Jest to mój pierwszy post na forum w związku z czym na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Od niedawna jestem posiadaczem Giulietty 1.4 w wersji 170 km. Planuję drobną modyfikację mianowicie chciałbym przerobić wydech na podwójny. Pierwszą kwestią jest spojler zderzaka. Na początku rozważałem zakup "klasycznego" (gładkiego) na dwie rury teraz jednak rozważam zakup spojlera z linii akcesoryjnej 50903312 (z dyfuzorem). Pytanie, czy ktoś już to montował, jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy montażu? I czego będę potrzebował żeby przełożyć spojler samodzielnie?
Drugą kwestią jest wybór wydechu. Początkowo brałem pod uwagę dospawanie rury za tłumikiem końcowym. Jednak po przemyśleniu tematu zacząłem zastanawiać się nad zakupem jednego z poniższych tłumików:
1.Tłumik oryginalny od QV - cena około 1900 pln
2.Tłumik ULTERa dedykowany - cena około 950 pln
3.Tłumik Ragazzon H2-Line -cena 570 Euro z przesyłką
4.Tłumik Ragazzon SS Double-rear 102 classic
W tej chwili jest to nasze auto rodzinne, na tylnej kanapie podróżuje z nami córka (5 lat). Autem od czasu do czasu wybierać się będziemy w dłuższe trasy (południe europy). W związku z powyższym mam pewne obawy co do komfortu na tylnej kanapie, czy nie będzie tam za głośno w przypadku wybrania opcji 3 lub 4.
Chciałbym was prosić o wszystkie opinie, doświadczenia związane z taką modyfikacją. Czy przy takiej zmianie tłumika mogę się spodziewać jakiegokolwiek przyrostu mocy (jeśli tak, to jaki rząd wielkości)?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.