Obejść to żeby jednak dało rade włączyć, choć na kilka chwil żeby odparowało szyby.
To dlaczego w innych autach klimę da rade włączyć? Skoro w japończykach, niemcach, francuzach się daje- (no chyba że działa na innej zasadzie...) i nic się nie dzieje to włosi działają na inaczej?
nie bardzo to rozumiem, skoro dajmy na to na dworze jest 0-2 stopnie, pada, wpadamy do auta w 4 osoby to po kilku chwilach wszystko zaparuje i h** z jazdy... W "innym" aucie włączamy klimę kilka chwil i jest ok i jedziemy
Staram się pojmować wasze tłumaczenia działania klimatyzacji w alfie, ale jak jeżdżę innymi autami do wszystko lega w gruzach...
jeśli wolno mi sie wtrącić to zacząłbym os próby znalezienia przyczyny. wtedy masz rozwiązany problem z szybami a przy okazji jego źródłona przykład w postaci zgromadzonej gdzieś wody/wilgoci.
W poprzednim samochodzie miałem tak, że wygłuszenie auta wpiło mi trochę wody z powodu pękniętej wycieraczki pod nogami kierowcy. Niestety nie od razu się zorientowałem w czym rzecz i męczyłem się z szybami prawie każdego ranka, zwłaszcza jak temp oscylowała w okolicy 0st. Jak się później okazało nie tym powinienem się był martwić, tylko tym że po kilku tygodniach dywaniki nabrały dość specyficznego zapachu a podłoga pod nim zarumieniła się jak cebula na patelni. Na szczęście nie było wtedy na tyle dużych mrozów żeby mi się tego nie chciało zrobić![]()
Przepraszam, a czy climatronik po włączeniu trybu "odmrażania" czy jak go tam zwał (przycisk obok podgrzewania tylnej szyby) nie przestawia temperatury na hi + włącza klimatyzację? Czy działa sprężarka nie wiem, na pewno u mnie się dioda przy przycisku klimatyzacji zapala. Niezależnie od temperatury.
Dioda może się zapalać ale to nie znaczy wcale że sprężarka pracuje. Zrób eksperyment - przy ujemnej temperaturze i palącej się diodzie podnieś maskę i zobacz czy sprężarka pracuje.
Nie zrobi eksperymentu bo przy ujemnej temp. nie zapali mu się dioda klimy.
Zdaje się że mówimy tu o jednostkowym problemie(zaparowanie szyb), a nie o wilgoci w aucie
Ba._Ba. zgadza się, ale znów jeśli będzie poniżej 3 pomimo włączenia kontrolki sprężarka nie ruszy.
Jak nie zapali jak zapali. Jeśli temp. będzie poniżej 3 a on włączy układ sprężarka nie ruszy, ale lampka będzie świecić
U mnie też przy zimnie nie świeci![]()
U mnie sie swieci i ma się dobrze , sprawdzane dzisiaj po północy , temperatura u mnie była -3 lecz czy klima się załaczyla to nie wiem :-)