Jakieś pomysły koledzy?
Jakieś pomysły koledzy?
Faktycznie tych kanałów nie widać od przodu
Odkręć wycieraczki, zdejmij uszczelkę, odkręć podszybie i wyczyść, innej opcji nie widzę.
Kup przed tą operacją filtr kabinowy.
Możesz przed zrobieniem tego zdjąć uszczelkę i odchylić podszybie od strony pasażera i zobaczyć czy masz osłonę filtra, jeśli nie to najpierw ją kup.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=alfa+156+osłona+filtra&search_ scope=wszystkie+działy
Była: 156 1.9JTD SP3
Czyli dojdę do tych kanałów po zdemontowaniu. Najbardziej dziwi mnie fakt, że mam takie parowanie a ostatni deszcz był w poniedziałek ;o
Osłona filtra jest
To może masz zeżartą przez rdzę podłogę albo progi i wilgoć utrzymuje Ci się w materiale który mógł zmoknąć przy ostatnim deszczuAlbo łączenie szyby z dachem. Wyjmij lampkę kabinową i wsadź tam palce i sprawdź czy jest mokro - tam też mogło zeżreć i przeciekać.
a może po prostu masz wilgoć i syf w aucie![]()
Syfu nie mam ;p zjade teraz na chatę rodzinną to wezmę i w garażu go wysuszę jakąś farelką
U mnie też występuje problem z parowanie i dziś wysmarowałem prawą tylną szybę Ani-Fogiem i zobaczymy jak to działa, mam nadzieję, że coś pomoże. Zdam relacje, bo nie da rady jeździć po mieście z notorycznie zaparowanymi szybami![]()
Jesteś pewny że na pewno działa? U mnie też silniczek chodził ale pęknięty był plastik, który przekazywał napęd do klapki nawiewu i klapka była cały czas w pozycji zamkniętej. Dopiero jak zdjąłem podszybie i filtr to zobaczyłem, że klapka stoi w miejscu a silniczek sobie pracuje. Ręcznie otworzyłem klapkę i parowanie zniknęło. Kupiłem uszkodzone cięgno i leży do dzisiaj gdzieś w garażu.
Druga sprawa sprawdź wycieki z samej nagrzewnicy - w 145 miałem przez to powódź a parowały tak szyby że zimą zamarzały od środka.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Podpisuję się pod tematem. Mam ten sam problem w Alfie 145, '95 1.6 boxer. Chciałabym zapytać czy moja alfa posiada i gdzie znajduje się filtr kabinowy w moim aucie? Jak go wymienić? Z góry dzięki za odpowiedźPzdr
A klimę kolego masz? Jeśli tak, to najlepszy sposób na zaparowane szyby.
Jak wymieniacie filtry kabinowe, to pamiętajcie, że w niektórych modelach są dwa i to tak zmyślnie wsadzone, że jak nie wiesz, że masz dwa to nie wyciągniesz i ten bardziej zasyfiony zostaje
Koleżankę monisiaczeq zapraszam tutaj, gdzie więcej info o przypadłościach 145tki : http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ie_szyb-4.html
Ostatnio edytowane przez FrankyFurbo ; 16-11-2013 o 13:26