Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 26-11-2013 o 18:11
u mnie średnie na kompie jest 9.1-9.0/100 przy takich dojazdach z sosnowca na mikołowską codziennie (roździeń-a4) i pozniej po miescie ... sam juz nie wiem czy to duzo
to moje: trasa bielsko-żywiec straszny ruch, 60-70-80km/h, światła itp. 5,8l/100km ecoDriving, Jazda po mieście, głównie trasy po 2km, bez żyłowania 11l/100km wszystko wg kompa, spory rozrzut...
ja tam nie schodzę poniżej 10...
U mnie spalanie w mieście 7-8 litrów.Polska-Belgia średnia prędkość 130km spalanie 9 litrów z dystrybutora.Kółka 16.Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 7 litrów.NIe wiem czy to mało czy dużo lać trzeba i jużJak widzę spalanie w 2.4 5.8l jak u Baksia to mnie zdziwko łapie bo takie to miałem w 156 1.9
![]()
AR 159 sportwagon 2.4 trasa Kielce - Suwałki; Suwałki - Kielce razem 1100 km, średnie spalanie z dystrybutora 7,5 l., komp. pokazywał średnie 7,7 l. Przy średniej prędkości z całej trasy według komputera 80 km/h (ekspresówki ok. 130 km/h, zwykłe drogi ok. 80 km/h). Przy prędkości ok. 130 na ekspresówkach chwilowe spalanie według komp. ok. 8,5 l., przy ok. 80 km/h chwilowe według komp. ok. 6,5l.... miasto średnie z komp. ok. 9,5 l..... panowie nie czarujcie że wasze 2.4 w AR 159 palą średnio po 6 l/100km... no chyba że przy 70-80 km/h na VI biegu i obrotach 1500 tyś. albo niższych... tylko że taka jazda to jest katowanie auta i siebie... AR 159 jest ciężka i w 2.4 parę kucy jest więc i swoje spalić musi... nie mniej jednak silniki JTDm do najoszczędniejszych nie należą, porównując np. z BMW X5 3.0d które jest i cięższe i ma większą moc, a pali praktycznie tyle samo...
słuchajcie... wczoraj jechałem z kumplem Audi A6 2,7 w dieslu z turbo z 2009rnapęd na jedną oś. Po chipie na 280KM. Trasa z Częstochowy do okolic Lublina. Felgi 18stki.
Wielka fura w kombi.... spalanie 5,9 !! Czasami jak "dołożył do pieca" to aż się za głowę można było złapaćTrasę pokonaliśmy w 3,5h.
Jak dla mnie... przy takiej mocy - spalanie śmieszne !
Jestem pod mega wrażeniem !
Moja alfa na trasie tyle pali... a silnik 1,9 188KMa porównania.... nawet się nie odzywałem, żeby się nie ośmieszyć
![]()
Karmal może i fura duża ale masa nie wiele większa niż twojej 159. W Alfie wszystko było by dobrze gdyby nie ta masa która zabija KM i przy okazji zwiększa spalanie.
Podam trochę inny przykład może dziwny, ale daje trochę do myślenia.
Jechałem nad morze Vectrą C 1.8 122KK kolega jechał Corsą 1.0 60KM.
Vectra miała średnie spalanie 7.6l Corsa z obliczeń ok.7l. Prędkość 160km/h była dla mnie czymś normalnym a dla Corsy szczytem możliwości, dodatkowo jak miałem klimatyzację i zupełnie inny komfort jazdy.
Pojemność silnika zdecydowanie mniejsza, koni o połowę mniej a spalanie na trasie bardzo zbliżone.
Ostatnio edytowane przez kamal ; 30-11-2013 o 12:00
U mnie spalanie (liczone oczywiście "przy dystrybutorze", nie z komputera) waha się od 7,5l do 11,6l/100 km (2,4 SW, 18` koła, klimatyzacja w pozycji auto, dpf obecny, miasto to Wrocław). Średnia z moich ok. 60 kkm to 9,38 l/100 km
Patrząc na wyniki podawane w tym wątku to niekiedy aż nie chce się wierzyć, że auto pali mniej aniżeli do tego przyznał się producent![]()
pisałem, że do Bielska ecodriving, bo wyprzedzanie kolumny samochodów bez końca bezsensowne, to była raczej jazda podmiejska, prawdziwej trasy jeszcze nie robiłem, ale myślę że takie spalanie jest możliwe w granicach do 120km/h i przy ecodrivingu, oczywiście wystarczy kilka bezsensownych wyprzedzań i wynik przekroczy 6l, w tym tygodniu tankuję do pełna i sprawdzę przekłamanie komputera, może się bardzo myli !? Niestety jazda miejska po 2km to masakra 11-12l aż się odechciewa grzęznąć w marasie, lepszy darmowy i prozdrowotny rower, koszt przejechania 100km 63zł, nie wspominając o szkodliwym wpływie na samochód i samopoczucie kierowcy...
acha, bo widzę, że podajecie: koła 18, opony kumho k39, ciśnienie wg instrukcji, 1os+ew dziecko 20kg wraz z fotelikiem