Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Co kupić Alfa 147 1.9jtd albo 156 1.9jtd

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tylko Czytam
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    JEST...Alfa Romeo 159SW, 1.9 JTDm, BYŁA...Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Witaj

Jestem w podobnej sytuacji czyli po ślubie od jakiegoś czasu a potomek będzie w przeciągu najbliższego czasu.

W sierpniu kupiłem AR 147 jtd z 2005 5d. Przestałem się z Focusa Kombi z 2000roku.

Moje odczucia po kilku m-cach:

1. Miejsca z tyłu nie jest mniej niż w Foce. Dostęp też spoko.
    2. Bagażnik jest mały ale wystarczy na wózek i graty więc jeżeli Ci się bliźniaki nie trafią będzie git.
    3. Radość z jazdy na wysokim poziomie

Ogólnie trochę nie rozumiem podejścia - jest nas trójka kupimy busa. Dla mnie kombi klasy Mondeo jest zdecydowanie za duże. A 147/Focus/Bravo jest dobre i do miasta i na trasę, z jednym a nawet dwojgiem dzieci bardzo komfortowo.

Oczywiście koszty utrzymania są większe ale z tego co liczyłem w moim przypadku to ok. 16% (paliwo, drobne naprawy).

Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

co macie na myśli utrzymanie Alfy jest droższe?
    Ja rozumiem każdy samochód prędzej czy później się zepsuje są części tańsze i droższe więc dlatego pytam dlaczego droższe w utrzymaniu ?
    Ma się samochód trzeba się liczyć z kosztami utrzymania nie ma że boli bezpieczeństwo swoje i innych najważniejsze.

jersey
    Gość

Domyślnie

Wiesz, mój kuzyn ma dwójkę i jest w stanie zapakować parkę razem z żoną do Corsy B 3d, a jeden z kumpli wozi się VW Lupo (z żoną i dzieckiem). Ja mogę ocenić tylko po rozmowach z kolegami którzy mają pociechy w różnym wieku i oceniają swoje samochody (różne) także, a może głównie właśnie pod kątem wygody. I generalnie auta średnie i małe raczej nie cieszą się ich uznaniem. I nie chodzi o to, że się nie da. Ale że są niewygodne z różnych względów.

A to on i żona są wysocy, więc fotele przednie są mocno do tyłu. A pociecha w takim wieku, że nóżki wystają i ktoś musi jeździć w mniej wygodnej pozycji. A to przy jeździe na wakacje samochód jest zapchany i siedzi się wśród bagaży, bo w bagażniku wózek, stos pieluch i innych gadżetów więc zabrakło miejsca... a to problem jak chce się zabrać kogoś z sobą (jak jest dziecko) bo fotelik zajmuje miejsce no a wiadomo - siedzieć przytulonym do niemowlaka to średnia przyjemność.

Słuchające tego wszystkiego mogę powiedzieć tylko że gdybym szukał samochodu mając w planach rodzinę i dziecko to nie kupiłbym Alfy ze względu na ogólnie pojmowaną wygodę. I koszta bo jednak Fiat jest tańszy w utrzymaniu a wolałbym wydać kasę na rodzinę niż na auto. Tylko dla siebie, albo dla siebie i żony (z założeniem że kiedyś i nie za pół roku/rok będę miał 9 miesięcy na zmianę) - jasne, Alfa byłaby super wozem.

Co do utrzymania - koszta części dobrej jakości, ew robocizny (nie każdy warsztat weźmie Alfę do poważniejszej roboty). Także rozwiązanie zawieszenia (10 wahaczy - c'mon!).

A tak prawdę mówiąc - weź już/niedługo żonę do jakiegoś komisu niech ona oceni autko. Pod względem wygody dla siebie i być może potomka. Bo nikt nie zrobi tego lepiej
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 27-11-2013 o 00:13

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

widzę że wszyscy odradzają zakup 156 ze względu na małą ilość miejsca . Powiem tak oczekuje ciekawego autka żeby ładnie wyglądało w miarę się poruszało żwawo a nie oczekuje miejsca jak w limuzynie fundusze to do 18tys max.

jersey
    Gość

Domyślnie

Bo sam piszesz, że chcesz inny samochód bo Ci się rodzina powiększa i potrzebujesz czegoś większego niż Brava? Jeżeli chcesz ładne auto to celuj w przedliftową 156 z jakimś V6. Będzie i ładnie i żwawo. Jak chcesz żwawe, ładne i zwinne to 147 z którymś z największych benzyniaków. Bo o 156 można różne ciekawe rzeczy powiedzieć ale na pewno nie to, że jest zwinna.

A jak chcesz ładnie, tanio i zwinnie, ale kosztem miejsca to kup Fiata Coupe

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

z resztą tak czy tak 156 będzie większe od Bravo i na pewno żwawsze a na co padnie wybór nie wiem jeszcze to na razie mi się spodobało może padnie wybór na 156 a jak nie to Croma zostanie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

[jersey] opowiedział kilka fajnych historii o Corsie, że i ja chcę coś dorzucić

Musisz sobie odpowiedzieć na jedno, zaje... ważne pytanie:
    Ile razy w roku będziesz przemieszczał się z całym majdanem - wózek, pieluchy x30 bo na wczasach drożej itp, itd?

Taka dygresja:
    Kiedyś kolega tłumaczył mi, jak to zajeb..ście byłoby kupić Opla Zafirę (dawne dzieje) żeby na wczasy (700km) wygodnie się z rodziną jechało. Mowa była o samochodzie nowym, góra 2-letnim.
    Ja mu zrobiłem taką kalkulację:
    auto: 50 000 PLN, żeby pojechać raz w roku na 14 dni wakacji.
    wypożyczenie tego auta (wtedy): 200 PLN/doba = 2800 rok/wczasy.
    Reasumując - zwrot auta po 15 latach jeżdżenia na wczasy - zakup totalnie idiotyczny. Pomijam koszty utrzymania tego auta.

Wracając do tematu - 156 jest bardzo dobrym wyborem, szczególnie po lifingu. Jest opakowana 'poduchami' z każdej strony, ma w standardzie ABS, kontrolę trakcji itp, itd. Raz w roku spokojnie przemęczysz z rodziną wyjazd 1000km na wczasy. Kwestią jest łatwość załadunku (o czym pisałem) - dostęp do bagażnika w sedanie jest dużo gorszy niż w hatchback'u. Do tego nie wszystkie AR156 mają składaną tylną kanapę (o ile sedan w ogóle ma). Nie ściągniesz sobie półeczki jak coś będzie wystawało - wózek
    (Po prostu musisz kupić wózek który się mieści w otworze załadunkowym AR156)

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

ap2 dobrze mówisz w sumie raz do roku jakiś wypad nad morze może i góry ale to i to da się przemęczyć.rozglądałem się tak jak wcześniej pisłem za czymś innym typu passat bora golf IV kombi audi a4 ale ceny roczników nie za bardzo mi się podobają a Alfa nie dość że jest w miarę młoda dobrze wyposażona i nie tak objeżdżona jak VW albo Audi czy Seat. Tak i tak samochód zakupię po nowym roku ale trzeba się dowiedzieć wszystkiego co i jak

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał konik890 Zobacz post
    co macie na myśli utrzymanie Alfy jest droższe?
    zapewne myśleli równając do twojego fiata
    niestety bywają graty które kosztują nieco więcej ale bez tragedii
    daaaaawno temu jak nie było zamienników do alfy to i owszem - było drogo
    ale teraz ? gdzie na każdym kroku i prawie do wszystkiego jest wybór kilku producentów to już tragedii nie ma

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Kolego - sam przesiadłem się z kilkoma przygodami po drodze z mondeo kombii mk2 ( czyli prawie półciężarówka)
    na 156 - i jeżeli chodzi o kwestie rodzinne - 3 dorosłe osoby + dziecko i tu i tu wygodnie podróżowały na trasach. Fakt w mondeo można było zapakować 3 rodzaje wózków i cały dziecięcy stuff i było jeszcze miejsca a miejsca.
    ale w tym roku trafił mi sie wyjazd - 2 dzieciaków w fotelikach + 2 dorosłe osoby + cały majdan. Nie było najmniejszego problemu żeby się zapakować. Fakt dzieciaki już na tyle duże że mogły sobie podróżować same - co nie zmienia faktu, że 156 spokojnie ( w wersji SW) pomieści trochę bagażu - jeżeli nie straszny Ci zapakowany tył po dach, to jest to na prawdę pojemny SW - nie mówie kombii, bo do bagażnika w mondeo to mógłbym wrzucić 2 ćwiartki od SW
    Jeżeli miałbym radzić - to 156 w przypadku jednego potomka - jest jak najbardziej użyteczne ( mowa o wózkach i całym majdanie) przy 2 trochę większych dzieci - kiedy wypada już wózek a miejsce zajmuje pełno zabawek i innych pierdół koniecznie potrzebnych na wyjeździe - idzie się pomieścić.
    A tak całkiem abstrahując - pamiętam czasy gdzie maluchem w 6 czy 7 osób jeździło się na wakacje i nikt nie narzekał ...że mu nie wygodnie, albo, że nie ma gdzie bagaży schować

- - - Updated - - -

Padło pytanie czy ktoś kupiłby jeszcze raz Alfe, popatrz ilu użytkowników na tym forum ma obecnie którąś z kolei ..
    147 powodów do zadowolenia