Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Piszczenie w silniku przy niskich tempraturach + sprzęgło 147

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.6 TS 120 KM Distinctive

Domyślnie Piszczenie w silniku przy niskich tempraturach + sprzęgło 147

1. Wraz z niskimi temperaturami pojawił się w mojej 147 problem - coś piszczy w silniku przy samym odpaleniu i przy dodawaniu gazu. Po nagrzaniu silnika problem znika.

Ostatnio wymieniałem rolkę prowadzącą i napinacz, pasek klinowy wg mechanika jest w dobrym stanie. Rozrząd też wymieniony niedawno. Będę wdzięczny za info co to może być, czy może z tego wyniknąć poważna awaria i ile to może to kosztować

2. Już niezależnie od temperatur niekiedy coś piszczy przy puszczaniu sprzęgła - to pisk niższy niż ten przy odpalaniu Podobnie jak wyżej - będę wdzięczny za info co to może być, czy może z tego wyniknąć poważna awaria i ile to może to kosztować

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

U mnie też piszczało przy dodawaniu gazu, oraz jak wcisnąłem sprzęgło. Wymieniłem rolkę, napinacz,pasek i piszczenie zmalało ale nadal przy rozruchu przy niskich temperaturach piszczy, jednak pisk przy wciskaniu sprzęgła znikł. Nie zawsze przy rozruchu bo nie zawsze ale piszczy. Dodatkowo u mnie jest takie szumienie i ciche stukanie z okolicy paska osprzętu. Rozrząd też wymieniony wraz z pompą wody. Sam nie wiem czym to jest. Alternator niby po regeneracji, więc jedynie co mi zostaje to pompa wspomagania bo właśnie z tyłu silnika od strony rozrządu słychać to stukanie, które raz jest, a raz go nie ma.
    Podejrzewam albo pompę wspomagania, albo marnej jakości części zamienne i pasek wpada w wibracje.