Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 1999 r. Holender - jakie formalności?

Frey
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156 1,9 JTD 1999 r. Holender - jakie formalności?

Witam.

Sprawa wygląda następująco. Znajomy Holender przeprowadził się do Polski i chcę od niego kupić auto z tematu. Samochód zarejestrowany jest w Holandii na niego, przyjechał nim na holenderskich blachach. Jakie formalności czekają jego i mnie aby wszystko przebiegło tak jak powinno? Jakie urzędy, jakie opłaty? Bardzo proszę o poradę krok po kroku co mnie czeka aby nabyć to cudowne autko, zarejestrować w naszym pięknym kraju i cieszyć się nim w pełni legalnie

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Witam szkoda,że nikt nie napisał wygląda to tak :

1.Koszt akcyzy odpowiednio : 18,6 % teraz za pojemność powyżej 2.0 jak dobrze pamiętam.
    2.Za 1.9 JTD płaciliśmy symboliczną
    3.Koszty tłumaczeń dokumentów typu,że auto ma 4 koła itd tam Ci wszystko urzędnicy powiedzą nam to powiedzieli w celnym w Sanoku np i tam były biura tłumaczeń.
    4.W Urzędzie Skarbowym płacisz za to,że nie płacisz jakieś 150-160 zł podatek taki.
    5.Wydział komunikacji jak już to zapłacisz i niczego Ci nie zgubią,nie pomylą koloru,marki samochodu bo ja tak miewałem..
    6.Zakładając,że wszystko przebiegło podejrzanie normalnie bo u nas to tak nie jest zawsze jedziesz na przegląd nawet jak masz ważny to przy rejestracji w Polsce musisz zrobić u nas.
    7.Opłata recyklingowa 500 zł za złomowanie w przyszłości
    8.Kolejność zostawiam Tobie i innym co to czytać będą tak to wygląda.

PS UWAGA ! czasem może czegoś brakować naszym urzędnikom i może dojść to nieporozumień,ale można się dogadać ( bez łapówek słowo)

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

jak sytuacja z akcyzą przy sprowadzaniu auta z krajow UE a jak spoza UE? (kupno auta w Austrii i w Szwajcarii)? pojemnosc 1.9

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Po za UE - 10% cło, akcyza 3,1% (pojemność 1.9), 19% VAT.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    E90, Dedra, Berlingo

Domyślnie

Trzeba ją chyba wyrejestrować w Holandii, przynajmniej ja tak robiłem kupując tam samochody. Oj nie zauważyłem jaka jest rozbieżność w czasie między pierwszym postem, a odpowiedziami :/