Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Dziwne stuki przy niskich prędkościach z przedniego zawieszenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- a te gniostsia nie łamiotsia czy pasują do giulietty.
    - w linku jest że do Mito.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

w linku jest "Stabiliser link for the front anti-roll-bar of all Alfa MiTo and Giulietta 940"
    pewnie tez zamowie na zapas przy okazji zamawiania kolejnych czesci do wydechu bo przesylka od nich 20ojro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał hddcut Zobacz post
    Coś jakby wisiało w silniku i obijało się na nierównej drodze. I to nie zawsze.
    Bardziej pukanie/trzeszczenie niż stuki.
    Jak trzeszczenie, np. na garbach spowalniających, to ten typ tak ma. Można czymś smarować osłony amorów, czy co tam, były wątki, ale i tak wróci. Jak stuki, to pewnie to co koledzy pisali. Jak coś z okolic silnika, to sprawdź mocowanie pokrywy, mnie się znowu ułamał zaczep, czy nawet już dwa (bo drugi pęka, choć go kleiłem).
    ___

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 KM TCT

Domyślnie

Panowie temat dość rozwojowy

Byłem a ASO. NA gwarancji przyjęli autko. Stwierdzili, że to jakiś przewód się obijał i przymocowali go odpowiednio.
    Okazało się, że chyba za słabo bo dalej jest to samo.

Może postaram się lepiej opisać te dolegliwości i pamiętajscie że to jest skrzynia TCT.

Odgłosy: Stuki, Trzaski.
    Gdzie: Przód samochodu, okolice zawieszenia, silnika, skrzyni.
    Kiedy: Na nierównościach (Nie każdych!), przy szybkim przechodzeniu z hamulca na gaz przy niskich prędkościach. Przy przechodzeniu z gazu na hamulec przy niskich prędkościach też. Przy delikatnym kilkukrotnym ruszaniu do przodu na krótkim odcinku.

Jadę ponownie w czwartek do ASO a gwarancje mam do piątku

Będzie się działo!

Użytkownik Rowerzysta Avatar maxit1
    Mieszka w
    rawa mazowiecka
    Auto
    giulietta 2,0 jtdm 170 km+ audi a4 2,0tdicr

Domyślnie

o będzie na pewno

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 KM TCT

Domyślnie

Byłem a ASO. NA gwarancji przyjęli autko. Stwierdzili, że to jakiś przewód się obijał i przymocowali go odpowiednio.

Może postaram się lepiej opisać te dolegliwości i pamiętajscie że to jest skrzynia TCT.

Kiedy: Na nierównościach (Nie każdych!), przy szybkim przechodzeniu z hamulca na gaz przy niskich prędkościach. Przy przechodzeniu z gazu na hamulec przy niskich prędkościach też. Przy delikatnym kilkukrotnym ruszaniu do przodu na krótkim odcinku.

Będzie się działo!
    Bardzo jestem Ciekaw diagnozy.
    Mam ten sam silnik z TCT przebieg w tej chwili 1300km. Zaobserwowałem u siebie opisane przez Ciebie zjawisko dodam, że towarzyszy mi od momentu wyjechania z salonu. Tylko u mnie występuje to przy hamowaniu tj. już przy bardzo małej prędkości tuż przed zatrzymaniem. Zastanawiałem się nad wizytą w ASO w związku z tą przypadłością ale obawiałem się że będzie to walka z wiatrakami.
    Z niecierpliwością czekam na wyniki dochodzenia
    Ostatnio edytowane przez axion80 ; 04-12-2013 o 19:55

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Będzie się działo!
    Nie wiem czy w temacie jestem ale jesli chodzi o "nieprzyjemny odglos" czy cos w rodzaju zgrzytania zawieszenia to chyba w wiekszosci Julek tak jest szczegolnie przy niskich temperaturach...chociaz nawet przy 20 stopniach tez to slyszalem przez krotki okres... ja w koncu znalazlem sposob...przynajmniej od 2 miesiecy juz nic sie nie dzieje, w serwisie ponownie spryskali teflonem wszystkie mozliwe elementy co daje swietny efekt miekkosci zawiechy naprawde czuc roznice i wraca komfort jazdy, nie jest takie sztywne i "suche" i powiedzieli ze niby maja na to sposob a mianowicie nadcinaja delikatnie jakis kawalek gumy w jednym z ''ruchomych'' elementow poniewaz ta guma wlasnie daje taki zgrzyt i dziwne odglosy pekajacego zawieszenia...no i tu niestety nie pamietam jaki to bo juz z 2 miesiace temu bylem.... tak czy tak problem chyba znikl calkowicie poniewaz kiedys teflonem gdzies co 2-3 tygodnie musialem pryskac przy codziennej jezdzie srednio 100km. a teraz cisza naprawde az sam nie wieze! ( ja juz dostawalem nerwicy od tego...to byl jedyny element w Julce ktory dawal mi do myslenia czy kupic to auto jeszcze raz... teraz juz nie bede sie zastanawial nastepne auto to Julka again

- - - Updated - - -

a co do przewodu to napewno linka hamulca recznego...to typowe
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 05-12-2013 o 06:43

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 KM TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    a co do przewodu to napewno linka hamulca recznego...to typowe

Myślisz, że to stukanie to przewód od ręcznego ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kuman7
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta, 1.4 Turbo MultiAir 170 KM TCT

Domyślnie

Też miałem stuki z okolic przedniego zawieszenia. Okazało się, że przekładnia kierownicy do wymiany( przebieg 8 tyś). Mam już nową przekładnię ale dalej coś stuka. Przy maksymalnym skręceniu kierownicy i ruchach do oporu, daje się słyszeć owe stuki. Nawet dotykając koła i kręcąc kierą, czuć, puknięcie na kole. We wtorek jadę do znajomego do zaprzyjaźnionego serwisu (nie Alfy) i zobaczymy co tam powiedzą bo widzę, że w serwisie Alfy jednak nie do końca zdiagnozowali i rozwiązali problem...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    Nie wiem czy w temacie jestem ale jesli chodzi o "nieprzyjemny odglos" czy cos w rodzaju zgrzytania zawieszenia to chyba w wiekszosci Julek tak jest szczegolnie przy niskich temperaturach...chociaz nawet przy 20 stopniach tez to slyszalem przez krotki okres... ja w koncu znalazlem sposob...przynajmniej od 2 miesiecy juz nic sie nie dzieje, w serwisie ponownie spryskali teflonem wszystkie mozliwe elementy co daje swietny efekt miekkosci zawiechy naprawde czuc roznice i wraca komfort jazdy
    W moim aucie ten zabieg był wykonywany wielokrotnie, ale to nic nie daje na dłuższą metę. Nie mam również poczucia miękkości zawieszenia. Nie jest do końca jasne co wydaje te dźwięki, bo to słychać tylko i wyłącznie podczas jazdy. Gościu z ASO sprawiał wrażenie, że niby wie o co chodzi, ale jak dla mnie to on nie ma zielonego pojęcia.