Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dziwnie prowadzona książka serwisowa - problem z ustaleniem przebiegu

Użytkownik Embrion Avatar Janko1983
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS 165 KM 2004r.

Domyślnie Dziwnie prowadzona książka serwisowa - problem z ustaleniem przebiegu

Witam.
    Posiadam oryginalną książkę serwisową, którą otrzymałem wraz z zakupem auta. W księdze istnieje taki zapis wraz z pieczątką serwisu "Am 22.11.05r. bei 41440km wurde der tachometer erneuert" co świadczyło by o wymianie prędkościomierza. Nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie dwa k
    olejne sprzeczne wpisy serwisów niemieckich 05/2006r przegląd przy przebiegu 53463km i następny 06/2008r przy przebiegu 45997km. Po wymianie licznika stan licznika się wyzerował i w takiej sytuacji powinienem doliczyć sobie te przeszło 40000 tys no chyba, że został ustawiony po wymianie na aktualny. Z tych zapisów serwisowych wynika jakoby przebiegu w aucie ubywało, a nie dochodziło Pytanie moje to- czy jest możliwe odtworzenie historii serwisowej po nr. vin i zweryfokowanie tych zapisów i historii serwisowej? Jeżeli ktoś ma taką możliwość żeby to zweryfikować byłbym bardzo wdzięczny.

nr. vin ZAR93200001366789 - z góry dzięki

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Kupiłes zrobioną ksiązke serwisową- roczny miał przebieg 40 tys! i trzeba było go skręcic

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    AlfaRomeo 156 1,8TS SW 2002 Distinctive Lift

Domyślnie

Kolego najlepiej sie podpiąć dobrym kompem i będziesz widział przebieg komputera wewnętrznego, kiedy ostatio był podpinany i co było robione(tzn wymiana liczników czy pompy abs, widać ładne rozbieżności przebiegu) ,jeżeli faktycznie niemcy coś robiły to zawsze wpisują do pamięci robotę jaką wykonali.Ja podpinałem texą i tam ładnie wystko widać Naszczęście u mnie wszystko było zgodne z ks serwisową,moja akurat z austrii łącznie z papierami z przeglądu technicznego.

Użytkownik Embrion Avatar Janko1983
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS 165 KM 2004r.

Domyślnie

Książka nie jest zrobiona. Bo gdyby ktoś chciał podrobić książkę to podrobiłby ją wzorowo, że mucha nie siada. Na pewno nie wpisywałby takich głupot. Zapis o wymianie licznika jest wraz z pieczątką salonu w którym auto było kupione i serwisowane. Raczej nie doszukiwałbym się tutaj podróbki tylko błędów w jej prowadzeniu. Auto było podpinane przez komputer w serwisie Fiata zaraz po zakupie i zapis w kompie centralnym wskazuje dokładnie ten sam przebieg co licznik. Mam na to wydruk.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

olej KS
    zajmij się autem
    to nie cyferki stanowią o aucie ale jego stan
    ( ja np dodałem sam świadomie +45.000 do swojego licznika bo wiedziałem że licznik był mieniany )

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

Janko... skoro już kupiłeś auto, to może lepiej nie wnikaj? Czasami niewiedza jest lepsza dla zdrowotności serca

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

Ja kiedy kupiłem swoją alfę, sprawdziłem po nr vin w adf Auto we Wrocławiu. Dostałem cały wydruk plus dodatkowo pełne informacje o wyposażeniu kolorze akcjach serwisowych, i wiem że były przeprowadzane, auto prześwietlone od a do z. za drobną opłatą ale warto bo pytasz o co chcesz a przy sprzedaży auta wiesz co masz mówić i jakie są inf o samochodzie. Takie strony jak auto dna to szmelc bo różnice były. W ADF auto dostałem te inf które chciałem. A dla samego bezpieczeństwa powinieneś wiedzieć czy była przeprowadzana akcja serwisowa związana z przegrzewaniem i topieniem się instalacji dotyczącej 2giej nagrzewnicy bo w 156 była taka akcja określana jako czas wykonany bezterminowo. Bo jeśli nie była to masz prawo pojechać do aso i wykonają ci ją za darmo.

Tomek