Strona 25 z 38 PierwszyPierwszy ... 151617181920212223242526272829303132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 372

Temat: Opony, koła zimowe

Użytkownik Rowerzysta Avatar smola
    Mieszka w
    Chrzanow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Acha, oczywiscie dluzsze sruby wowczas beda potrzebne.

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Kombinując z ET nie zapominajcie, że zmieniacie kątowy zakres pracy zawieszenia. Zgodnie z zasadą dźwigni, siły działające na łożyska też będą większe. Więcej pracy będzie też miała przekładnia kierownicza. Oś koła odsunie się też od osi skrętu zwrotnicy.
    W Corsie bym się bawił, w dużym 159 z relatywnie drogim (acz trwałym) zawieszeniem - nie.
    To było moje zdanie i nienaukowa opinia

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    jest VW Sharan 2.0 TSI, była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie

Cześć.
    Mam prośbę do osób używających opony zimowe z poniższej listy o podanie ich wad (o ile takowe występują )
    Continental ContiWinterContact TS850
    Bridgestone Blizzak LM-32S
    Nokian WR D3

Chodzi mi o rozmiar 225/50/R17 98H.
    Do wczoraj zdecydowany byłem na opony Nokian, ale po lekturze testów opon ADAC zacząłem kierować swoją uwagę ku oponom Continental z uwagi na doskonałe oceny.
    Zmiana rozmiaru opon nie wchodzi w rachubę (pozostaję przy starych felgach).

Z góry dzięki za opinie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał mpiotrek Zobacz post
    Cześć.
    Mam prośbę do osób używających opony zimowe z poniższej listy o podanie ich wad (o ile takowe występują )
    Nokian WR D3

Do wczoraj zdecydowany byłem na opony Nokian, ale po lekturze testów opon ADAC zacząłem kierować swoją uwagę ku oponom Continental z uwagi na doskonałe oceny.

Z góry dzięki za opinie.
    Poczytaj sobie jeszcze opinie na temat:
    Michelin Alpin A4
    Pirelli SnowControl 3

Z twoje trójki napewno bym odrzucił Nokian WR D3.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    Poczytaj sobie jeszcze opinie na temat:
    Michelin Alpin A4
    Pirelli SnowControl 3

Z twoje trójki napewno bym odrzucił Nokian WR D3.
    jezdze juz drugi rok na nokianie wrd3 i jest bardzodobrze:-) czesto jestem w górach i żeby podjechac do domu mam wielką góre z zakretem jest to dla mnie wyznacznik alfa na nokiania wrd3 wjezdza bez problemu, michelin alpin a4 fiat croma leci na dół

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Czym Kolego Kamal sie sugerowales odradzajac Nokiany? Jezdziles na tych oponach? Czy wiedze swoja czerpiesz z testow w gazetach badz opiniach kolega kolegi;-) (bez urazy, nie pisze tegl zlosliwie)

Nokiany to jedna z lepszych opon na jakich mialem okazje jezdzic. A jezdze naprawde sporo.
    Moja osobista rada dla kolegi szukajacego dobrych gum. Wybieraj sprawdzone opony na ktorych ludzie przejezdzili juz zime lub dwie. Dlaczego? W mojej ocenie wiekszosc testow w gazetach jest albo sponsorowana albo przeprowadzana w warunkach dalekich od naszych, polskich realii. To co zdobywa 5 gwiazdek w testach, na naszych "autostradach" czasami potrafi zaskoczyc.
    Nic nie zastapi opinii normalnych uzytkownikow. Osob ktore kupily, pojezdzily i sa zadowolone lub nie. Nowosci do mnie nie przemawiaja. Jest jeszcze drugie kryterium. Cena. Jesli opona jest dobra to i cene bedzie trzymac wysoka. Pomimo tego ze to np ubiegloroczna nowosc. A nowe gumy za 1 tys zl tylko dlatego ze sa nowe i maja podobno byc super...hmm...zobaczymy po zimie czy ta sztuka im sie udala.
    Ja niestety jestem zwolennikiem sprawdzonych rozwiazan a nie szukania nowosci i tesowania ich na wlasnej skorze;-)
    Jedni doradza Tobie opony chinskie, inni Nokiany, Michelin, Conti, Dunlopy....i moglbym tak bez konca.
    Pytanie czego Ty oczekujesz od opony? W jakich warunkach mieszkasz, w jakich bedziesz poruszal. Miasto czy trasy. Jaki jest Twoj styl jazdy w zimie. I w koncu jaki masz budzet na opony.

Jesli juz wybrales a widze trzy pozycje to z tych trzech polecam Nokiany i Conti. Z tym ze Conti model TS830 - jak dla mnie czolowka w przyzwoitej cenie o swietnych parametrach.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    jest VW Sharan 2.0 TSI, była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie

Jeśli chodzi o użytkowanie pojazdu zimą, to prezentuje się ono następująco: 70% miasto, 30% trasy. Zimą staram się jeździć ostrożnie, bez szarżowania.
    Znalazłem kilka opinii o oponach nokian d3, w których użytkownicy uskarżali się na "bujanie" pojazdu na zakrętach i przy zmianie pasa przy szybszej jeździe - sugerowali, że boki opon są zbyt miękkie. Kolejną wymienioną wadą było kiepskie zachowanie w czasie aquaplaningu.
    Ostatnio edytowane przez mpiotrek ; 11-11-2013 o 07:29

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 159, 2.0 JTDM

Domyślnie

Czy ktoś może stwierdzić czy te felgi będą pasować do Alfy 159: http://allegro.pl/felgi-5x110-16-alf...694264999.html?

Tak wogóle to poszukuję 16tek na zimę, ale ciężko coś sensownego znaleźć :-/
    Ostatnio edytowane przez mslocins ; 11-11-2013 o 10:42

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Sędziszów, świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał mslocins Zobacz post
    Czy ktoś może stwierdzić czy te felgi będą pasować do Alfy 159: http://allegro.pl/felgi-5x110-16-alf...694264999.html?

Tak wogóle to poszukuję 16tek na zimę, ale ciężko coś sensownego znaleźć :-/
    Moim zdaniem nie będą pasowały, mają ET41. Ja mierzyłem stalowe 16 z ET 41 i nie pasowały, powinno być ET34 ale ciężko jest znaleźć, ja zrezygnowałem i kupiłem zimówki 17.

Użytkownik Rowerzysta Avatar waldi102
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał mpiotrek Zobacz post
    Cześć.
    Nokian WR D3

Z góry dzięki za opinie.
    Jeżdżę na Blizzakach = kupiłem z takimi oponami. Na razie nie testowałem ich na śniegu, ale jedna poważna wada jaką zauważyłem to hałas jaki generują. Przy czym jak się patrzy na tabele (generowanie dźwięków) to te opony wśród zimowych są jednymi z najcichszych. W mniejszym samochodzie (Clio) kupiłem zimowe Sawy. Tych opon w ogóle nie słychać, ale z drugiej strony ciekawe jak się będą zachowywać na śniegu i błocie?