Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [166] Kolejne pytanie z serii "dziwnych"...

Grzybek
    Gość

Domyślnie [166] Kolejne pytanie z serii "dziwnych"...

Hej
    Nie pozostaje mi nic innego jak przeprosic za poruszanie po raz kolejny tego tematu, jednak przeczytalem co moglem i w sumie nie uzyskalem satysfakcjonujacych odpowiedzi
    Postanowilem wstrzymac sie jakis czas z kupnem autka (miala byc 156) i zakupic pieknosc pt. 166 Teraz mam takie pytanie Jak to jest faktycznie z cenami czesci... Niedawno rozmawialem z wlascicielem 156 i stwierdzil ze czesci w chwili obecnej sa porownywalne do Fiata w co tak prawde mowiac za bardzo wierzyc mi sie nie chce ;D Nosze sie z zamiarem kupna auta z silnikiem 2.4 JTD. Jak to jest z moca ? Nie brakuje jej ? W sumie 166 jest ciezsza od 156 ;D Kiedys slyszalem opinie (chcialbym aby to byl kolejny mit), ze 166 ma dosc awaryjna elektronike Prawda to ?? ;> Przepraszam, ze nekam jednak kto pyta nie bladzi a przy pierwszym aucie bledu popelnic nie chce
    Dzieki wszystkim za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    Grzybek

piter34
    Gość

Domyślnie

W sprawie części przeszukaj sobie katalogi on-line, takiej jak InterCars, Fota. Zerknij na allegro. Będziesz miał jakieś rozeznanie.

CEHU
    Gość

Domyślnie

To jest tak włoskie samochody nigdy nie słynęły z dobrej elektryki i elektroniki, wyjątek magneti marelli, ale szczerze powiedziawszy dużo późniejszych bądź po wymianie wadliwych elementów egzemplarzy ma już się lepiej, więc nie przejmuj się! wszystko da się naprawić tylko trzeba wiedzieć jak

EDIT:
    jeszcze ku ciekawostkę , ostatnio mi padła lampa w bagażniku, wyciągnąłem ją (o dziwo był super dostęp) mówię cała, ani czarna, ani nie przerwane włókno, więc wziąłem multimetr do ręki i szukam, co się dzisiaj okazało, jak już nic nie znalazłem, żarówka była phillipsa francuska!!to pewnie dla tego nie banglała, wymieniłem, na tą co mam w maluchu, i co działa
    A tak na serio to włókno się oparło o szkło i przestało świecić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Zależy od egzemplarzu z tą awaryjnością,jeżeli ktoś nie szanuje,kombinuje i nie starannie wyciąga i przekłada różne rzeczy w aucie to później tak się dzieje,ale jak jest wszystko gir to nie ma prawa sie nic podziać. U mnie nic nie siadło a alfę mam juz ponad 1,5roku i nic nie wskazuje zebym czegoś po elektronice sie spodziewał... Mnie też straszono z cenami części,ale nie jest tak tragicznie jak to wszyscy mówią... ja nie słuchałem nikogo kto mi odradzał kupno alfy i dobrze na tym wyszedłem bo tak to bym teraz sie bujał pewnie jakim passatem,audi lub oplem jak 90% ludzi w polsce. Moc 140km jest wystarczająca i nieźle sobie radzi w tym aucie na dodatek 6 biegowa skrzynia to coś pięknego. Duży moment robi swje przy tym trochę ciężkim aucie....
    P.S. moja jest na sprzedaż więc jakby coś to zapraszam stan idealny a z ceną dla Alfisty możemy sie dogadać :mrgreen: w dziale bazar jest moje ogłoszenie jakbyś chciał wiecej info jeszcze to dzwon.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał Grzybek
    Jak to jest faktycznie z cenami czesci... Niedawno rozmawialem z wlascicielem 156 i stwierdzil ze czesci w chwili obecnej sa porownywalne do Fiata
    części do 156 i 166 to zupełnie inna bajka i półka cenowa do 166 jest zdecydowanie mniej zamienników poniewaz nie mają one zbytu na rynku z uwagi na małą ilośc tych aut. Części oryginalne w serwisie są drogie. i w 99% na zamówienie. Nikt nie trzyma tych czesci na półkach bo nie ma na nie zbytu dużego.

Cytat Napisał Grzybek
    Nosze sie z zamiarem kupna auta z silnikiem 2.4 JTD. Jak to jest z moca ? Nie brakuje jej ?
    mocy jest wystarczająco jeśli jeszcze do tego dołożysz chipa to będzie miodzio. Ponadto silnik bardzo kulturalnie pracuje jak inne włoskie diesle bardzo miękko i przyjemnie - porównując do innych diesli.

Cytat Napisał Grzybek
    Kiedys slyszalem opinie (chcialbym aby to byl kolejny mit), ze 166 ma dosc awaryjna elektronike Prawda to ??
    najpierw należy sobie uświadomić jaka elektronika występuje w alfie. Z elektroniki to w zasadzie tylko Alarm, komputer i ICS, które nie należą do awaryjnych częsci nie słyszałem żeby komus coś padło. Natomiast elektryka lubi być kapryśna. Wiekszosć elektryki to BOSH i SIEMENS także jak widzisz teoretycznie niemieskie solidne konstrukcje jednak połączenia konektorowe często zawodzą. Najczęściej jak coś się dzieje to nie jest to problem części samej w sobie tylko stykow na wtyczkach etc co można szybko naprawić.

Alfa 166 to fajny samochód który pokochasz jesli będzie sprawny i znienawidzisz jeśli zakupisz model wyeksploatowany. ceny na giełdzie są różne np za rocznik 2000 możesz zapłacić 15 a nawet 35 tysięcy zlotych w zależności od stanu samochodu. wiekszość jednak uśrednionych cen w przedziale 25 tyś bierze się z sufitu a auta sa kiepawe za to zachwalane przez sprzedających. Ja balem się zawierzyć poprzednim włascicielom dlatego znalazłem auto w oryginalnym lakierze za to mechanicznie w agonii. Kupiłem je za 12 tyś wymieniłem: Zawieszenie kpl., rozrusznik, alternator, nagrzewnicę, rozrząd, pompę wody, termostat, czujnik temperatury, podporę półosi, dwie piasty kół i chyba już to wszystko ... calość robilem jakieś pół roku partiami wydając na to jakieś 22tys zł w serwisie. Efekt - dzisiaj o nic się nie martwię wszystkie najwazniejsze podzespoły są nowe i auto bedzie gościć w rodzinie jeszcze długie lata.

Grzybek
    Gość

Domyślnie

Blackalfa to rozumiem ze w sumie auto wynioslo Cie ponad 30 k ?? Ładnie...
    Co do elektryki uzylem zlego slowa w sumie nie chodzilo mi o elektronike a wlasnie o elektryke Mea culpa

W sumie nie zamierzam kupowac nic w Polsce bo wiem jak wyglada handel tego typu autami... Zastanawiam sie rowniez nad delikatnie rozbita w dobrym wyposazeniu
    Zastanawiam sie nad zakupem takiego auta u kolegow zza zachodniej granicy ew moze cos na Litwie. Co sadzicie o takim pomysle ?

Alfaholik-Bioly a jaka cena Cie interesuje za ta slicznotke ?? ;> Z zakupem zamierzam sie wstrzymac do okolic lutego Za auto tej klasy trzeba odpowiednio zaplacic wiec musze sie troche wstrzymac i pokombinowac kase

Dzieki wszystkim za pomoc
    Grzybek

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Cena jak narazie 24 tyś zł puki co taka zostanie ponieważ za grosze nie sprzedam tej alfy wolę zostawić i jeździć nią dalej. Nie będę jej nawet porównywał z tymi modelami do 20,000zł ponieważ te tanie sa tragiczne przynajmniej dla mnie. Cena dla klubowiczów oczywiście podlega większej negocjacji,ale jakby się nie sprzedała do lutego śmiało wal myślę,że się znajdzie jakaś propozycja która nas zadowoli. Najlepiej zadzwoń gdybyś był zdecydowany to się dowiesz jeszcze dużo oprócz tego co jest napisane.