Czy alfa po liftingu ma inną lub poprawioną skrzynie biegów? Chodzi mi o manualną.
Czy alfa po liftingu ma inną lub poprawioną skrzynie biegów? Chodzi mi o manualną.
Nie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
a powiedzcie jak ogólnie jest z tymi skrzyniami?u mnie wszystko jest super, nic nie szumi, biegi wchodzą delikatnie ale precyzyjnie, jest jakaś reguła takich uszkodzeń? czy w każdej alfie 159 zdarzy się to wcześniej czy później takie uszkodzenie? jak tego uniknąć?
U mnie odpukać też jest bdb. Głównie jak z każdą przekładnią - po kilku latach na pewno nie zaszkodzi wymiana oleju. I naturalnie utrzymywać jego odpowiedni poziom.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie od zakupu (163kkm) lekko hałasowała 5 i 6, po przejechaniu20kkm zaczęła szumieć (i to głośno) 1 i 2. Dzisiaj skrzynkę rozebrano (ASO) i powiadomiono mnie (kolega kierownik serwisu), że do wymiany będą tylko 3 łożyska, (rozsypało się to od 1 i 2),chyba że chcę to wymienią wszystkie. Tak więc nie ma reguły ile łożysk należy wymienić jak szumi 5 i 6.
Ile w ASO taka naprawa będzie kosztowała.
Ostateczną cenę będę znał jutro, uzgodniłem (po znajomości), robocizna (demontaż skrzyni, wymiana uszkodzonych części) 350zł + koszt zamontowanych części.
Za wymontowanie i montaż skrzyni do auta płacę osobno (szwagier robi to w swoim zakładzie).
Tylko dodam słowo od siebie, moja skrzynia zaczęła ponownie szumieć po wymianie łożysk po 8000km, robił to pewien fachowiec od skrzyń z Poznania, istnieje taka możliwość że zostało to zrobione niefachowo ale nie koniecznie. Fachowiec zdecydował się na zwrot kosztów. Chcę żebyście mieli świadomość że nie każda naprawa przynosi zamierzony efekt. A koszt 1400zł plus wymiana skrzyni, więc to spore koszta. Za olej i robocizne oczywiście o zwrocie kosztów nie ma mowy.
Znalzałem używana skrzynie i będe w przyszlym tygodniu wymieniał.
Moja skrzynia szumi odkąd kupiłem auto. Od 30.000 km i cały czas szumienie jest takie samo, ani głośniejsze, ani cichsze. Dlatego postanowiłem nie ruszać tego tematu. Szumienie nie jest związane z włączonym biegiem, częstotliwość zależy od prędkości, takie samo na luzie i na biegu, więc pewnie to szumi jakieś łożysko mechanizmu różnicowego. Być może poprzedni właściciel coś grzebał w skrzyni. Na razie się nie przejmuję. Rodzaj metalicznego szumienia raczej nie jest znany z szumienia łożysk w kołach, ani zajeżdżonego mostu w polonezie. Takie ciche metaliczne szzzzzzz.