Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: MiTo - warto kupić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie MiTo - warto kupić?

Witajcie. Może i się powtarzam, bo taki temat już jest, ale chciałbym prosić posiadaczy MiTO i napisanie czy psują się w tym samochodzie pierdoły, jak z trwałością zawieszenia i sprzęgła (1.4 140 i 170 koni) i czy przy normalnej jeździe pali raczej 10 czy raczej 6 w trasie. Proszę się nie denerwować, że powtarzam temat. Dorzucę, że jestem posiadaczem 166 2,4 jtd, która najpierw mnie wyprowadziła mocno z równowagi po awarii silnika, a teraz mnie wyprowadziła z równowagi 169 384 pierdołą. W przyszłym roku celowałem w 3 4 letnią Brere, ale obecnej AR mam już dość i nie chce mi się jej oglądać, a tym bardziej nią jeździć. Z góry dziękuję za pomoc. A dodam, że w grę wchodzi wyżej wskazana benzyna maks 3 4 letnia z przebiegiem do 50 tys km.

Użytkownik Świeżak Avatar sprint
    Mieszka w
    wawa
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Mam wprawdzie 1.4 120KM ale pare słów mogę napisać, może akurat trafi Ci się dobry egzemplarz z takim silnikiem. Mam ją 3,5 roku, przejechałem ok.39 tyś km, do tej pory odpukać nic się nie działo, w mieście przy spokojnej jeździe wg kompa pali 7.5-8l, w trasie do 120km/h 6.8l, do 140km/h 8l, do 160km/h ok.10l, powyżej 160km/h zaczyna dość szybko ubywać benzyny w baku. Dla mnie jedynym mankamentem w tym samochodzie jest brak 6 biegu, który przydałby się właśnie w trasie. Poza tym jestem bardzo zadowolony.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

jasne że warto ja miałem dość 156 z takich samych względów i na szczęście MiTo mnie nie zawiodło - 3 lata i 60kkm i jedyne co zmieniam to żarówki (jakaś wada w moim egzemplarzu)
    spala w trasie (140) niecałe 9l, po warszawie z ciężką nogą tez się mieści w 9 (bardzo ciężką 10) - teraz mieszkam bardziej na prowincji i mam spalanie 7.4

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wuwua
    Auto
    była 145 1.6TS jest Mito 1.4TB 120KM

Domyślnie

Ja podobnie jak sprint mam 1.4 120KM. Trochę dziwi mnie podane przez Ciebie spalanie, moja pali w mieście - równiutko 10,5 - w warszawskich korkach, na krótkich trasach, przy jeździe powiedziałbym średnio-ostrej. Przy ostrej raczej poniżej 12L ciężko zejść. Na trasie - spalanie na poziomie 8L to taka dziadkowa jazda, poniżej 100km/h. Przy 140-160km/h ok 10-11L. Auto jest super fantastyczne. Dla mnie jedyną wadą jest głośność zawieszenia. Że twarde jak kamień, to wiadomo, ale jest naprawdę głośne. Poza tym wad nie widzę, no może jeszcze ciut do ergonomii się bym przyczepił (uchwyt na kubek, nie intuicyjne otwieranie okien). Ale auto jest naprawdę warte polecenia. W porównaniu z Alfami poprzedniej generacji (jeździłem przez 12 lat modelem 145 1.6TS - różnica jest gigantyczna. No a na koniec dodam że autko zagazowałem, więc w sumie spalanie mi wisi Oczywiście wartości spalania podałem dla benzyny.
    Ostatnio edytowane przez dobrzan ; 04-11-2013 o 16:46

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

to już wiesz jaka jest różnica w MA i +15km
    przy mega ostrej jeździe po zrobieniu programu udało mi się spalić niecałe 11l ale to max!
    pomyłki komputera sprawdzałem dokładnie dość długi czas i są pomijalne.

co do wad to też się zgodzę że hałas w środku jest trudny do przyzwyczajenia po 156, a co dopiero będzie po 166...

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Ja mam 170, a więc: 10-12l po mieście (bez żałowania), trasa 7,5-8. REALNIE. Często do zmiany są łączniki stabilizatorów (ok. co 15 tys. km), i górne mocowania amortyzatorów potrafi wywalić. Sprzęgło u mnie jest w porządku po 70 tys. km. Problemy często są z lakierem wśród Miciaków, czasami skrzypią fotele. W mutliair potrafi wywalić właśnie moduł Multiair, a to koszt ok 4tys. zł, jeśli FAP nie przyzna refinansowania.
    Jakbyś coś jeszcze potrzebował to pisz priv

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wuwua
    Auto
    była 145 1.6TS jest Mito 1.4TB 120KM

Domyślnie

No faktycznie MA ma lepsze spalanie...ale chciałem zagazować, więc TB był optymalną opcją, poza tym te 120KM całkiem konkretnie pomyka. A do szybkiej jazdy mam inną turbinę tę od Fuji Heavy Industry

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Jeep WK 4,7 ,Mazda 6 kombi, 2,0 diesel, Mito Żonki 155PS

Domyślnie

no to widzę ze mito żony tez pali normalnie, kiedyś na tym forum pojechali mnie jak napisałem ze 10 L pali, że popsute i wogóle , turbo benzyna musi swoje wypić
    a tak wogóle to nie ma z nim większych problemów, oprócz złamanego przycisku "OK" na kierownicy, i wymiany tylnich łożysk ( przy jakichś 85 kkm) teraz ma 98kkm i narazie tylko lać i jeżdzić.
    Ostatnio edytowane przez ruby81 ; 05-11-2013 o 15:50

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Serdeczne dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mimo to zdecydowałem poczekać pół roku i dozbierać trochę, bo jednak potrzebuję trochę większego auta. Nie wiem jeszcze co to będzie, ale albo Brera, 159 (2,0 jtd, albo 1,8 TBI), albo Giulietta (2,0 jtd, 1,4 multiair (170), albo QV jak się trafi fajny egzemplarz). Dzięki jeszcze raz.
    Ostatnio edytowane przez szymonjot ; 10-11-2013 o 20:13