Ok dzięki za odpowiedz, ale skoro już je kupiłem to na pewno je zamontuje. Przy kolejnej wymianie pomyśle o Zimermanie.
Ok dzięki za odpowiedz, ale skoro już je kupiłem to na pewno je zamontuje. Przy kolejnej wymianie pomyśle o Zimermanie.
Tym bardziej poszedłbym w lepsze klocki - wiadomo, że energia którą należy wytracić przy hamowaniu to energia kinetyczna gdzie prędkość jest w kwadracie ale jeżeli jeździ się z prędkościami ponad 180km/h należy stosować klocki które wytrzymują wyższe temperatury bo wbrew obiegowej opinii tarcze wiercone nieznacznie przyspieszają chłodzenie tarcz.. Zadaniem nawiertów jest usunięcie poduszki gazowej spod klocka która powstaje podczas hamowania z wysokich prędkości. Wiele sprzedawców nie mając pojęcia o mieszankach klocków dobiera do prędkości ponad 200km/h tarcze wiercone i standardowe klocki a potem można poczytać o pogiętych Zimmermann Sport w BMW 530d czy innym Audi A6 3.0 TDi...
Dlatego jeżeli mamy ograniczony budżet i nie możemy przeznaczyć większej kwoty na hamulce to lepiej do gładkich tarcz zastosować lepsze klocki niż zastosować wiercone tarcze i OEMowe klocki (cenowo wychodzi podobnie lub nawet taniej)
- - - Updated - - -
Na tylnej osi nie powinny przysparzać wielkich problemów![]()
Ostatnio edytowane przez pawpor ; 27-11-2013 o 17:08
panowie, powiedzcie mi czy po zmianie tarcz (przod) trzeba robic zbiezność ?
no wlasnie, tez mi sie tak wydawało, ale gosc na przegladzie mi mowil ze do zmiany tarcze przod i od razu zbieżność...ale nie wnikałem, myslałem ze jedno idze w parze z drugim. ale dzieki za podpowiedz![]()
Bo może zbieżność jest do zrobienia niezależnie od tarcz...
no wlasnie, i tak tez uczynie. dzieki![]()
A jest na forum gdzieś jakiś manual jak wymienić klocki i rtarcze w 159? mam na mysli 2.4 JTD wersję z zaciskiem 4 tłoczkowym. W 156 już sam wymieniałem w 159 jescze nie
w wielotłoczku wymienia się bajecznie, poradzisz sobie
Nie musisz zdejmować zacisków jak w tradycyjnych układach, wybijasz/wyjmujesz tylko sworznie poprzeczne trzymające klocki i wysuwasz klocki (kształ prostokątny stąd ta możliwość)
Kup sobie tylko taki mały smar wysokotemperaturowy (takie małe opakowanie-tubka, biały najczęściej) wtedy zrobisz profi.
Nasmaruj nim delikatnie te sworznie żeby następnym razem wyszły bez problemu.
PS...tylko uważaj na Boga jeżeli masz pięknie polakierowany zacisk
pozdro
Ostatnio edytowane przez tommi ; 07-01-2014 o 20:11
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
gorzej jak nie beda chcialy wyjsc jak u mnie i trzeba bedzie kupic wtedy razem z ta blaszka co to blokuje jest w inter carsie![]()