych czasów. Jakaś pracownica biurowa bez przepraszam podeszła do sprzedawcy za biurko i zaczęła do niego gadać bez żadnego przepraszam, przerywając nam rozmowę na pół minuty. Na zapleczu, gdzie wydaje się nowe samochody, grupki pracowników palą fajki (nawet nie wychodzą na zewnątrz) - śmierdzi jak diabli. Trochę dziwne miejsce. No ale jak dadzą dobry rabat to im wybaczę

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

1. Nie masz racji Drogi Kolego - takie salony należy omijać szerokim łukiem.
    2. Gwarancję można przedłużyć do pięciu lat za dodatkową opłatą (niedouczony sprzedawca nie wiedział, że w ramach promocji opłatę tą może wnieść sprzedawca).
    3. Na kursach niedzielnych nie uczą kultury i dobrego wychowania.
    4. Najskuteczniejszym sposobem na palaczy (palenie w miejscu niedozwolonym) jest wezwanie straży pożarnej, jeżeli potwierdzi się zapach (po palaczach) mandat dostaje administrator tego miejsca.
    5. Z rabatu bym skorzystał ale nie wybaczył.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie

Może to jest taka sytuacja, gdy kupiłem Mito. Samochód był z konkursu papierów Regina sprzed roku. Musiał odstać pół roku, aby właściciel nie zapłacił podatku, ale też musiał być zarejestrowany. Po tym okresie sprzedał z powrotem do Carserwis w Wawie (stamtąd pochodziły samochody jako nagrody pierwotnie). Samochód musiał wyjechać też z salonu, więc przejechał 500 km w obie strony (względem zamieszkania klienta) i z takim stanem licznika go kupiłem. Gwarancja już biła, więc w momencie kupna też pozostało ok. 1,5 roku, o czym mi powiedziano. Cena była bardziej atrakcyjna, bo 41000 (wersja bez DNA, 78KM), którą jeszcze lekko zbiłem, ale porównywalna w salonie ok. 50000, więc chyba się opłacało.

Poza tym wiedza sprzedających jest różna. Doradca nie wiedział, a raczej nie wiedziała, co to jest Start/Stop, perforacja, wspomaganie elektryczne po co jest, a także jak pracuje DNA - to akurat nie w Carserwis.

Myślę, że warto skorzystać jak cena może być jakieś 20-30% niższa. Gwarancja w moim przypadku i weryfikacja usterek jest licha, więc wolę mieć w kieszeni prawie 10 tys. zł, niż te ich pół roku gwarancji. W przypadku Julki, czyli droższym samochodem i może bardziej zaawansowanym technicznie, to może mieć sens

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Kupiłem w tym salonie na wiosnę Punto, auto pracuje bez zarzutu Ale tak jak Ty mam dokładnie takie same odczucia co do salonu PRL. Kupiłem i odjechałem tylko moje było po gradobiciu i też już zarejestrowane. W cenie miałem prostowanie wgnieceń, nie było tragedii ale to żony Ustalili mi termin naprawy dopiero po pisemnej interwencji. Na fabrycznym parkingiem Fiata przeszło dwa razy gradobicie, być może i to auto jest naprawione ale to tylko moje spostrzeżenia.

Auto

Domyślnie

samochody chyba nie są pokonkursowe, wg gościa mają 0km przebiegu i są zarejestrowane na salon a od pierwszej rejestracji jest mniej niż pół roku, więc to chyba wyklucza trick z odsprzedażą salonowi auta, bo rejestracja musiałaby być więcej niż pół roku temu. Muszę jednak dobrze dopytać, bo jeśli przeszły przez ręce prywatne, to nie dostanę pewnie pełnej faktury VAT, a auto oczywiście żona weźmie sobie na firmę.

Też nie jest raczej po gradobiciu, choć oferowali mi takie auta z 2012 roku (Julka Distinctive i 2 Bravo,), rejestrowane również w połowie tego roku.

Myślę że z tą rejestracją chodzi o coś innego. Jedna osoba która ma kontakty z dealerami różnych marek, tyle że nie tu w Bielsku, powiedziała że salony muszą wyrabiać pewne normy sprzedaży żeby utrzymać autoryzacje czy jakieś tam inne statusy. Oni kupują auta na salon i dzięki temu sztucznie podbijają sprzedaż w gorszych okresach, a potem po kosztach albo i ze stratą pozbywają się aut. Nie wiem tylko czy salon fabryczny Fiata też takie normy musi wyrabiać, i czy to mogłoby być wytłumaczenie w tym przypadku.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawlas109
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm Rok:2011

Domyślnie

A Jesli chcesz kupic w bielsku to moze lepiej było by sobie załatwic taka roczna julke Ceny sa super dobre wyposazenie. raczej ona maja nie cały rok dokładnie 11 miesiecy.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawlas109 Zobacz post
    A Jesli chcesz kupic w bielsku to moze lepiej było by sobie załatwic taka roczna julke Ceny sa super dobre wyposazenie. raczej ona maja nie cały rok dokładnie 11 miesiecy.
    Na początku rozważałem używkę, ale na wyposażeniu typu ksenony czy 170KM silnik mi nie zależy (to auto dla żony do kulania się po okolicy), wole 0km przebiegu. Przy nowym aucie żona odliczy sobie VAT biorąc auto na firmę, i wyjdzie cenowo tyle co roczna używka. Będzie trochę gorzej wyposażona, ale co z tego skoro nie zależy nam na pewnych opcjach wyposażenia, ale 0km przejechane.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Pewnie chodzi o jakieś wsparcie producenta, które jest przydzielane na sprzedane i zarejestrowane auta. Inne salony też tak kombinują, np. na BMW można było dostać do 30% zniżki w podobny sposób, ale tylko na określone egzemplarze, które właśnie były już zarejestrowane, ale z fabrycznym przebiegiem. Tylko salon musi to wypchnąć przed uływem pół roku, bo potem klient ma problem z VAT-em.

- - - Updated - - -

PS. Jeszcze jedna uwaga - może warto poczekać z zakupem do przyszłego roku, bo obecne przepisy na podstawie których odlicza się VAT są przejściowe, UE wyraziła zgodę na ustępstwa, które obowiązują do końca tego roku. Aby dalej blokować odliczanie pełnego VAT-u rząd musi przejść procedurę akceptacji wniosku w UE. Tak czy owak prawo się zmieni, jedna z propozycji to możliwość odliczenia 8 tys. VAT, a więc 2 tys. więcej niż teraz, plus połowa VAT-u od benzyny i części zamiennych / serwisu, inna to 100% od wszystkiego, ale wtedy auto musiałoby być użytkowane tylko do celów służbowych i trzeba by to udokumentować. Oczywiście najbardziej prawdopodobna jest ta pierwsza opcja. Istnieje jeszcze niezerowe pradopodobieństwo, że rząd nie zdąży z procedurą unijną i wtedy obecne przepisy przestaną obowiązywać, a nowych jeszcze nie będzie - co znaczy możliwość odliczenia 23%. Wtedy będzie krótkotrwałe eldorado.
    ___

Użytkownik Embrion Avatar Nevan
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 TB Distinctive MA Sportiva QV Line

Domyślnie

Dokupowałem gwarancję do swojej Julki 3 letnią (czyli 2 lata od producenta i 3 lata polisy razem 5 lat) i z tego co się orientuję, ma się na to max 2 tygodnie od pierwszej rejestracji auta. Więc jeśli Julka z tego salonu jest już od pół roku zarejestrowana to nawet nie będziesz mógł dokupić gwarancji.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    Tylko salon musi to wypchnąć przed uływem pół roku, bo potem klient ma problem z VAT-em.
    Jesteś w stanie rozwinąć to? Zastanawiam się dlaczego miałby być problem z VATem? Z tego co wiem to auto zarejestrowane ponad pół roku wcześniej nie jest traktowane jako nowe, zatem amortyzuje się je w krótszym okresie (minimum 2.5 roku), zamiast minimum 5lat, ale to nie ma nic do VATu, tu mówimy o pozostałej kwocie którą stopniowo wkłada się w koszty uzyskania przychodu przez amortyzację.

Dodane póżniej:
    OK, dogooglowałem trochę ten temat, coś niby w tym jednak jest co napisałeś, choć wyszło mi że chyba tu akurat nie będzie problemu. Wg niektórych stron jakie poczytałem, ustawa o VAT daje możliwość odliczenia tych 60% VAT tylko od aut nowych, a za takie w skrócie traktuje się auta do pół roku od pierwszej rejestracji LUB o przebiegu mniejszym niż 6000km. Jeśli przebieg jest 0km to wychodziło by nawet, że jak przekroczy się pół roku to ze względu na przebieg (jego brak), to auto i tak dalej jest nowe w świetle tych przepisów i powinno dać możliwość odliczenia VAT.

Jeszcze dokopałem się dodatkowych informacji, że ograniczenia w naliczaniu 23% VAT (zamiast VAT marża/zwolniony), a zatem dotyczące niemożliwości odliczenia VAT przez nabywcę, nie dotyczą przypadków gdy sprzedawca ma działalność związaną z obrotem samochodami typu salon samochodowy, importer, biuro leasingowe, i z tego co zrozumiałem to zakupili auta na fakturę VAT (stąd zaś komisy, pośrednicy którzy odkupili od osoby prywatnej nie mogą wystawić 23% VAT, tylko VAT zwolniony). Tu zaś nic nie było o ograniczeniach w przypadku aut używanych, a nawet były podane przykłady o odliczaniu właśnie używanych aut (auta demo, auta importowane, kupione od wypożyczalni samochodów itp.). NIeźle zakręcone jest to wszystko. Juto postaram się obgadać wszystkie znalezione informację z księgowym, a jak on nie będzie w stanie 100%rozwiać wątpliwości to trzeba będzie uderzyć do Krajowej Informacji Podatkowej.
    - - - Updated - - -
    Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    PS. Jeszcze jedna uwaga - może warto poczekać z zakupem do przyszłego roku, bo obecne przepisy na podstawie których odlicza się VAT są przejściowe, UE wyraziła zgodę na ustępstwa, które obowiązują do końca tego roku. Aby dalej blokować odliczanie pełnego VAT-u rząd musi przejść procedurę akceptacji wniosku w UE. Tak czy owak prawo się zmieni, jedna z propozycji to możliwość odliczenia 8 tys. VAT, a więc 2 tys. więcej niż teraz, plus połowa VAT-u od benzyny i części zamiennych / serwisu, inna to 100% od wszystkiego, ale wtedy auto musiałoby być użytkowane tylko do celów służbowych i trzeba by to udokumentować. Oczywiście najbardziej prawdopodobna jest ta pierwsza opcja. Istnieje jeszcze niezerowe pradopodobieństwo, że rząd nie zdąży z procedurą unijną i wtedy obecne przepisy przestaną obowiązywać, a nowych jeszcze nie będzie - co znaczy możliwość odliczenia 23%. Wtedy będzie krótkotrwałe eldorado.
    W przypadku auta za niecałe 70 tys czy to będzie 50% VAT nie więcej niż 8 tysięcy, czy to co jest teraz czyli 60% VAT nie więcej niż 6tys, nie robi szczególnej różnicy (ok 500zł). Różnicę teoretycznie będzie robiła możliwość odliczenia połowy VAT za paliwo, ale to odczują Ci co jeżdżą dużo, nie moja żona, która kula się lokalnie i robi rocznie mniej niż 5tys km, zaoszczędzi rocznie coś rzędu 200zł jeśli dobrze liczę. Zastanawiam się też czy jak kupi w tym roku, to czy i tak w przyszłym nie będzie mogła w takiej sytuacji odliczać tych 50% VAT za paliwo. Jest jeszcze przypadek gdyby nie było ograniczeń w odliczaniu VATu, czy to z powodu przejścia takiego wariantu, czy braku akceptacji przepisów ograniczających odliczenia. W tym przypadku, niby fajnie odlicza się cały VAT przy zakupie, ale jak piszesz jest kwestia użytkowania auta również na cele prywatne. Tu słyszałem o jakiś ryczałtach które miałoby się płacić co miesiąc za możliwość użytkowania takiego auta poza firmą. No właśnie, jak to będzie? Wkurza mnie to że 2 miechy do końca roku a tak naprawdę g..o wiadomo odnośnie prawa jakie ma zacząć obowiązywać i trzeba spekulować/zgadywać. No nic, chyba namówię żonę żeby dała sobie jeszcze ze 2 tygodnie czasu, może coś się wyjaśnie w kwestii podatków, a w międzyczasie sprzedawca trochę zmięknie i da lepszą ofertę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nevan Zobacz post
    Dokupowałem gwarancję do swojej Julki 3 letnią (czyli 2 lata od producenta i 3 lata polisy razem 5 lat) i z tego co się orientuję, ma się na to max 2 tygodnie od pierwszej rejestracji auta. Więc jeśli Julka z tego salonu jest już od pół roku zarejestrowana to nawet nie będziesz mógł dokupić gwarancji.
    Aha, czyli 5 lat to jest dodatkowa opcja. Z ciekawości, ile to kosztuje?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 04-11-2013 o 01:16