Mnie się wydaje że ten kolektor jest z elektr. przepustnicą a ty masz manual. wiec nie wiem jak sam kolektor ale przepustnica nie będzie. powodzenia
Mnie się wydaje że ten kolektor jest z elektr. przepustnicą a ty masz manual. wiec nie wiem jak sam kolektor ale przepustnica nie będzie. powodzenia
l0bak, nie wiem jak Ty to widzisz ale jeśli nie jeździsz dużo to zrobisz gó**** nie interes na tym lpg. PRzy przeglądach musisz płacic więcej, do tego pieniądze na kolektory przepływki, wymiany świec częściej, przewody WN i masa innych eksploatacyjnych kruczków o których początkowo się nie myśli, a przy cenach benzyny dzisiaj to naprawdę średni interes. Potem po roku usiądzesz podliczysz spokojnie i stwierdzisz, że na benzynie jednak bardziej się opłacało- korozji gniazd zaworowych i innych ciekawych objawów nie wymieniam- wszak butan to paliwo suche.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Więc już postanowiłemWywalam gaz i będe jezdził na benzynke. Dzisiaj kupuje inny kolektor z przepustnicą manualną. Stary tak rozsadziło, ze sodoma
Dostane kolektor i napisze o postępach pracy. Chce sam załoyc. Mam nadzieje, ze nie spierdziele tego. Dzieki za rady chłopaki
przydaly się. Wrzuce pózniej zdjęcia jak zrobie bo narazie serce mnie boli ze nie dziala i nie wyciągne aparatu
![]()
Nooo i bardzo słuszna decyzja!!! Gratuluję!
Ile to chłopaki się napisali żebys doszedł do jedynego słusznego wyboru...Wywal to badziewie ze swojej Alfy, do Alfy to i nawet 25tej generacji instalki bym nie wstawił...
Pozdrówki Alfisti![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Alfamaniak156 dzieki ale oplaca sie sluchac starszych Alfistówja juz prawde mówiąc wpadłem w sidła miłości AR. Mam nadzieje, ze spotkamy się na zlocie niedługo. Poznam całą ekipe i rodzine Alfy he. Pozdrawiam Alfistów
no widzisz
powodzenia i nie poddawaj się!!
benzyna teraz jak woda, nic tylko lać i jeździć!!
No i znów prawidłowa reakcja na Alfę :mrgreen:Napisał l0bak
Kolega dobrze rokuje![]()
Daj znac jak przebieg prac nad oczyszczaniem i egozrcyzmami czyt. pozbawieniu Alfy "szatana" jakim jest gaz :mrgreen:
Szerokości i przyczepności Koledzy![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Hehe mam nadzieje, ze alfaholizm zrzesza ludzi o podobnych sercach
I dzięki jeszcze raz za porady Wam wszystkim
Ja miałem rok temu dokładnie taki sam przypadek. Po kilku latach bezproblemowej jazdy na LPG 2 generacji (była zakładana przez poprzedniego własciciela dawno, kiedy jeszcze mało kto słyszał o wtrysku gazu) z gwizdkami w plastikowym kolektorze miałem wybuch i rozerwało mi kolektor.
Też nie wiedziałem, co mam robić, ale w końcu wymieniłem ten kolektor na metalowy i dodatkowo dorobiłem specjalną klapę upustową własnej roboty - teraz już mam spokój. Tyle tylko, że ja mam silnik 1,6 i tam nie ma zmiennych długości kanałów.
W Twoim przpadku faktycznie pozostaje tylko wtrysk gazu (chociaż tu też jest niewielkie zagrożenie wybuchu) albo sama benzyna.
Jeżeli odpalałeś silnik na rozerwanym kolektorze to nawet po jego wymianie będziesz miał kłopoty z jego pracą - obroty będą szaleć. Musisz wtedy zrobić reset parametrów adaptacyjnych.
Odpalałem... ;/ Kurcze to co jak wstawie nowy kolektor powinienem zrobić? Kupiłem kolektor z nową przepustnicą. Chcialem nową poniewaz stara mogła tez ulec uszkodzeniu. I Gdzie moge zresetowac te parametry?