Opona 98V także 98 to 750 kg/na oponę, więc powinno być ok. W pierwszym poście mi się popierniczyło, opona ma szerokość 225mm a profil to 50. R17 z profilem 55 w tym aucie chyba by niezbyt spasował.
Dzięki za wszystkie rady, trochę mnie to uspokoiło, bo myślałem, że to na 100% coś z moją Bellą nie tak. Skoro rzeczywiście narzekacie na chińskie zimówki, to też przychylam się do tej hipotezy i je wypierniczę, ale po tym jak je zjeżdżę w ziemie (zachowując "szczególną ostrożność" na mokrej nawierzchni). Zostawię sobie te 17 calowe alufelgi na letnie opony, w które się będę musiał zaopatrzyć, ale to za kilka miesięcy. Nie sprawdzałem jeszcze dokładnych danych felg, ale tu się zastanawiam, czy kupować letnie 225/50/17 czy 215/50/17, czy sprzedać te felgi i kupić sobie 16 calowe, bo opony 215/55/16 są o wiele tańsze jak patrzyłem pobieżnie - a chciałbym kupić jakieś naprawdę porządne, żeby nie bać się przy malutkim już deszczyku. Co radzicie?
Zostaw 17", 225/50/17 - auto jest ciężkie i opona musi zachowac twardość i profil w każdych warunkach. Ja na zimę mam 225/45 właśnie dlatego.
Co do dramatyzowania - inna jest zima i błoto, a inna mokra jezdnia. Na błocie trakcji jest zero i komputer może szybciej reaguje. Mokra jezdnia to nie lodowisko, nawet w poślizgu trakcji jest dość sporo, jeśli potrafi się z niej odpowiednio korzystać![]()
Aż tak źle nie jest... Nie pisałem o kompletnym braku przyczepności, lecz gorszym na mokrej nawierzchni. Jeżdżąc z przepisową prędkością auto jeździ normalnie. Nie nazwałbym tego stwarzaniem zagrożenia na drodze. Daleko tu do polonezów z łysymi oponami albo cwaniaczków jeżdżących cały rok na letnich, bo takich mnóstwo. A propos jeszcze rozmiaru opon - faktycznie, chyba 225/45/17 są polecane jako zamienniki, a nie 225/50/17 (a takie mam właśnie te zimówki).
Ostatnio edytowane przez CodeMaker ; 08-11-2013 o 12:16
Witajcie dolacze sie do tematu. Mam taki problem jak kolega tyle ze opony letnie nowe DUNLOP SP SPORT 17" i mam to samo co kolega na suchym przeczepnosc jest na "6" a na mokrym kazdy zakret strach brac przy niskich predkosciach bo ucieka tyl i przod, dodam ze powyzej 100km/h na autostradzie na mokrym jak wjade na biale linie lub smole na laczeniach asfaltu to czuc jak tyl ucieka omalo bym do majtow nie narobil... Co jest grane? czuc jakby kazde kolo chcialo gdzie indziej jechac. Kierownice mam prosto i nie sciaga. Jechac na zbieznosc? czy DUNLOP to dupiate markowe opony w co watpie. Cekam na felgi 16" sa w malowaniu, czekaja nowe zimowki goodyear ultra grip 7+ i zobaczymy co bedzie, jak nie pomoze to jade na zbieznosc. pozdrawiam.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla