Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Zamierzam zakupić 147 2001-2003 prosze o opinie

uchacz
    Gość

Domyślnie Zamierzam zakupić 147 2001-2003 prosze o opinie

Witam mam zamiar w przyszłym roku zakupić swoje pierwsze auto.
    Szukając oraz porównując wszystkie samochody do 10 000 zł alfa 147 oraz WV. polo 4 w diesel-u są najciekawszymi wyjściami.
    Po zakupie auta oczywiście liczę się z wymianą rozrządu olejów itp. mam zamiar przeznaczyć na to ok 2 tysięcy.
    Tak więc wiecie już jak ja to wiedzę oczywiście Polo ma sławę auta które się nie psuje i jest tanie w utrzymaniu zaś alfa nie oczywiście alfy czy też WV w cenie 8 000 - 10 000 zł to auta w rocznikach 2000-2003

Czy 147 psuje się tak bardzo czy też to tylko mit ? i czego mogę się spodziewać jeżeli chodzi o naprawę samochodu ?

Na koniec chce dodać że autko w wakacje będzie miało do pokonania trasę Katowice - Mazury (ok. 600 km)
    kto co radzi liczę na waszą pomoc. Jeżeli ktoś posiada 147 właśnie w takim roczniku i będziesz zabierał się za sprzedasz w przyszłym roku proszę o kontakt mail - uchacz.dawid@gmail.com

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał uchacz Zobacz post
    Na koniec chce dodać że autko w wakacje będzie miało do pokonania trasę Katowice - Mazury (ok. 600 km)
    Ale, że co? Pytasz czy pokona tak długi dystans?

Jak kupisz zadbaną Alfę i też będziesz dbał, to auto jest bezawaryjne. Ja nie narzekam, jestem mega zadowolony.

uchacz
    Gość

Domyślnie

Tzn mam zamiar kupić auto i nie chce aby cały czas było u mechanika.
    Może sprecyzuje pytanie jeżeli zdecyduje się na zakup Alfy to na co mam zwrócić uwagę pod czas zakupu ? nie jestem mechanikiem a moja wiedza na temat silnika nie jest zbyt wielka. Tak więc gdzie spojrzeć czy też czego mam nie słyszeć pod czas próbnej jazdy ?
    Ostatnio edytowane przez uchacz ; 10-11-2013 o 18:37

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TomatoPL
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9jtd '03

Domyślnie

Cytat Napisał uchacz Zobacz post
    gdzie spojrzeć ?
    Po sobie patrząc (ja w ogóle na to uwagi nie zwróciłem) zobacz czy w aucie czuć wilgocią,czy nie jest mokro pod dywanikami-może być problematyczne szukanie przyczyny;mi zajęło to jakieś 2 tygodnie a nie wiem na 100% czy sobie poradziłem .Obejrzyj podłogę w kufrze,progi itd.Pojawia się wiele tematów alfistów którzy wojują z tym,a mało chyba kto poleca dokładniejsze oględziny .Mechanicznie to nic odkrywczego: w jtd klepiący dwumas,błędy na "checku" np. "water in diesel fuel filter" (przed zimą wg. mnie obowiązek żeby filtr paliwa nie zamarzł przy -20st),wymiana świec żarowych,walka z EGR. Temat rzeka ogólnie Po kupnie wymiana rozrządu,pompy,napinaczy-chyba że auto od brata kupisz żeby mieć pewność .Ja kupiłem 2 lata temu auto z paskiem o przebiegu 25tyś km,olałem sprawę a po miesiącu pękł napinacz gdyż poprzedni właściciel go nie wymieniał a nie wiedziałem tego :O.....

uchacz
    Gość

Domyślnie

Czyli po zakupie ile pieniędzy musiał bym włożyć w wymianę rozrządu itp. (liczyłem się z tymi wymianami tylko nie wiem ile do końca będzie to kosztować)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TomatoPL
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9jtd '03

Domyślnie

W Łodzi w Nastapolu koszta wyglądają tak:
    koło napinacza 180pln
    koło prowadzące 50pln
    pasek rozrządu 80pln + wymiana 240pln
    pompa wody 130pln + wymiana 60pln
    filtr oleju 31pln + sam olej 150pln
    nowe świece żarowe 240pln +wymiana 80pln
    zawór EGR 600pln + wymiana 80pln
    filtr paliwa 110pln + wymiana 30pln
    Z tym że to serwis tego typu iż wołają sobie za regulację lamp 20pln,za sprawdzenie aku też 20pln Nie wiem jak wygląda to cenowo w innych miejscach.Ja tam naprawiam 3 auto i zero zastrzeżeń.

uchacz
    Gość

Domyślnie

No ja jestem z okolic Katowic ale to koszta nie są aż tak duże jak niektórzy sugerują . Alfy mają opinie tych psujących się autek no ale to zależy od ludzi. 2 000 zł na start włożyć w autko hmm no nie jest to mało ale aż tak dużo też nie jest Dzięki TomatoPL

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 1.6 TS 120 KM

Domyślnie

alfa psuje sie tak jak każdy inny samochód. Wszystko zależy od tego czy kupisz zadbany egzemplarz a do tego masz mechanika który szybko naprawi alfę.
    Jeżeli tego nie masz to kup lanosa za tanie pieniądze... Niestety te auta mają swoje lata i tyle. Nadmierna awaryjność to trochę mit a trochę rzeczywistość - bo dobry mechanik w tych czasach to rzadkość i tyle. Niestety nie jest to aż tak proste auto jak np. lanos. Przede wszystkim zorientuj się czy masz mechanika który potrafi dobrze naprawić alfę... Ja takiego nie miałem i długo bujałem się z tym autem. tylko dlatego. Natomiast samą awaryjność oceniam poniżej przeciętnej. Auta niższej klasy psują się wg. mojej opinii częściej za to taniej wychodzą naprawy i nawet nie tyle z powodu kosztów części które wcale nie są wygórowane (no może np. oprócz dorabiania kluczyka ))

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar slawek507
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Czy sie bedzie psuła to zalezy od CIebie tzn jaką Alfe kupisz chodzi mi o jej stan. Ja jestem posiadaczem Slicznej alfy 147 z silnikiem 1.6 w gazie:p nie miałe jak do tej pory problemow z silnikiem ale ze skrzynia juz tak... a potem ze sprzegłem... (2 miechy stała u mechanika) bo tak mi mechanik zrobił... tak jak juz kolega napisał mechaników ktorzy umia zrobic alfe jest mało...
    Nie napalaja się.... jesli jakis tylko szegoł Ci nie pasuje nie kupuj... nie wierz nikomu na słowo...(oszustow jest pełno wszedzie) najlepiej gdyby autko miało ksiazke serwisowa a z tym może byc juz problem...

Chcesz to CI sprzedam Moja kupie sobie 159

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Wszystko o co pytasz jest już na forum. No mmoże z wyjątkiem polo. Powodzenia w szukaniu. Ja zanim kupiem swoją obejrzałem z 8 sztuk i ggdyby mnie nie cisnela potrzeba to więcej bym oglądał. Kupno od kogoś z forum to dobry pomysł.