Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: ALFA ROMEO GT SELESPEED- nie taki diabeł straszny ???

Użytkownik Embrion Avatar woocashh
    Mieszka w
    Poznań/Śrem
    Auto
    przygotowuję się do zakupu ALFA ROMEO GT

Domyślnie ALFA ROMEO GT SELESPEED- nie taki diabeł straszny ???

Panowie,
    to że następnym moim autkiem będzie AR to już wiem,
    że GT to na początek - też jak najbardziej,
    no i że przekładnia będzie automatyczna (półautomatyczna) to też warunek konieczny - lubię jeździć automatem, a żonka nie tyka już manualnej skrzyni - fakt, jazda przez Poznań, to ciągłe mieszanie biegami :/

no i teraz się zacznie........
    zdaję sobie sprawę z problemów jakie sprawiały wczesne SELESPEED'y,
    z tego co czytam, słucham, rozmawiam, od ok 2004 podobno już jest lepiej w tym temacie.
    po cichu liczę też na fachurę naszych poznańskich magików od włoszczyzny,

i teraz pytanie do lepiej obeznanych w temacie:
    jakie są ceny tych AR GT z SELESPEED'em?

ogłoszeń zaledwie kilka, zarówno w zagranicznych portalach jak i naszych otozłomach,

zainteresowało mnie te autko:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-gt-xeno...C31041813.html

ale skąd ta cena?
    ogłoszenie odwiedziło kilka tyś gapiów - nikt nie kupuje?
    autka na żywca nie widziałem,
    rozmawiałem z właścicielem, podobno wszystko cacy (no rocznik 2004, co prawda produkcji, no i te "home made" tapicerka, ale reszto OK)
    czyżby awaryjność aż taka, że autko utraciło tyle wartości z wyjściowych 125 tyś PLN????
    czy mały popyt, raczej spowodowała niezbyt oszczędna jednostka ?
    czy może konkurencyjniejsza jest JTD, a na automacie kupującym nie zależy (a mi właśnie zależy)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Jeśli nie miałeś AR to poczytaj trochę o silnikach JTS. Ogólnie nie są to silniki które można 'zapuścić' - wymagają dbania. Nie przesadnego ale olej należy sprawdzać często.

Co do Selespeed'a to problemem jest dostęp do mechaników którzy w ogóle chcą się podjąć 'grzebania' w tej skrzyni. Na ASO raczej nie ma co liczyć - wiele osób pisało, że ASO w 99% przypadków proponuje wymianę albo skrzyni albo sterownika albo czegoś innego co kosztuje nie mniej niż 4000 PLN.

W odniesieniu do tej oferty - ja jak widzę, że nie ma dobrego zdjęcia fotela kierowcy, kierownicy, włączonych zegarów (najlepiej z odpalonym silnikiem) i pedałów to od razu zakładam, że sprzedający coś ma do ukrycia.

Mieszka w
    Poznań/Śrem
    Auto

Domyślnie

fakt, autko ma trochę wad jednak,
    jak się już dowiedziałem, zminieany był silnik ( w poprzednim przekręcona panewka)
    oraz są problemy z SeleSpeedem,
    jak mówi właściciel:
    Alfa jest sprowadzona z Austrii , bezwypadkowa miała niesprawną skrzynię biegów . Zostało to naprawione w serwisie Alfy Romeo w Wejherowie , na dzień dzisiejszy został jeden błąd który pojawia się po około półgodzinnej jeździe autem mianowicie zapala się błąd skrzyni przy jeździe na piątym biegu .Zdiagnozowany jest błąd czujnika selekcji , serwis mówi że może to być wina potencjometra (250 zł) , luźnego pinu gdzieś w instalacji , lub jakiś przetarty przewód który raz łączy raz nie

a co do fotek fotela i kierownicy:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	C31041813_14.jpg
Wyświetleń:	343
Rozmiar:	85.6 KB
ID:	113932

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Tutaj chodziło raczej o lewy boczek tego fotela, po nim orientacyjnie widać jaki jest przebieg

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Ta, wystarczy wymienić potencjometr za 250 zeta i koleś pcha całkiem ładną GT za 13 kafli?
    Jeżeli chcesz to mogę ją przetrzepać.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Mieszka w
    Poznań/Śrem
    Auto

Domyślnie

heh, ostatnia diagnoza dla tego autka to podobno sprzęgło do wymiany, a może i to nie koniec, w sumie szkoda, egzemplarz ciekawie wygląda. szrszeń nie wiem czy oferta jeszcze aktualna, zeszła z OTO :/ troche przegapiłem. dzięki za prpopzycje.