Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać i musiałem to wrzucić. Cra3y to nic osobistego, bo uważam, że też masz dużo racji.

Teraz chwila na westchnięcia z cyklu "bez komentarza":

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Im więcej wrzucacie zdjęć tym bardziej jestem przekonany, że nie chciałbym mieć czarnego samochodu z czarnymi felgami. Duże carne felgi giną w tych autach. Wolę jednak ciemno-srebrny, grafit lub coś z domieszką innego koloru (vide czarny z domieszką złotego na jednej z AR159 z działu Nasze Belle). Inna sprawa, że dyskusja jest czysto akademicka. I patrzę też od strony użytkowej. Nie kupiłem czarnego auta, bo nie dorobiłem się jeszcze osoby, która myłaby mi to auto co 2 dzień.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-11-2013 o 13:34

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Im więcej wrzucacie zdjęć tym bardziej jestem przekonany, że nie chciałbym mieć czarnego samochodu z czarnymi felgami. Duże carne felgi giną w tych autach. Wolę jednak ciemno-srebrny, grafit lub coś z domieszką innego koloru (vide czarny z domieszką złotego na jednej z AR159 z działu Nasze Belle). Inna sprawa, że dyskusja jest czysto akademicka. I patrzę też od strony użytkowej. Nie kupiłem czarnego auta, bo nie dorobiłem się jeszcze osoby, która myłaby mi to auto co 2 dzień.
    Z dwojga złego wolałbym białe felgi na czarnym aucie. Ale z punktu widzenia utrzymania czystości to musi być dramat...

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No każde auto w czarnym wygląda kozacko ale przy naszych zasyfionych drogach ( tony kurzu przy krawężnikach ) poler co drugi dzień. Co do Czarnej feli w czarnym aucie - wygląda zadziornie "bandit wagen " tyle ,że musi być naprawde duże koło żeby jak pisał Jahu nie zgubiły się na aucie . Kolega ma w czarnej A4 B6 19" z Phaeton'a w białej perle mieniące się na fiolet i powiem wam ,że jak jedziemy na spoty to nie ma osoby która nie zapatrzała się na te koła . Na czarnym aucie ta "biała" felga wygląda na większą niż jest . Moje 18" wyglądają z daleka jak pchełki przy jego felgach.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    A czy nie jest tak ,ze auto czarne lub srebrne po przejechaniu tego samego odcinka drogi w identycznych warunkach beda tak samo brudne,tyle ze na srebrnym bedzie to mniej widoczne ale nadal bedziesz jezdzil brudnym autem

- - - Updated - - -

I pytanie ,czy zalozymy felge w 19 calach o szerokosci 9 cali do 159?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Szacun za zaangażowanie w temat
    tutaj zapraszam po zakup najładniejszych felg do alfy 159 - okazyjna cena :
    http://www.ebay.de/itm/Alfa-159-brer...item27db0ba52d
    a wie ktos ile cali szerokosci maja te felgi?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    A czy nie jest tak ,ze auto czarne lub srebrne po przejechaniu tego samego odcinka drogi w identycznych warunkach beda tak samo brudne,tyle ze na srebrnym bedzie to mniej widoczne ale nadal bedziesz jezdzil brudnym autem
    Jest dokładnie tak jak piszesz – jeżdżę nieco przybrudzonym autem, ale nie drażni mnie to tak jakby drażniło mnie w czarnym aucie. Kurz, który osiada na aucie po nocy, nie jest tak irytujący jak ten sam kurz, który osiada na czarnym aucie sąsiada.

a wie ktos ile cali szerokosci maja te felgi?
    W aukcji pisze, że to szerokość 8", ET41, 19", 5x110.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    I pytanie ,czy zalozymy felge w 19 calach o szerokosci 9 cali do 159?
    Zależy od ET . Ciapol ma felunek chyba z Merca i 19/9 albo nawet 9,5 cala . Kwestia też doboru opony . Pytaj Buratino - on to mój idol jezdzi na 20 " i podejrzewam ,że szerkość felgi też oscyluje wokół 9 cali .

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Patryczos, tylko to, co wkleiłeś wpasowuje się w to, o czym pisałem - każde z tych aut ma felgi i cienkich ramionach, przez które widać detal (zacisk, tarcze), lub są ozdobione elementem innego koloru ("zatyczka" otworu centrującego, felgi skręcane jasnymi śrubami jak w tym golfie, lub kombinacja matowego koloru karoserii z połyskiem na felgach). Jedynie Subaraka nie widać dokładnie, ale też ma felgi o wąskich ramionach.

Przeciwstawia to zakładanie na czarną Alfę standardowych felg Alfowskich, wymalowanych na czarno (być może nawet tanim sprayem), czyli wzór gęsty, którego zadaniem jest dobrze wyglądać będąc pomalowanym w jasnym kolorze lub kiedy jest w czarnym to karoseria ma inny kolor.

Jestem bardzo zapatrzony w Alfy i serce mi się kraja jak widzę takie niektóre zestawienia "obuwia" auta, które właśnie przywodzą na myśl golfa na stalówkach. Chodzi o estetykę, a Alfa 159 jest takim Armanim, do którego zakładanie (przy czarnym garniturze) czarnych kamaszy (
    zamiast czarnych np. Gucci) i mówienie, że jest git, to jakaś pomyłka.
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 23-11-2013 o 21:22
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Cytat Napisał Robsonrt5 Zobacz post
    Potrzebuje małej porady. Mam felgi 19" o szerokości 8 cala 41ET felga jest na styk z zaciskiem(może 1 lub 2mm luki). Pytanie czy felga 18" szerokość 7,5 ET38 nie będzie mi zahaczała o zacisk? Według mnie nie... ale może ktoś mądrzejszy się wypowie... Alfa z zaciskami Brembo.
    To zależy od wyprofilowania i grubości ramion, raczej będzie ocierać.

Przymierzałem do mojej wyczynowe felgi 18"/8" ET38 przeznaczone do wyścigowej Giulietty i było około milimetr luzu - a to za mało, bo felga podczas jazdy pracuje.

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jaką oponę założyć na felgę o szerokości 7,5" i średnicy 18", żeby fajnie wyglądało? Chodzi oczywiście o 159. Wiem, że do dla niektórych rozmiar kółka od dziecięcego wózka, ale mimo wszystko odważnie stawiam pytanie
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html