Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

no właśnie...;/ u mnie cisza dopiero jak mam 1900obrotów a w sumie nie koniecznie cisza bo wtedy dźwięk ginie razem z obrotami silnika.
    Sprawdziłem, że na zimnym silniku cisza, tzn nie ma tego stukania. Dziwne. Co w tamtych rejonach może być czułe na temperaturę w sensie że po rozgrzaniu może pracować inaczej? Pompa wspomagania?
    Chyba będę musiał gdzieś do fachowca zajechać bo martwi mnie to.

- - - Updated - - -

troche poczytałem o podobnych problemach i jeśli chodzi o dźwięki z tych okolic to głównie chodziło o koło pasowe, które już się zużywało. Stąd pytanie jak najlepiej się tam dokopać żeby wybadać czy to jest to. Kopać od spodu/ od koła/ czy z góry?
    Ewentualnie jak to sprawdzić? Ściagnąć pasek wielorowkowy i uruchomić silnik?
    Ostatnio edytowane przez saybot ; 24-11-2013 o 16:08 Powód: dodatkowe informacje

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 ITDM

Domyślnie

Witam ponownie.
    Chciałbym wrócić do sytuacji opisanej w pierwszym poście.
    Wróciły chłody a z chłodami wrócił dziwny dźwięk (dlaczego nie występuje gdy na zewnątrz jest ciepło).
    Czyli lewa strona z przodu, występuje dosyć krótko (ale dłużej niż w zeszłym roku czyli podejrzewam, że usterka się pogłębiła), zawsze gdy silnik zaczyna się nagrzewać (wskazówka temperatury rozpoczyna przesuwać się na tablicy), nie jest związany z klimatyzacją ani wentylacją, jest słyszalny przy dodawaniu gazu lub odpuszczaniu (ale nie występuje równomiernie z prędkością ani pojazdu ani silnika - to jest takie dziwne chrobotanie), po wciśnięciu sprzęgła słychać go jeszcze przez krótka chwilę (przy wciśniętym sprzęgle można dodawać gazu i w moim przypadku nie da się tego dźwięku w taki sposób wywołać - mała edycja - jednak się da ale jest słabszy).
    Czy ktoś miał i wyeliminował?
    Ostatnio edytowane przez Andrzej70 ; 26-11-2013 o 20:33

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Bylo kilka osob z tym problemem, sam sie z tym ostatnio borykam i zastanawiam w czym tkwi problem...

Send by Tapatalk 4 S4

Użytkownik Rowerzysta Avatar bonzo111
    Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Podajace kolo dwumasowe chrobocze jak jest zimno i po chwili przechodzi. Kopie lekko tez pedal sprzegla

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał bonzo111 Zobacz post
    Podajace kolo dwumasowe chrobocze jak jest zimno i po chwili przechodzi. Kopie lekko tez pedal sprzegla
    Dokladnie. Tez to mialem, wymienilem dwumas i mam spokoj

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Stukające koło dwumasowe można dość dokładnie namierzyć. Trzeba wejść pod samochód i dokładnie posłuchać na łączeniu silnika ze skrzynią biegów. W moim przypadku był dość dobrze słyszalny stukot.

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

No to w takim razie trzeba myslec o wymianie kola dwumasowego bo na to wyglada ze przyszla juz na nie pora

Send by Tapatalk 4 S4

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Witam,

mam prośbę o rozwikłanie zagadki związanej z dziwnym dźwiękiem dobiegającym z tyłu samochodu, nie zawsze aczkolwiek coraz częściej przy ok. 2 tys obrotów. Wydaje mi się, że jakiś z elementów układu wydechowego wpada w rezonans i stąd odgłos intensywnego buczenia
    Udało mi sie nagrać filmik z tym dźwiękiem - http://www.youtube.com/watch?v=j9RqW...ature=youtu.be

Druga sprawa to niepokojące delikatne charczenie dochodzące z klimatyzacji (po wylączeniu sprężarki dźwięk ustaje). Da się to usłyszeć przy wyłączonym radiu i niskich obrotach np. przy redukowaniu biegu przed manewrem skrętu. Wydaje mi się, że dźwięk zmienia swoje natężenie wraz ze zmiana wartości obrotów silnika.
    Może to sygnał, że należy klimę po prostu nabić?

Z góry dzięki, pzdr.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

ktoś? cokolwiek?

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

A nie jest to z przodu? Mialem dziwne dzwieki przy pewych obrotach na cieplym silniku...okazalo sie ze kolo pasowe walu korbowego rozchodzilo sie...tzn guma miedzy czesciami wychodzila
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____